Rewolucja na talerzu - Zapiekanki.doc

(633 KB) Pobierz
Odcinek 5

Zapiekanki są idealnym rozwiązaniem dla zapracowanych. Sprawdzają się, jako szybkie dania przygotowywane ze składników, które mamy w lodówce. Niestety często opierają się na makaronie,  sosach i tłustych serach, które zawierają w sobie mąkę i śmietanę. Czas na rewolucję, której efektem jest dobranie do zapiekanek zdrowych, smacznych i aromatycznych składników. Nie rezygnujemy przy tym z serów, wybieramy jednak takie, które nie przeszkadzają dbać o linię i są zdrowsze.   

Pierwszy proponowany przepis jest najbardziej zbliżony do tradycyjnej zapiekanki.  Makaron zastępujemy warstwami grillowanego bakłażana i cukinii. Dodajemy mięso z indyka, warzywa, aromatyczną szałwię i białe wino. Propozycja, choć zbliżona do tradycyjnej zapiekanki, jest o wiele od niej zdrowsza. Obiecanym serem jest pyszna i ciągnąca się mozarella light, którą gorąco polecamy, ponieważ w smaku nie różni się od tej zwykłej.

Druga propozycja jest już bardzo wiosenna. Błyskawiczna zapiekanka z warzyw i wędzonego tofu, dostarcza nie tylko kolorów, ale też witamin, tak potrzebnych, żeby być pięknym zdrowym. Pomarańczową marchewkę i zieloną fasolkę uzupełnia żółta dynia. Do kolorowych warzyw dodajemy pesto z pietruszki, które jest prawdziwą bombą witamin. Źródłem białka w naszej zapiekance jest ser z mleka sojowego - ser tofu. Olga zapoznaje nas z jego rodzajami i opowiada do jakich potraw pasuje.   
Proponujemy również zapiekankę z fasolą, szynką wędzoną, pomidorami i orzechami. Smak dopełnia owczy ser oscypek.  Polecamy szczególnie ten wyrabiany od marca do końca października w polskich górach. Dlaczego w tym okresie oscypek jest najlepszy? Mamy wtedy pewność, że jest on robiony z mleka owczego. W sezonie zimowym oscypki są już wyrabiane z mleka krowiego.
W poradach robimy domowe pesto z pietruszki, które możemy dodać nie tylko do zapiekanek, ale też do kanapek i makaronów. Pokazujemy również jak przechowywać grillowanego bakłażana i cukinię, aby móc je dodać do zapiekanek w każdej chwili.
Co jeszcze? Dowiecie się, które warzywa poprawiają kondycję naszej cery i są ulubionym przysmakiem największym gwiazd, a także, jaką moc ma jedzenie już kilku orzechów dziennie. Zapraszamy!

Zapiekanka z cukinii i bakłażana z pomidorowo - mięsnym sosem

300g mielonego udźca z indyka
800g pomidorów z puszki
2 łodygi selera naciowego
1 marchewka
1 mały bakłażan
1 mała cukinia
1 cebula
1 garść liści szałwii
1 garść świeżego tymianku
2 gałązki rozmarynu
½ szklanki białego wina
½ szklanki bulionu
1 kulka mozzarelli light
oliwa
sól, pieprz

Bakłażana pokroić w plastry. Posolić, odłożyć do sitka na 20 min. Pokroić cukinie w plastry. Szalotkę, marchewkę i łodygę selera posiekać. Warzywa podsmażyć na oliwie. Dodać mięso, podsmażyć, ciągle mieszając, tak, aby mięso się nie skawaliło. Dodać pomidory z puszki, bulion i białe wino. Posolić, popieprzyć. Odparować na wolnym ogniu przez ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając. Bakłażana opłukać i wysuszyć, grillować razem z cukinią. Posiekać drobno zioła i pokroić łodygę selera. Dodać do uduszonego mięsa z pomidorami. Do formy do zapiekania nakładać na przemian mięso i bakłażana z cukinią. Piec w 180 stopniach przez 45 minut, przy czym po ½  h położyć  na wierzchu pokrojoną w plastry mozarellę light.
Tradycyjna zapiekanka ma 650 kcal, nasza wersja 189 kcal.

Błyskawiczna  zapiekanka z kolorowych warzyw i wędzonego tofu

200g fasolki szparagowej (mrożona)
200g mini marchewek (mrożone)
250g dyni marynowanej
1 mały słoiczek oliwek czarnych
120 g tofu wędzonego
2 łyżki orzechów laskowych
1 natka pietruszki
3 duże ząbki czosnku
1 łyżka domowego pesto z pietruszki
sól, pieprz

Rozmrozić marchewkę i fasolkę. Wymieszać z odsączoną na sitku i opłukaną dynią, oliwkami, pokrojonym w kostkę tofu. Orzechy laskowe uprażyć na patelni. Natkę drobno posiekać, czosnek rozetrzeć z solą, przełożyć do moździerza i utrzeć na pastę z dodatkiem oliwy. Warzywa i tofu połączyć z pastą z pietruszki i przełożyć do formy do pieczenia. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 min.
Porcja tradycyjnej zapiekanki ma 650 kcal, nasza wersja 378 kcal.

Aromatyczna zapiekanka z fasolą

200g białej fasoli namoczonej i ugotowanej z listkiem laurowym
400g pomidorów z puszki
1 ½ czerwonej papryki
4 szalotki
2 ząbki czosnku
1 garść orzechów
100 g wędzonej szynki
1 średni oscypek
½ lampki białego wina
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
2 gałązki posiekanych listków rozmarynu
3 gałązki majeranku
1 pęczek szczypiorku
1 czerwone chilli
oliwa z oliwek do smażenia
sól, grubo mielony pieprz

Paprykę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z posiekanymi szalotkami. Gdy papryka zacznie mięknąć, dodać czosnek i wino, podkręcić mocno gaz i odparować. Szynkę pokroić w paski i podsmażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Szynka jest słona, więc nie należy już solić potrawy. Pastę z papryki i podsmażoną szynkę wymieszać z ugotowaną fasolą, dodać grubo przesiekane orzechy, starty oscypek, paprykę w proszku, rozmaryn, majeranek, pokrojony szczypior i drobno posiekane chilli. Popieprzyć.  Całość przełożyć do formy do zapiekania, na wierzchu posypać startym oscypkiem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Porcja tradycyjnej zapiekanki ma 650 kcal, nasza wersja 377 kcal.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin