co nie należy do ukl pokarmowego.
co nie należy do makroelementów- mikroelementów
tłuszcz brunatny, termoregulacja
Coś o diecie wysokobiałkowej.
Wymień produkty zawierające zelazo, wit c, potas.
- RDA opisowe
- źródło betakarotenu
- źródła postasu
- glukozyloamina- aminokwasy
- woda czy jest odżywcza czy nie
- co produkuje trzustka
- trawienie w jamie ustnej- sacharoza
- pełnowartościowe białko
-niepełnowartościowe
- funkcje cholesterolu (syntetyzowany przez organizm)
produkty z wysoką zawartością żelaza i B12
co jest trwaione w jelitach
(konkretnie cienkim – dwunastnica)
co trawi amylaza
nienasyconych kwasow tlusczowych,
co nie należy do ukl pokarmowego?-jama nosowa.
wymien 3 produkty zawierajace:
wapn, blonnik, wit c, zelazo,
produkty zawierajace kw tluszczowe nienasycone.
Rda-opisac
wymien makroelementy, (wapn, potas, sod???)
co nalezy do ukl pokarmowego
co nie jest weglowodanem: blonnik pokarmowy, laktoza, maltoza, sacharoza.
produkty zawierajace polifenole.
wit ktore sa najbardziej suplementowane- w odpowiedzi zaznaczyc kwas
foliowy(?)
co nie nalezy do makroelementow.
co to jest pelnowartosciowe bialko, gdzie się znajduję.
jak sie dziela kw tluszczowe.
wit b12.
białko transportujące tlen.
białko znajdujące się w erytrocytach.
Co to jest mioglobina?
pytnie: średnio długie kwasy łańcuchowe- gdzie wystepują.
Pod tym mam wymienione :()wiec pewnie odnosi się to de tego pytania:
mleko laktoza,smalec, olej linolowy, olej lniczny??(nie mam pojęcia co tam
pisze)
wit A coś o widzeniu.
AI- białka, tłuszcze, węglowodany
bada ocenę
białka tłuszcze, cholesterol,
wit, zelazo.
jakie produkty zaw. antycyjany
glukoza- co to?
jest podstawowym zrodlem energii?
jest pod produktem pozywienia?
inne..
amylaza, inulina- jest enzymem trawiącym sacharydy, linuliny.
Mam jeszcze takie pytanie:
p... czego ona nie traci?
blonnika, tłuszczu? Może w trakcie nauki- przyjdzie Ci do głowy co to
może być:)
Co to jest mioglobina.
ok podaję co mam :)
1. co nie należy do ukł. pokarmowego ? jama nosowa.
2. Makroelementy-fosfor,wapń,magnez,chlor,potas,sód,siarka,azot,wodór,tlen,węgiel.
Mikroelementy-jod,żelazo,fluor,bor,kobalt,miedź,chrom,cynk,mangan,molibden,selen.
3. Gdzie znajduje się tkanka brunatna? (wydaje mi się że o to chodziło w tym pytaniu ) między łopatkami,w okolicy szyi,środpiersia,dużych tętnic i nerek.
4. źródła żelaza-żółtko jaja,wątroba zwierząt,drób.
Źródła wit C-czarna porzeczka,brukselka,czerwona papryka.
Źródła potasu-banany,morele,marchew.
Źródła B-karotenu-szpinak,marchew,dynia.
5. Czy woda jest odżywcza? tak.
6. Co produkuje trzustka? sok trzustkowy,amylaza trzustkowa,trypsynogen,chymotrypsynogen,elastaza,lipaza trzustkowa,nukleza,hydrolaza estrów cholesterolowych,fosfolipaza,karboksypeptydaza.
7. białko pełnowartościowe-zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach i wzajemnym stosunku.
białko niepełnowartościowe-białko pochodzenia roślinnego w którym brakuje przynajmniej 1 aminokwasu egzogennego.
8. Funkcje cholesterolu-wykorzystywany do budowy błon komórkowych i nerwowych,bierze udział w powstawaniu kw. żółciowych i w systemie hormonów kory nadnercza,niezbędny do syntezy wit.D.
9. Źródła wit B12-wątroba,nerki,serce zwierząt.
10. Co jest trawione w jelicie cienkim? tłuszcze (? nie wiem bo ogólnie to tam się główne trawienie odbywa )
11. Źródła wapnia-żółty ser,mleko,sardynki w oleju z ościami. Źródła błonnika-kasza,ryż,daktyle.
12. Co trawi amylaza? węglowodany.
13. źródła kwasów tł nienasyconych-olej rzepakowy,olej rybny,tłuszcze roślin i zwierząt.
14. Co nie jest węglowodanem? błonnik.
15. Produkty zawierające polifenole-piwo,wino,winogrona.
16. Wit najbardziej suplementowana-kwas foliowy.
17. Jak dzielimy kw tł? nasycone i nienasycone.
18. Białko transportujące tlen-hem,hemocyjanina,hemoetyna,oxydazy,oxygenazy.
19. Białko w erytrocytach-A,B,AB,0 ( to chyba jest źle ) .
20. Mioglobina-złożone białko globularne biorące udział w magazynowaniu tlenu.
21. Gdzie występują antycyjany? w soku komórkowym roślin,maliny,czarne porzeczki,czarny bez,jezyny.
22. Co to jest glukoza? węglowodan należący do cukrów prostych z grupy aldohexoz.
23. Co jest podstawowym źródłem energii? węglowodany.
24. Amylaza-rozkłada skrobię,występuje w soku trzustkowym. Inulina-pod działaniem inulitazy rozkłada się do fruktozy.
TYLE PYTAŃ ROZKMINIŁAM A RESZTĘ TRZEBA PO PROSTU POCZYTAĆ,NP. O TERMOREGULACJI,RDA,DIECIE WYSOKOBIAŁKOWEJ BO NIE MA WYSZCZEGÓLNIONYCH PYTAŃ WIĘC JEST MILION MOŻLIWOŚCI :( no i nie dam głowy że to wszystko jest dobrze :p powodzenia :))
morgana21