MIKROBIOLOGIA (1).pdf
(
124 KB
)
Pobierz
122549448 UNPDF
Mikrobiologia
Mikrobiologia jest to nauka o mikroorganizmach ( drobnoustrojach)
Środowisko bytowania organizmów – wszystkie możliwe środowiska naturalne:
-
człowiek , zwierze, roślina
-
wody, ścieki
-
gleba, powietrze
-
żywność
-
napoje , wyroby alkoholowe
-
wyroby przemysłowe
Każde z wymienionych wyżej środowisk charakteryzuje się zwykle zróżnicowaną
mikroflorą
Przy badaniu drobnoustrojów obecnych w dowolnym środowisku schemat
postępowania obejmuje zwykle:
-
obserwacje makroskopową
-
obserwację mikrosporową
-
wyizolowanie konkretnego interesującego nas drobnoustroju
-
uzyskanie czystej budowli danego drobnoustroju ( wszystkie osobniki
takie same w dużej liczbie)
-
określenie cech morfologicznych drobnoustroju( charakterystyka
wzrostu na podłożach specjalnych)
-
określenie cech fizjologicznych i biochemicznych drobnoustroju
-
ocena roli drobnoustroju:
o
w środowisku naturalnym
o
w przebiegu procesu chorobotwórczego
o
w przebiegu procesu przemysłowego
Działy mikrobiologii:
-
bakteriologia
-
wirusologia
-
riketsiologia
-
immunologia
-
mykologia
-
protozologia
-
algologia
kierunki specjalistyczne } mikrobiologia ogólna
-
mikrobiologia lekarska
-
mikrobiologia weterynaryjna
-
mikrobiologia wód i ścieków
-
mikrobiologia sanitarna
-
mikrobiologia rolna
-
mikrobiologia przemysłu
-
mikrobiologia żywności
-
mikrobiologia biotechnologii
wszystkie organizmów żywych wyróżnialnych jest 5 – 8 królestw:
-
organizmy eukariotyczne
-
zwierzęta
-
rośliny
-
grzyby
-
protista
-
organizmy prokariotyczne
Organizmy zaliczane do mikroorganizmów:
a) prokariotyczne (monera) :
-
bakterie właściwe:
o
mykoplazmy
o
chlamydie
o
riketsje
o
sinice
o
promieniowa.... *?
-
archebakterie
b) eukariotyczne (eukaria) :
-
protista
o
pierwotniaki
o
glony
-
grzyby nitkowate
o
pleśniowe
o
drożdże
-
wirusy
-
priony
Protista ( 60000 gatunków):
-
jedno i wielokomórkowe, wielojądrowe organizmy eukariotyczne
-
jądro komórkowe połączone z błoną cytoplazmatyczną
-
białka histonowe sprzężone z DNA
-
materiał genetyczny w chromosomach, posiadają organela komórkowe
( np.: mitochondria, chloroplasty, rzęski)
Grzyby ( myceteae ) 100000 gat:
-
organizmy eukariotyczne należące do 4 gromad obejmujących grzyby
mikro i makroskopowe
-
chemoheterotrofy – wydzielające enzymy do środowiska ( trawienie
zewnątrzkomórkowe) – rozkładające złożone składniki odżywcze w
proste, wchłanianie przez błonę cytoplazmatyczną, cząsteczki
-
rozmnażanie płciowe ( mitoza) i bezpłciowe ( pączkowanie,
fragmentacja,strzępka, podział, wytwarzanie zarodników,
sporangiospory)
-
nie posiadające rzęsek, chloroplastów
-
posiadają ścianę komórkową ( celuloza ,chityna , inne polisacharydy)
Do grzybów mikrosporowych zaliczamy :
-
pleśnie
o
grzyby nitkowe
o
tlenowce
- drożdże ( 350 gatunków należących do 40 rodzajów) – większość należy
do gromady – workowce
-
grzyby nie tworzą nitkowatych strzępek ( pseudogrzybnia)
