Burrito.doc

(24 KB) Pobierz

Burrito

 

 

Składniki

 

                            50 dag mięsa mielonego (najlepiej własnoręcznie - wiemy co jemy)

                           

                            1 puszka kukurydzy

                           

                            1 puszka czerwonej fasol

                           

                            1,5 łyżeczki chili

                           

                            2 cebule

                           

                            Sól, pieprz, papryka (słodka i ostra) - do smaku

                           

 

Etapy przygotowania

 

1.                            Mięso smażymy z cebulą (pokrojoną w kostkę), dodajemy kukurydzę, fasolę, przyprawy, mieszając, żeby nam się danie nie przypaliło, próbujemy, dosmaczamy pod nasz gust.

                                                       

2.                                          Gorące nakładamy do wcześniej przygotowanych tortilli (przepis w mojej książce), dodajemy sosu taco (również posiadam takowy przepis), następnie konsumujemy własnoręczne dzieło.

 

 

Sos taco

A ketchup na to "niemożliwe"

 

Trudność: Łatwy

 

 

Składniki

 

                            1 duża cebula

                           

                            2 średnie papryki (czerwona i zielona)

                           

                            1/2 łyżeczki chili

                           

                            1/2 łyżeczki mielonego kminku

                           

                            1/2 łyżeczki mielonej kolendry

                           

                            2 ząbki czosnku

                           

                            1 łyżka oliwy

                           

                            30 dag pomidorów (bez skórki)

                           

                            Sól, pieprz, cukier (do smaku)

                           

 

Etapy przygotowania

 

1.                            Na głębokiej patelni, lub rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną paprykę, czosnek i cebulę. Gdy warzywa lekko zmiękną, dodajemy chili oraz przyprawy, smażymy ok 4-5 min cały czas mieszając.

                                                       

2.                            Dodajemy pomidory, smażymy jeszcze ok 10-12 min i mieszamy, mieszamy. Warzywa nie powinny być bardzo rozgotowane, a sos powinien zgęstnieć (odparowanie wody - wszystko z wyczuciem). Doprawiamy na koniec do smaku i mając już sos gotowy przechodzimy do kuchni Meksykańskiej!

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin