Marynowane warzywa z grilla.doc

(602 KB) Pobierz
Marynowane warzywa z grilla

Marynowane warzywa z grilla



Składniki:

• 3 małe bakłażany • 3 czer­wone papryki

• 3 nieduże cukinie • 9 pieczarek • sól.

Marynata:

• 1/3 szklanki oliwy • 3 łyżki soku z cytryny

• 2 ząbki czosnku • łyżka posieka­nych listków bazylii

Przygotowanie:

Bakłażany pokroić w pla­sterki, rozłożyć na folii alumi­niowej, posolić. Po 30 minu­tach opłukać i osuszyć. Z pa­pryki wyciąć gniazda nasien­ne, a strąki pokroić na 6 czę­ści. Cukinie pokroić ukośnie w plastry. Pieczarki umyć, osuszyć, przyciąć nóżki przy kapeluszach. Do stoika wlać oliwę, sok z cytryny, dodać przeciśnięty przez praskę czo­snek i bazylię, zakręcić i kil­kakrotnie wstrząsnąć. Warzy­wa i pieczarki włożyć do szklanej miski lub emaliowa­nego garnka, zalać marynatą, wymieszać, przykryć i wsta­wić na godzinę do lodówki. Grilować warzywa i pieczarki na aluminiowej tacce w wy­sokiej temperaturze po 3 min z każdej strony, przełożyć na półmisek. Można też upiec je na ruszcie piekarnika. Podawać z dipem jogurtowo--ziołowym i tostami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin