KARTA POTRAWY Chłodnik.doc

(762 KB) Pobierz
[NAZWA POTRAWY]

CHŁODNIK

 

                            Materiały wewnętrzne SFINKS POLSKA S.A.


SKŁADNIKI

ILOŚĆ PORCJI:

10

 

NAZWA SKŁADNIKA

Ilośc

j.m.

Kefir

2,0

l

Barszcz czerwony

0,4

l

Ogórek

0,30

kg

Pomidor

0,30

kg

Koper zielony

0,05

kg

Jajko

5

szt.

Sól

0,02

kg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Opis surowców:


Kefirstosunkowo gęsty, o możliwie jednolitej, kremowej konsystencji.

Barszcz czerwony – optymalnie – gotowy firmy KRAKUS (z kartonu).


.

 

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

SPOSÓB PODANIA:

1.      Jajko ugotować na twardo (minimum 8 min. we wrzątku)

2.      Kefir i barszcz wlać do garnka, wymieszać.

3.      Ogórek i pomidor pokroić w drobną kostkę.

4.      Część kopru  (4 g na porcję) posiekać, resztę odłożyć do dekoracji.

5.      Warzywa i koper włożyć do garnka z kefirem i barszczem, wymieszać.

6.      Dodać sól, wymieszać.

7.      Chłodnik można przygotować na zapas. Należy go przechowywać w warunkach chłodniczych nie dłużej niż 2 dni.

 

1.      Chłodnik wlać do bulionówki.

2.      Na wierzch położyć połówkę jajka (zupa powinna być dostatecznie gęsta, żeby jajko pozostało na powierzchni)

3.      Resztą kopru (ok. 1g) posypać zupę


 




WAGA SKŁADNIKÓW NA TALERZU:

NAZWA SKŁADNIKA

Ilość

j.m.

Chłodnik

300

ml

Jajko

0,5

szt.

Koper

1

g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

RAZEM

300

ml


...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin