Mój kebabTekst i foto: Danka Daniłowska Data publikacji: 22-10-2009 Ta orientalna potrawa zyskała dużą popularność w Polsce. Głównym jej składnikiem jest baranina, ale coraz częściej odbiegamy od standardów i próbujemy przygotować kebab według własnej receptury. Domowy jest lepszy, bo po prostu wiemy, co jemy
. To bardzo praktyczne danie - farsz mięsny możemy przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Później to już kwestia tylko 15 minut i potrawa gotowa. Przydaje się, gdy niespodziewanie wpadają do nas znajomi lub gdy nie mamy pomysłu na obiad. Porcje: 4 Koszt: 15 zł Trudność: prosty Czas: 60 min. Kaloryczność: wysoka
Składniki:duża okrągła, pszenna bułka (pieczona specjalnie do kebabów).Farsz:30 dag mięsa wołowego,2 cebule,30 dag pieczarek,2 ząbki czosnku,łyżeczka majeranku,sól, pieprz,olej do smażenia,czerwona papryka,kilka listków sałaty,pomidor,kilka plasterków świeżego ogórka.Sos:pół szklanki majonezu,3 łyżki pikantnego keczupu,1 łyżeczka soku z cytryny.sól, pieprz.Jak przyrządzić?Mięso pokroić w cienkie plasterki.Podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju.Zmniejszyć płomień, podlać trochę wodą i dusić do miękkości. Cebulę zeszklić na oleju i dodać do mięsa. Pieczarki pokroić na pół, a następnie na cienkie plasterki. Podsmażać na patelni aż wyparuje woda, a pieczarki lekko się zarumienią. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w krótkie słupki.Dołożyć do mięsa, dodać pokrojony czosnek oraz pieczarki.Farsz doprawić majerankiem, solą, pieprzem. Chwilę dusić aż papryka lekko zmięknie.Bułkę przekroić przez środek. Na spodniej części położyć farsz i przykryć drugą częścią. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.Włożyć kebab i podpiekać około 10-15 minut. Bułka musi być chrupiąca. Przygotować sos. Majonez połączyć z keczupem, dodać sok z cytryny, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać. Kebab pokroić na cztery części. Możemy włożyć do środka sałatę, pokrojony pomidor, ogórek i polać przygotowanym sosem. Ja lubię z samym sosem. Jak podawać?Podawać z sałatą lodową i pomidorami.
Skarb1986