Składniki:4 pomidory200 ml. /opakowanie/ fetyłyżeczka suszonego oregano1/2 łyżeczki pieprzu2 łyżki oliwyłyżka octu balsamicznegogarść świeżych ziół/ bazylii, tymianku/Sposób przyrządzenia:Pomidory i fetę pokroić na grube plastry. Naczynie żaroodporne posmarować połową oliwy i ułożyć w niej warstwę pomidorów. Posypać pieprzem. Na pomidorach rozłożyć fetę i posypać świeżym oregano. Przykryć warstwą pomidorów i oprószyć je pieprzem. Skropić danie pozostałą oliwa. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posypać danie świeżymi ziołami i skropić octem balsamicznym.
Składniki: 1 bagietka1 duży pomidorser mozzarellasuszone oreganoSposób przyrządzenia:Bagietkę pokroić w kromki, pomidora i mozzarellę pokroić w plastry(ser nieco grubiej, ale bez przesady:), na kromkach poukładać najpierw pomidora, a na to ser, całość posypać oregano, kto ile lubi. Można też dodać troszkę suszonej bazylii, ale nie za dużo. Bagietkę można też posmarować wcześniej masłem, ale niekoniecznie. Tak przygotowane kanapki układamy na blaszce i władamy do rozgrzanego piekarnika na 10min.Smacznego
Składniki:30 dkg ulubionego makaronu60 dkg pieczonego mięsa kurczaka50 dkg grzybów2 łyżki posiekanej natki pietruszki3 łyżki oliwy4 łyżka tartego sera1 szklanka śmietany kremówkisól, pieprz, gałka muszkatołowa do smakuSposób przyrządzenia:Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, pozostawić aby obciekł. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, zalać wrzątkiem, gotować 2 minuty, odcedzić. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać grzyby, smażyć mieszając aż odparuje, dodać 2 łyżki śmietany, przyprawić. Mięso pokroić w słomkę, wymieszać z makaronem i natką pietruszki. Naczynie żaroodporne posmarować resztą oliwy, na dno ułożyć warstwę z połowy makaronu z dodatkami, na makaron wyłożyć grzyby i całość zakończyć kolejną warstwą makaronu. Resztę śmietany wymieszać z serem, przyprawić, można też śmietanę wymieszać dokładnie z jajkiem i polać nią zawartość naczynia do zapiekania. Zapiekać przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C. Podawać gorące.
Składniki:10 dkg makaronu kolanka, rurki…40 dkg grzybów10 dkg boczku wędzonego4 pomidory3 jajka½ szklanki śmietany4 łyżki masła15 dkg tartego sera1 łyżka posiekanej natki pietruszki1 ząbek czosnkusól, pieprzSposób przyrządzenia:Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, dodać łyżkę masła, dokładnie wymieszać. Grzyby oczyścić pokroić w plastry, boczek pokroić w słomkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w grubą kostkę. W rondlu rozgrzać resztę masła, dodać grzyby, boczek i pomidory, dusić mieszając 5 minut, przyprawić solą i pieprzem, schłodzić. Jajka ubić ze śmietaną, dodać ser, natkę pietruszki, drobno pokrojony ząbek czosnku, przyprawić, wymieszać. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z połowy makaronu, na nim grzyby z dodatkami, ponownie makaron. Całość lekko ugnieść dłonią i zalać równomiernie śmietaną z dodatkami. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż powierzchnia zacznie się rumienić. Podawać na gorąco.
Składniki:8 kromek chleba tostowego2 łyżki masła3 łyżki tartego żółtego sera4 jajkasól, pieprzSposób przyrządzenia:Ostrym nożem obkroić skórki z chleba. W 4 kromkach za pomocą szklanki i ewentualnie nożyka wykroić centralnie otwory. Pozostałe 4 kromki posmarować masłem. Na posmarowanych masłem kromkach ułożyć kromki z wyciętymi otworami, lekko docisnąć dłonią. Do każdego otworu wybić jajko, przyprawić go solą i pieprzem, posypać całość tartym serem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C i zapiec w nim przygotowane grzanki przez 5 minut. Podawać gorące.
Składniki:2 kromki chleba tostowegopomidor w plastrachtarty żółty ser2 łyżki masłaSposób przyrządzenia:Chleb pokroić w kwadraty odpowiadające wielkością plastrom pomidora. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić na nim pieczywo. Na tak przygotowanych kawałkach chleba ułożyć pomidory, przyprawić z umiarem solą i pieprzem, posypać serem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C i zapiec w nim przygotowane tosty.
Składniki: kolorowy makaron pestki słonecznika kawałki piersi z kurczaka fasolka szparagowa zielona ser por Sposób przyrządzenia:Ugotować kolorowy makaron. Usmażyć kawałki kurczaka. Następnie do kurczaka dodać na patelni por. Ugotować fasolkę. Ser zetrzeć na tarce. Wszystko wrzucić do naczynia żaroodpornego, wymieszać posypać startym ser i pestkami słonecznika. Zapiec w piekarniku.
Składniki:3 szklanki pokrojonej w kostkę szynki lub kiełbasy5 szklanek pokrojonych w kostkę ziemniaków3 szklanki tartego ostrego żółtego sera1 pokrojona w kostkę cebula1 pokrojona w kostkę papryka½ szklanki mąki1/2 szklanki masła¼ łyżeczki mielonego pieprzu2 łyżeczki soli3 szklanki mlekaSposób przyrządzenia:Pokrojone w kostkę ziemniaki zalać w rondlu wrzątkiem, gotować 3 minuty, odcedzić, obsączyć. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła dodać cebulę i paprykę, smażyć 5 minut mieszając, wyłożyć na papierowy ręcznik aby obsączyć z tłuszczu. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę wymieszaną z solą i pieprzem, smażyć mieszając aż cała mąka rozprowadzi się w tłuszczu, nie rumienić. Do zasmażki dodać zimne mleko, podgrzewać mieszając aż uzyskamy sos bez grudek. Sos przelać do miski, dodać szynkę, ziemniaki, cebulę paprykę i ser, wymieszać dokładnie. Masę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiec przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C. Pierwsze 15 minut zapiekamy w naczyniu przykrytym pokrywą. Przed podaniem odstawić danie na 15 minut aby stężało.
Meteor-hwdp