Nugat.doc

(27 KB) Pobierz
Nugat

Nugat

Składniki

·         2 wolne zasięgu białka

·         450g/1lb cukru pudru

·         225g/8oz proszku glukozy (dostępny w dziale pieczenia niektórych supermarketach lub w większości aptek)

·         150ml/5fl uncji wody

·         8 x 6x15cm/2.5x6in arkuszy ryż papier

·         Orzechy laskowe 150g/2oz lub łuskane orzeszki pistacjowe , z grubsza posiekanej i tosty

·         Wyposażenie i przygotowanie: Będziesz potrzebował 25 x 15cm/10 x 6IN tortownicy, która jest 2.5cm/1in głęboko

Metoda przygotowania

  1. Umieścić białka w dużej misce z elektrycznego miksera stoiska.
  2. Umieść cukru, sproszkowanego glukozy i wody do dużego, ciężkiego opartego rondlu na średnim ogniu. Powoli doprowadzić do wrzenia, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć ogień na niskie i gotować na wolnym ogniu przez 10-15 minut, bez mieszania. Przechowywać termometr cukru w ​​garnku do monitorowania temperatury.
  3. Kiedy temperatura mieszaniny osiągnie około 110C/230F, zaczynają mieszając się białka w mikser stojący na niskim poziomie.
  4. Gdy syrop cukrowy osiąga 121C/250F, wlać około jednej czwartej tego, w powolnym, stałym strumieniem, do białek, nadal śmigać na niskim poziomie. (UWAGA: Należy unikać wylewania gorącego syropu cukrowego na naganiaczy, jak mogłaby przelewać z powrotem.)
  5. Natychmiast zwrócić pozostałą syrop na ciepło i dalej gotować bez mieszania przez około pięć minut, aż termometr czyta 149C/300F, cały czas kontynuując ubić na pianę z białek na zwolnionym tempie.
  6. Ponownie, po syrop osiągnie odpowiednią temperaturę, wlać resztę nim ostrożnie i wolno, strumienia stałego w białych jaj.
  7. Nadal ubić na pianę z białek na około 30 minut, aż sztywne i połowę objętości. Zeskrobać dół boki miski tak często szpachlą lub szpatułką zamoczoną w gorącej wodzie.
  8. Tymczasem, przykryć dno tortownicy o połowę papieru ryżowego. Wymieszać orzechy w pełni ubijanej mieszaniny nugat, dobrze wymieszać i wlać do przygotowanej formy. Praca szybko, rozprowadzić za pomocą noża lub szpatułki palety zanurzone w gotującej się wody. Umieść pozostałe arkusze papieru ryżowego na górze, by pokryć naciskając. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie umieścić w lodówce na 4-6 godzin lub na noc, aż do zbioru.
  9. Wyjmij płytę z nugatem z cyny i pokroić na około 36 palców. Przechowywać w lodówce, owinięte indywidualnie w pergamin lub folię.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin