Babeczki z miętą i czekoladą.doc

(70 KB) Pobierz
Babeczki z miętą i czekoladą

Babeczki z miętą i czekoladą

Miętowe muffiny z czekoladą

 

Składniki na 12 muffin:

·         280 g mąki

·         1 płaska łyżka proszku do pieczenia

·         szczypta soli

·         80 g drobnego cukru do wypieków

·         150 g posiekanej gorzkiej czekolady lub chipsów czekoladowych 

·         2 średnie jajka

·         250 ml mleka

·         6 łyżek oleju lub 85 g masła, roztopionego i ochłodzonego

·         2 łyżeczki ekstraktu miętowego (można zastąpić kroplami miętowymi Herbapolu)

·         opcjonalnie: kilka kropli zielonego barwnika spożywczego

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól. Wmieszać cukier i kawałeczki gorzkiej czekolady.

W drugim naczyniu roztrzepać jajka, wmieszać mleko, olej, ekstrakt z mięty, opcjonalnie zielony barwnik spożywczy.

Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać tylko do połączenia się składników.

Ciastem napełnić papilotki, którymi wyłożona jest forma do muffin.

Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjmować z formy po lekkim przestygnięciu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin