poprawka zywienie.docx

(17 KB) Pobierz

 

co nie należy do ukl pokarmowego.

co nie należy do makroelementów- mikroelementów

tłuszcz brunatny, termoregulacja

Coś o diecie wysokobiałkowej.

Wymień produkty zawierające zelazo, wit c, potas.

 

- RDA opisowe

- źródło betakarotenu

- źródła postasu

- glukozyloamina- aminokwasy

- woda czy jest odżywcza czy nie

- co produkuje trzustka

- trawienie w jamie ustnej- sacharoza

- pełnowartościowe białko

-niepełnowartościowe

- funkcje cholesterolu (syntetyzowany przez organizm)

 

produkty z wysoką zawartością żelaza i B12

co jest trwaione w jelitach

(konkretnie cienkim – dwunastnica)

co trawi amylaza 

 

nienasyconych kwasow tlusczowych,

 

co nie należy do ukl pokarmowego?-jama nosowa.

wymien 3 produkty zawierajace:

wapn, blonnik, wit c, zelazo,

produkty zawierajace kw tluszczowe nienasycone.

Rda-opisac

wymien makroelementy, (wapn, potas, sod???)

co nalezy do ukl pokarmowego

co nie jest weglowodanem: blonnik pokarmowy, laktoza, maltoza, sacharoza.

 

produkty zawierajace polifenole.

wit ktore sa najbardziej suplementowane- w odpowiedzi zaznaczyc kwas

foliowy(?)

co nie nalezy do makroelementow.

co to jest pelnowartosciowe bialko, gdzie się znajduję.

jak sie dziela kw tluszczowe.

wit b12.

 

białko transportujące tlen.

białko znajdujące się w erytrocytach.

Co to jest mioglobina?

 

pytnie: średnio długie kwasy łańcuchowe- gdzie wystepują.

Pod tym mam wymienione :()wiec pewnie odnosi się to de tego pytania:

mleko laktoza,smalec, olej linolowy, olej lniczny??(nie mam pojęcia co tam

pisze)

wit A coś o widzeniu.

AI- białka, tłuszcze, węglowodany

bada ocenę

białka tłuszcze, cholesterol,

wit, zelazo.

 

jakie produkty zaw. antycyjany

glukoza- co to?

jest podstawowym zrodlem energii?

jest pod produktem pozywienia?

inne..

 

amylaza, inulina- jest enzymem trawiącym sacharydy, linuliny.

 

Mam jeszcze takie pytanie:

 

p... czego ona nie traci?

blonnika, tłuszczu? Może w trakcie nauki- przyjdzie Ci do głowy co to

może być:)

 

 

 

co nie należy do ukl pokarmowego?-jama nosowa.

wymien 3 produkty zawierajace:

wapn, blonnik, wit c, zelazo,

produkty zawierajace kw tluszczowe nienasycone.

Rda-opisac

wymien makroelementy, (wapn, potas, sod???)

co nalezy do ukl pokarmowego

co nie jest weglowodanem: blonnik pokarmowy, laktoza, maltoza, sacharoza.

 

produkty zawierajace polifenole.

wit ktore sa najbardziej suplementowane- w odpowiedzi zaznaczyc kwas

foliowy(?)

co nie nalezy do makroelementow.

co to jest pelnowartosciowe bialko, gdzie się znajduję.

jak sie dziela kw tluszczowe.

wit b12.

 

białko transportujące tlen.

białko znajdujące się w erytrocytach.

 

Co to jest mioglobina.

 

pytnie: średnio długie kwasy łańcuchowe- gdzie wystepują.

Pod tym mam wymienione :()wiec pewnie odnosi się to de tego pytania:

mleko laktoza,smalec, olej linolowy, olej lniczny??(nie mam pojęcia co tam

pisze)

wit A coś o widzeniu.

AI- białka, tłuszcze, węglowodany

bada ocenę

białka tłuszcze, cholesterol,

wit, zelazo.

 

jakie produkty zaw. antycyjany

 

glukoza- co to?

jest podstawowym zrodlem energii?

jest pod produktem pozywienia?

inne..

 

amylaza, inulina- jest enzymem trawiącym sacharydy, linuliny.

 

 

Mam jeszcze takie pytanie:

 

p... czego ona nie traci?

blonnika, tłuszczu? Może w trakcie nauki- przyjdzie Ci do głowy co to

może być:)

 

ok podaję co mam :) :)

1. co nie należy do ukł. pokarmowego ? jama nosowa.

2. Makroelementy-fosfor,wapń,magnez,chlor,potas,sód,siarka,azot,wodór,tlen,węgiel.

Mikroelementy-jod,żelazo,fluor,bor,kobalt,miedź,chrom,cynk,mangan,molibden,selen.

3. Gdzie znajduje się tkanka brunatna? (wydaje mi się że o to chodziło w tym pytaniu ) między łopatkami,w okolicy szyi,środpiersia,dużych tętnic i nerek.

4. źródła żelaza-żółtko jaja,wątroba zwierząt,drób.

Źródła wit C-czarna porzeczka,brukselka,czerwona papryka.

Źródła potasu-banany,morele,marchew.

Źródła B-karotenu-szpinak,marchew,dynia.

5. Czy woda jest odżywcza? tak.

6. Co produkuje trzustka? sok trzustkowy,amylaza trzustkowa,trypsynogen,chymotrypsynogen,elastaza,lipaza trzustkowa,nukleza,hydrolaza estrów cholesterolowych,fosfolipaza,karboksypeptydaza.

7. białko pełnowartościowe-zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w odpowiednich ilościach i wzajemnym stosunku.

białko niepełnowartościowe-białko pochodzenia roślinnego w którym brakuje przynajmniej 1 aminokwasu egzogennego.

8. Funkcje cholesterolu-wykorzystywany do budowy błon komórkowych i nerwowych,bierze udział w powstawaniu kw. żółciowych i w systemie hormonów kory nadnercza,niezbędny do syntezy wit.D.

9. Źródła wit B12-wątroba,nerki,serce zwierząt.

10. Co jest trawione w jelicie cienkim? tłuszcze (? nie wiem bo ogólnie to tam się główne trawienie odbywa :P )

11. Źródła wapnia-żółty ser,mleko,sardynki w oleju z ościami. Źródła błonnika-kasza,ryż,daktyle.

12. Co trawi amylaza? węglowodany.

13. źródła kwasów nienasyconych-olej rzepakowy,olej rybny,tłuszcze roślin i zwierząt.

14. Co nie jest węglowodanem? błonnik.

15. Produkty zawierające polifenole-piwo,wino,winogrona.

16. Wit najbardziej suplementowana-kwas foliowy.

17. Jak dzielimy kw ? nasycone i nienasycone.

18. Białko transportujące tlen-hem,hemocyjanina,hemoetyna,oxydazy,oxygenazy.

19. Białko w erytrocytach-A,B,AB,0 ( to chyba jest źle :/ ) .

20. Mioglobina-złożone białko globularne biorące udział w magazynowaniu tlenu.

21. Gdzie występują antycyjany? w soku komórkowym roślin,maliny,czarne porzeczki,czarny bez,jezyny.

22. Co to jest glukoza? węglowodan należący do cukrów prostych z grupy aldohexoz.

23. Co jest podstawowym źródłem energii? węglowodany.

24. Amylaza-rozkłada skrobię,występuje w soku trzustkowym. Inulina-pod działaniem inulitazy rozkłada się do fruktozy.

TYLE PYTAŃ ROZKMINIŁAM A RESZTĘ TRZEBA PO PROSTU POCZYTAĆ,NP. O TERMOREGULACJI,RDA,DIECIE WYSOKOBIAŁKOWEJ BO NIE MA WYSZCZEGÓLNIONYCH PYTAŃ WIĘC JEST MILION MOŻLIWOŚCI  :( no i nie dam głowy że to wszystko jest dobrze :p :D powodzenia :))

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin