Ćwikła na zimę.docx

(28 KB) Pobierz

ĆWIKŁA NA ZIMĘ

 

Składniki:

2 kg buraków ćwikłowych
25 dkg chrzanu
10 dkg cukru
1/4 szklanki octu 10% /lub 2 dkg kwasku cytr./
1 szklanka wody
sól do smaku - ok. 2 płaskie łyżki

 

Sposób przygotowania:

Buraki ugotować, odcedzić, zalać na chwilę zimną wodą /żeby lepiej się obierały/, zdjąć skórkę i zetrzeć na drobnych oczkach. 

Chrzan namoczyć a następnie oczyścić i również zetrzeć. Połączyć chrzan z burakami. Zagotować wodę z octem, cukrem i solą, gorącą zalewę wlać do buraków z chrzanem, dobrze wymieszać, ułożyć w słoikach do pełna, ściśle upychając.
              Pasteryzować w temp. 90 st. C  20 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin