Mój kebab.doc

(203 KB) Pobierz
Mój kebab

Mój kebab
Tekst i foto: Danka Daniłowska  Data publikacji: 22-10-2009 Ta orientalna potrawa zyskała dużą popularność w Polsce. Głównym jej składnikiem jest baranina, ale coraz częściej odbiegamy od standardów i próbujemy przygotować kebab według własnej receptury. Domowy jest lepszy, bo po prostu wiemy, co jemy

. To bardzo praktyczne danie - farsz mięsny możemy przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Później to już kwestia tylko 15 minut i potrawa gotowa. Przydaje się, gdy niespodziewanie wpadają do nas znajomi lub gdy nie mamy pomysłu na obiad. Porcje: 4  Koszt: 15 zł  Trudność: prosty  Czas: 60 min. Kaloryczność: wysoka

 

 

 

Składniki:


duża okrągła, pszenna bułka (pieczona specjalnie do kebabów).

Farsz:

30 dag mięsa wołowego,
2 cebule,
30 dag pieczarek,
2 ząbki czosnku,
łyżeczka majeranku,
sól, pieprz,
olej do smażenia,
czerwona papryka,
kilka listków sałaty,
pomidor,
kilka plasterków świeżego ogórka.

Sos:

pół szklanki majonezu,
3 łyżki pikantnego keczupu,
1 łyżeczka soku z cytryny.
sól, pieprz.



Jak przyrządzić?


Mięso pokroić w cienkie plasterki.

Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju.

Zmniejszyć płomień, podlać trochę wodą i dusić do miękkości.

Cebulę zeszklić na oleju i dodać do mięsa.

Pieczarki pokroić na pół, a następnie na cienkie plasterki.

Podsmażać na patelni aż wyparuje woda, a pieczarki lekko się zarumienią.

Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w krótkie słupki.

Dołożyć do mięsa, dodać pokrojony czosnek oraz pieczarki.

Farsz doprawić majerankiem, solą, pieprzem.

Chwilę dusić aż papryka lekko zmięknie.

Bułkę przekroić przez środek.

Na spodniej części położyć farsz i przykryć drugą częścią.

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Włożyć kebab i podpiekać około 10-15 minut.

Bułka musi być chrupiąca.

Przygotować sos.

Majonez połączyć z keczupem, dodać sok z cytryny, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać.

Kebab pokroić na cztery części.

Możemy włożyć do środka sałatę, pokrojony pomidor, ogórek i polać przygotowanym sosem.

Ja lubię z samym sosem.



Jak podawać?


Podawać z sałatą lodową i pomidorami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin