FASOLKA PO BRETOŃSKU.doc

(28 KB) Pobierz
FASOLKA PO BRETOŃSKU

 

FASOLKA PO BRETOŃSKU

 

 

To będzie łatwa i szybka fasolka. Moim zdaniem warunkiem koniecznym ugotowania dobrej fasoli po bretońsku jest dodanie boczku wędzonego!
Orientacyjne proporcje:
1 kg fasoli (jaś albo inna o dużych ziarnach)
25 dag boczku
1 duża cebula
25 dag chudej kiełbasy
przecier pomidorowy

Fasolę moczymy - ja zalewam ją wodą wieczorem i zaczynam gotowanie następnego dnia w godzinach wczesnopopołudniowych. Tutaj występuje kwestia sporna - czy gotować fasolę w tej wodzie, w której się moczyła, czy też w świeżej. W każdym razie zaczynamy gotowanie fasoli (woda powinna przykrywać fasolę z niewielkim zapasem) i w tym czasie przygotowujemy dodatki: kroimy boczek w drobną kostkę i podsmażamy go na patelni - najlepiej bez tłuszczu, świetnie nadaje się do tego celu patelnia teflonowa - tłuszcz wytopi się z boczku. Kiedy boczek się zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy płaską łyżeczkę cukru - wtedy cebula puści sok i ładnie się zeszkli. Kiedy cebula lekko się przyrumieni, dodajemy to do gotującej się fasoli. Kroimy kiełbasę, podsmażamy i też dodajemy. Teraz można też dodać dwa przetarte ząbki czosnku. Kiedy fasola jest już wystarczająco miękka dodajemy przecier pomidorowy - wedle uznania, moim zdaniem im więcej, tym lepiej, a raczej im więcej, tym bardziej kwaśne - trzeba próbować, pieprz, paprykę ostrą, sól. I najważniejsza rzecz - zasmażka: 2-3 łyżki oliwy podgrzewamy na patelni i dodajemy tyle mąki, ile wchłonie oliwa. Mąkę należy przyrumienić a następnie dodać do fasoli, najlepiej niewielkimi porcjami i szybko mieszając żeby nie powstały kluchy. Ilość zasmażki też wedle uznania - w zależności od tego jakiej konsystencji sos chcemy uzyskać.
 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin