MUFINKI Z CZEKOLADĄ
Składniki
2,5 SZKLANKI MĄKI1,5 SZKLANKI MLEKA0,5 SZKLANKI CUKRU3/4 KOSTKI MASŁA2 JAJKA2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIAOLEJ2 TABLICZKI CZEKOLADY - TU DOWOLNOŚĆ SMAKÓW NP. DWIE MLECZNE CZEKOLADY, ALBO DWIE BIAŁE.PRZEPIS JEST NA 12 ŚREDNICH MUFINEK
Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.Smarujemy foremkę olejem.Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokruszoną drobno czekoladę mieszamy razem w jednym naczyniu.W drugim naczyniu mieszamy jajka z mlekiem.Masło rozpuszczamy w rondelku.Po rozpuszczeniu masła wlewamy je równocześnie z masą jajeczno - mleczną do miski z sypkimi produktami i mieszamy energicznie metalową łyżką.Wypełniamy foremki. Piec ok. 25 min. lub sprawdzać patyczkiem.Wierzch według uznania można posypać płatkami migdałowymi lub kokosem.Ja ostatnio zrobiłam mufinki z czekoladą biało - czarną i były wspaniałe miały lekko kawowy posmak
Mufiny cappuccino z czekoladą
Składniki na 12 mufin.- 2 szklanki mąki - 3/4 szklanki cukru - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej - 1/4 łyżeczki soli - 1/4 łyżeczki cynamonu - 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka mleka - 1/2 kostki rozpuszczonego masła (125g) - 1 rozbełtane jajko - kilka kropli olejku waniliowego - 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Nagrzać piekarnik do 190 stopni. Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce. Mąkę, cukier, kawę, sól i cynamon wymieszać. Mleko, jajko, olejek wymieszać w drugiej misce. Do suchych składników dodać składniki płynnne i krótko wymieszać. Dodać czekoladę i wymieszać. Przełożyć do foremek. Piec 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasteczka sę upiekły
Mufiny mocno cytrynowe
Składniki: ( na 12 mufinek) - 1 i 0,5 szklanki mąki - 1 i 0,3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 i 0,3 szklanki cukru (dałam cukier puder) - szczypta soli - 90 g miękkiego masła - 3 jajka - 135 ml maślanki lub jogurtu naturalnego - otarta skórka z 3 cytryn (dałam 2) - sok z 1 i 0,5 cytryny
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w naczyniu. Mikserem zmiksować masło z cukrem, aż będzie kremowe, powoli wbijać jajka, miksując. Do masy maślanej wsypywać na przemian suche składniki, wlewać maślankę, na końcu sok i skórkę z cytryny.
Przygotować formę - do muffinek lub dowolną inną. Wypełnić papilotki prawie do pełna.Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-18minut (piekłam 20 min.). Studzić na kratce.Ostudzone polać polewą cytrynową lub posypac cukrem pudrem.
malla6