Działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej na rzecz bezpieczeństwa żywności.pdf

(2692 KB) Pobierz
Microsoft PowerPoint - Prezentacja14.0404_min. Grabowski
351623356.008.png 351623356.009.png 351623356.010.png 351623356.011.png 351623356.001.png 351623356.002.png 351623356.003.png
Zagadnienia
1. Bezpieczeństwo żywności
Bezpieczeństwo żywności
2. System monitoringu wody
System monitoringu wody
3. Wspólna Sieć Nadzoru Epidemiologicznego
Wspólna Sieć Nadzoru Epidemiologicznego
w Unii Europejskiej
4. System reagowania kryzysowego
System reagowania kryzysowego
w Państwowej Inspekcji Sanitarnej
1.
2.
3.
4.
351623356.004.png
Misją Państwowej Inspekcji Sanitarnej jest dążenie do osiągnięcia pożądanych norm
zdrowotnych poprzez podjęcie działań umożliwiających zachowanie lub przywracanie
bezpieczeństwa zdrowotnego ludzi, a także mające na celu identyfikację i oszacowanie
skali zagrożeń, inicjowanie i organizowanie skoordynowanego nadzoru i kontroli
służących zapobieganiu wszelkim zagrożeniom fizycznym, chemicznym i biologicznym,
zachowaniu i umacnianiu zdrowia zbiorowości oraz kształtowaniu w tym zakresie
odpowiednich postaw i zachowań.
CEL DZIAŁANIA :
- ochrona zdrowia ludzkiego przed niekorzystnym wpływem
szkodliwości i uciążliwości środowiskowych
- zapobieganie powstawaniu chorób, w tym zakaźnych i zawodowych
ZADANIA :
-bieżący i zapobiegawczy nadzór nad warunkami:
-higieny środowiska,
- higieny pracy w zakładach pracy,
- higieny radiacyjnej,
- higieny procesów nauczania i wychowania,
- higieny wypoczynku i rekreacji,
- zdrowotnymi żywności, żywienia i przedmiotów użytku,
- higieniczno-sanitarnymi jakie powinien spełniać personel medyczny,
sprzęt oraz pomieszczenia, w których są udzielane świadczenia
zdrowotne,
-działalność zapobiegawcza i przeciwepidemiczna w zakresie chorób
zakaźnych.
Misją Państwowej Inspekcji Sanitarnej
351623356.005.png
351623356.006.png
351623356.007.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin