Witaminy niezbędne dla człowieka
WITAMINY NIEZBĘDNE DLA CZŁOWIEKA
Symbol
Nazwa
Objawy niedoboru
Zapotrzebowanie dzienne
Źródło
C
kwas askorbinowy
nieprawidłowy stan tkanki łącznej, pękanie naczyń krwionośnych włosowatych, zaburzenia wapnienia kości i wchłaniania żelaza, szkorbut
70–100 mg
owoce cytrusowe, owoce głogu, jarzyny spożywane na surowo
P.
rutyna eskulina
kruchość naczyń krwionośnych
?
papryka, owoce cytrusowe, ruta, czarny bez, gryka, kasztan jadalny
B1
tiamina
zaburzenia katabolizmu sacharydów, niedowład mięśni, zapalenie wielonerwowe, beri-beri
1,0–2,0 mg
drożdże, ziarna zbóż, razowy chleb, mięso, wątroba, mleko, sery, suszone śliwki, rośliny strączkowe
B2
ryboflawina
zahamowanie wzrostu, zmiany chorobowe w jamie ustnej i na przedniej powierzchni oka, łojotok, szorstkość skóry
drożdże, wątroba, jaja, sery
B6
pirydoksyna, pirydoksal, pirydoksa- mina
zaburzenia przemiany białek, zmiany chor bowe skóry, spadek limfocytów we krwi, zapalenie wielo- nerwowe, u zwierząt — łysienie
1,5–2,5 mg
drożdże, fasola, jaja, otręby ryżowe, kiełki pszenicy, mięso, także synteza przez bakterie jelitowe
PP
kwas nikotynowy (niacyna) i jego amid
zmiany skórne, zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, pelagra
do 35 mg
wątroba, mięso, drożdże, niektóre jarzyny, zboże
H
biotyna
łuszczenie skóry, łojotok, bóle mięśni (po podawaniu antybiotyków i sulfonamidów)
0,15–0,30 mg
głównie synteza przez bakterie jelitowe, wątroba, drożdże, mleko, żółtko jaja
paszkvin