Składniki:
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1/2 torebki cukru waniliowego
- 5 dag masła
- 1 kieliszek koniaku
- tłuszcz do patelni
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 10 dag masła
- 6 dag cukru pudru
- 50 g likieru
Sposób przyrządzania:
Z przesianej mąki, jajek, mleka i cukru waniliowego utrzyj ciasto naleśnikowe. Ciągle ucierając, wlej stopione masło, a na koniec alkohol. Odstaw na godzinę, a potem usmaż cieniutkie naleśniki. Skórkę pomarańczową rozetrzyj z masłem i cukrem, wlej likier, wymieszaj, masą posmaruj naleśniki. Złóż i zapiecz w gorącym piekarniku. Podawaj udekorowane cząstkami pomarańczy.
jot_em18