Marynowane warzywa z grilla
Składniki:
• 3 małe bakłażany • 3 czerwone papryki
• 3 nieduże cukinie • 9 pieczarek • sól.
Marynata:
• 1/3 szklanki oliwy • 3 łyżki soku z cytryny
• 2 ząbki czosnku • łyżka posiekanych listków bazylii
Przygotowanie:
Bakłażany pokroić w plasterki, rozłożyć na folii aluminiowej, posolić. Po 30 minutach opłukać i osuszyć. Z papryki wyciąć gniazda nasienne, a strąki pokroić na 6 części. Cukinie pokroić ukośnie w plastry. Pieczarki umyć, osuszyć, przyciąć nóżki przy kapeluszach. Do stoika wlać oliwę, sok z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i bazylię, zakręcić i kilkakrotnie wstrząsnąć. Warzywa i pieczarki włożyć do szklanej miski lub emaliowanego garnka, zalać marynatą, wymieszać, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki. Grilować warzywa i pieczarki na aluminiowej tacce w wysokiej temperaturze po 3 min z każdej strony, przełożyć na półmisek. Można też upiec je na ruszcie piekarnika. Podawać z dipem jogurtowo--ziołowym i tostami.
dakini98