-
organizmy jednokomórkowe
-
komórki okrągłe i owalne
-
względnie beztlenowce
Grzyby w odróżnieniu od większości bakterii mogą rosnąć w środowisku:
-
o niskim pH
-
o wyższym ciśnieniu osmotycznym
-
o mniejszej wilgotności
-
o małej zawartości azotu
-
bogatym w węglowodory
Organizmy prokariotyczne (monera):
Archebakterie:
-
bakterie termokwasolubne
-
ściśle beztlenowe metanowe
-
ściśle halofile
Bakterie właściwe :
a) Gram ujemne:
-
75 % znanych bakterii właściwych
-
bakterie ślizgające się
-
spirochaeta
-
vibriio
-
gram ujemne – pałeczki
-
gram ujemne – ziarniaki
-
riketsje
-
chlamydie
-
sinice
b) Gram dodatnie :
-
gram dodatnie pałeczki
-
gram dodatnie ziarniaki
-
promieniowce ( Actinomycates)
Bakterie różnią się: kształtem, wielkością, strukturą, aktywnością metaboliczną,
rodzajem pobieranego pokarmu, formą wykorzystywanej energii, koniecznymi dla
wzrostu warunkami fizycznymi, sposobem barwienia się,
Sinice – istotna rola w obiegu pierwiastków C , O , N oraz powinowactwo
ewolucyjne z roślinami
Fotosyntetyczne – cyanobakterie posiadają:
-
chlorofil
-
karotenoidy – oraz niektóre dodatkowe pigmenty zwane fykobiliniami:
o
niebieski – fykocyanina
o
czerwony – fykoerycyna
Geosmina – zapach leśny
Archebakterie:
-
bakterie metanogenne
-
bakterie halofilne
-
bakterie termokwasolubne
Bakterie właściwe:
-
kształt komórki
Tlenowe bakterie fototroficzne – SINICE
-
mają chlorofil a inne barwniki
-
fotosyntezie towarzyszy wydzielanie O
2
Beztlenowe bakterie fototroficzne
-
posiadają barwniki fotosyntetyczne
-
zależą od światła jako źródła energii
-
purpurowe bakterie siarkowe
-
purpurowe bakterie bez siarkowe
-
zielone bakterie siarkowe
-
chloroflexus *
Różnice pomiędzy organizmami pro i ekariotycznymi
-
budowa jądra komórkowego
-
zawartość DNA w jądrze komórkowym
-
budowa cytoplazmy
-
szybkość metabolizmu
-
czas 1 generacji
-
rozmiary komórki
-
stopień uproszczenia budowy komórki
-
zdolność wykorzystywania różnych substancji pokarmowych
-
możliwość zamiany typu metabolizmu
Wirus - bezkomórkowy czynnik infekcyjny
Kwas nukleinowy + otoczka białkowa (niekiedy + inne komponenty
makrocząsteczkowe)
-
Zbudowany jest z jednego typu kwasu nukleinowego DNA lub RNA
-
Cząsteczki niezdolne do namnażania się na sztucznym podłożu
Oprócz wirusów istnieją :
-
wirusoidy
-
priony
Priony - bezkomórkowe czynniki infekcyjne:
-
nieprawidłowo skonfigurowane białka
-
prion różni się od nie szkodliwego białka strukturą III – cio rzędową
Plik z chomika:
boolos
Inne pliki z tego folderu:
podstawy_mikrobiologii_almanach_cukierniczo_piekarski.pdf
(1156 KB)
Podstawy mikrobiologii w ochronie srodowiska II.pdf
(11139 KB)
MIKROBIOLOGIA ŻYWNOŚCI.doc
(224 KB)
Mikrobiologia powietrza.pdf
(5690 KB)
MIKROBIOLOGIA (1).pdf
(124 KB)
Inne foldery tego chomika:
Alergia pokarmowa
Android
Chemia organiczna
Chemia żywności
Dokumenty
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin