Bułeczki z farszem.doc

(52 KB) Pobierz

 

Bułeczki z farszem

Składniki: 4 małe bułeczki, 200 g mielonego mięsa, 1 duży pomidor, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego, 100 g ostrego żółtego sera, 1 ząbek czosnku, 1 mała cebula, 50 g masła, 50 ml oleju do smażenia, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, pietruszki i tymianku, sól, pieprz.

Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno siekamy. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy. Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulkę i czosnek, a gdy się zeszklą, dodajemy pomidora oraz przecier. Dusimy razem przez kilka minut. W tym czasie odcinamy z góry każdej bułeczki cienki plasterek, z pozostałej części wydrążamy miąższ. Bułki opiekamy kilka minut w rozgrzanym do 160°C piekarniku. Wydrążony miąższ mieszamy z mięsem, doprawiamy solą oraz pieprzem i obsmażamy na oleju. Bułki smarujemy od wewnątrz masłem, dodajemy po łyżce sosu pomidorowego i nakładamy do nich masę mięsną. Polewamy pozostałym sosem i posypujemy potową sera. Bułki zamykamy „czapeczkami", które również smarujemy odrobiną masła oraz posypujemy resztą sera. Wkładamy bułeczki do piekarnika. Możemy je opiekać w temperaturze 180°C przez 5 minut lub zawinąć w folię aluminiową i zostawić w piekarniku nieco dłużej (15-20 minut). Przed podaniem posypujemy bułeczki posiekanymi ziołami.

Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin