Galaretka z kurczakiem.doc

(21 KB) Pobierz
Galaretka z kurczakiem

Galaretka z kurczakiem

Składniki:

·        pół kalafiora

·        1 szklanka mrożonego groszku

·        ½ kg marchewki

·        1 strąk czerwonej papryki

·        50 dag piersi z kurczaka

·        3 łyżki żelatyny

·        1 liść laurowy, pieprz, sól, pół cytryny

Wykonanie:

Marchewki obrać, zalać 1,5l wody, dodać mięso i liść laurowy, ugotować, przyprawić, wyjąć z wywaru, mięso pokroić na plastry. Wywar przecedzić, przyprawić sokiem z cytryny, do gorącego wsypać żelatynę, mieszać aż do rozpuszczenia. Kalafior podzielić na różyczki, włożyć z groszkiem do osolonego wrzątku, gotować 5 min, osączyć, pokroić paprykę. W stożkowatym naczyniu układać warstwy warzyw i mięsa, zalać je zimną galaretą, wstawić do lodówki, aby stężała.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin