Zapiekanki są idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych. Sprawdzają się, jako szybkie dania przygotowywane ze składników, które mamy w lodówce. Niestety często opierają się na makaronie, sosach i tłustych serach, które zawierają w sobie mąkę i śmietanę. Czas na rewolucję, której efektem jest dobranie do zapiekanek zdrowych, smacznych i aromatycznych składników. Nie rezygnujemy przy tym z serów, wybieramy jednak takie, które nie przeszkadzają dbać o linię i są zdrowsze. Pierwszy proponowany przepis jest najbardziej zbliżony do tradycyjnej zapiekanki. Makaron zastępujemy warstwami grillowanego bakłażana i cukinii. Dodajemy mięso z indyka, warzywa, aromatyczną szałwię i białe wino. Propozycja, choć zbliżona do tradycyjnej zapiekanki, jest o wiele od niej zdrowsza. Obiecanym serem jest pyszna i ciągnąca się mozarella light, którą gorąco polecamy, ponieważ w smaku nie różni się od tej zwykłej. Druga propozycja jest już bardzo wiosenna. Błyskawiczna zapiekanka z warzyw i wędzonego tofu, dostarcza nie tylko kolorów, ale też witamin, tak potrzebnych, żeby być pięknym zdrowym. Pomarańczową marchewkę i zieloną fasolkę uzupełnia żółta dynia. Do kolorowych warzyw dodajemy pesto z pietruszki, które jest prawdziwą bombą witamin. Źródłem białka w naszej zapiekance jest ser z mleka sojowego - ser tofu. Olga zapoznaje nas z jego rodzajami i opowiada do jakich potraw pasuje. Proponujemy również zapiekankę z fasolą, szynką wędzoną, pomidorami i orzechami. Smak dopełnia owczy ser oscypek. Polecamy szczególnie ten wyrabiany od marca do końca października w polskich górach. Dlaczego w tym okresie oscypek jest najlepszy? Mamy wtedy pewność, że jest on robiony z mleka owczego. W sezonie zimowym oscypki są już wyrabiane z mleka krowiego. W poradach robimy domowe pesto z pietruszki, które możemy dodać nie tylko do zapiekanek, ale też do kanapek i makaronów. Pokazujemy również jak przechowywać grillowanego bakłażana i cukinię, aby móc je dodać do zapiekanek w każdej chwili. Co jeszcze? Dowiecie się, które warzywa poprawiają kondycję naszej cery i są ulubionym przysmakiem największym gwiazd, a także, jaką moc ma jedzenie już kilku orzechów dziennie. Zapraszamy! Zapiekanka z cukinii i bakłażana z pomidorowo - mięsnym sosem 300g mielonego udźca z indyka 800g pomidorów z puszki 2 łodygi selera naciowego 1 marchewka 1 mały bakłażan 1 mała cukinia 1 cebula 1 garść liści szałwii 1 garść świeżego tymianku 2 gałązki rozmarynu ½ szklanki białego wina ½ szklanki bulionu 1 kulka mozzarelli light oliwa sól, pieprz Bakłażana pokroić w plastry. Posolić, odłożyć do sitka na 20 min. Pokroić cukinie w plastry. Szalotkę, marchewkę i łodygę selera posiekać. Warzywa podsmażyć na oliwie. Dodać mięso, podsmażyć, ciągle mieszając, tak, aby mięso się nie skawaliło. Dodać pomidory z puszki, bulion i białe wino. Posolić, popieprzyć. Odparować na wolnym ogniu przez ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając. Bakłażana opłukać i wysuszyć, grillować razem z cukinią. Posiekać drobno zioła i pokroić łodygę selera. Dodać do uduszonego mięsa z pomidorami. Do formy do zapiekania nakładać na przemian mięso i bakłażana z cukinią. Piec w 180 stopniach przez 45 minut, przy czym po ½ h położyć na wierzchu pokrojoną w plastry mozarellę light. Tradycyjna zapiekanka ma 650 kcal, nasza wersja 189 kcal. Błyskawiczna zapiekanka z kolorowych warzyw i wędzonego tofu 200g fasolki szparagowej (mrożona) 200g mini marchewek (mrożone) 250g dyni marynowanej 1 mały słoiczek oliwek czarnych 120 g tofu wędzonego 2 łyżki orzechów laskowych 1 natka pietruszki 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka domowego pesto z pietruszki sól, pieprz Rozmrozić marchewkę i fasolkę. Wymieszać z odsączoną na sitku i opłukaną dynią, oliwkami, pokrojonym w kostkę tofu. Orzechy laskowe uprażyć na patelni. Natkę drobno posiekać, czosnek rozetrzeć z solą, przełożyć do moździerza i utrzeć na pastę z dodatkiem oliwy. Warzywa i tofu połączyć z pastą z pietruszki i przełożyć do formy do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min. Porcja tradycyjnej zapiekanki ma 650 kcal, nasza wersja 378 kcal. Aromatyczna zapiekanka z fasolą 200g białej fasoli namoczonej i ugotowanej z listkiem laurowym 400g pomidorów z puszki 1 ½ czerwonej papryki 4 szalotki 2 ząbki czosnku 1 garść orzechów 100 g wędzonej szynki 1 średni oscypek ½ lampki białego wina 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 2 gałązki posiekanych listków rozmarynu 3 gałązki majeranku 1 pęczek szczypiorku 1 czerwone chilli oliwa z oliwek do smażenia sól, grubo mielony pieprz Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z posiekanymi szalotkami. Gdy papryka zacznie mięknąć, dodać czosnek i wino, podkręcić mocno gaz i odparować. Szynkę pokroić w paski i podsmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Szynka jest słona, więc nie należy już solić potrawy. Pastę z papryki i podsmażoną szynkę wymieszać z ugotowaną fasolą, dodać grubo przesiekane orzechy, starty oscypek, paprykę w proszku, rozmaryn, majeranek, pokrojony szczypior i drobno posiekane chilli. Popieprzyć. Całość przełożyć do formy do zapiekania, na wierzchu posypać startym oscypkiem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut. Porcja tradycyjnej zapiekanki ma 650 kcal, nasza wersja 377 kcal.
hala12