MUFINKI Z CZEKOLADĄ.docx

(13 KB) Pobierz

MUFINKI Z CZEKOLADĄ

 

Składniki

2,5 SZKLANKI MĄKI
1,5 SZKLANKI MLEKA
0,5 SZKLANKI CUKRU
3/4 KOSTKI MASŁA
2 JAJKA
2 ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA
OLEJ
2 TABLICZKI CZEKOLADY - TU DOWOLNOŚĆ SMAKÓW
NP. DWIE MLECZNE CZEKOLADY, ALBO DWIE BIAŁE.

PRZEPIS JEST NA 12 ŚREDNICH MUFINEK

 

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni.

Smarujemy foremkę olejem.

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i pokruszoną drobno czekoladę mieszamy razem w jednym naczyniu.

W drugim naczyniu mieszamy jajka z mlekiem.

Masło rozpuszczamy w rondelku.

Po rozpuszczeniu masła wlewamy je równocześnie z masą jajeczno - mleczną do miski z sypkimi produktami i mieszamy energicznie metalową łyżką.

Wypełniamy foremki. Piec ok. 25 min. lub sprawdzać patyczkiem.

Wierzch według uznania można posypać płatkami migdałowymi lub kokosem.

Ja ostatnio zrobiłam mufinki z czekoladą biało - czarną i były wspaniałe miały lekko kawowy posmak

 

 

Mufiny cappuccino z czekoladą

Składniki na 12 mufin.

- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki rozpuszczonego masła (125g)
- 1 rozbełtane jajko
- kilka kropli olejku waniliowego
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady


Nagrzać piekarnik do 190 stopni. 
Czekoladę zetrzeć na drobnej tarce.
Mąkę, cukier, kawę, sól i cynamon wymieszać.
Mleko, jajko, olejek wymieszać w drugiej misce.
Do suchych składników dodać składniki płynnne i krótko wymieszać.
Dodać czekoladę i wymieszać.
Przełożyć do foremek. Piec 20 minut.
Sprawdzić patyczkiem czy ciasteczka upiekły

 

Mufiny mocno cytrynowe

Składniki: ( na 12 mufinek)

 - 1 i 0,5 szklanki mąki
 - 1 i 0,3  łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 i 0,3 szklanki cukru (dałam cukier puder)
 - szczypta soli
 - 90 g miękkiego masła
 - 3 jajka
 - 135 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
 - otarta skórka z 3 cytryn (dałam 2)
 - sok z  1 i 0,5 cytryny

Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w naczyniu.
Mikserem zmiksować masło z cukrem, aż będzie kremowe, powoli wbijać jajka, miksując.
Do masy maślanej wsypywać na przemian suche składniki, wlewać maślankę, na końcu sok i skórkę z cytryny.

Przygotować formę - do muffinek lub dowolną inną. Wypełnić papilotki prawie do pełna.
Piec w temperaturze 180ºC przez około  15-18minut (piekłam 20 min.). Studzić na kratce.
Ostudzone polać polewą cytrynową lub posypac cukrem pudrem.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin