Naleśniki zapiekane pomarańczowe .doc

(0 KB) Pobierz

Składniki:

- 25 dag mąki

- 2 jajka

- 2 szklanki mleka

- 1/2 torebki cukru waniliowego

- 5 dag masła

- 1 kieliszek koniaku

- tłuszcz do patelni

- skórka otarta z 2 pomarańczy

- 10 dag masła

- 6 dag cukru pudru

- 50 g likieru

 

Sposób przyrządzania:

 

Z przesianej mąki, jajek, mleka i cukru waniliowego utrzyj ciasto naleśnikowe. Ciągle ucierając, wlej stopione masło, a na koniec alkohol. Odstaw na godzinę, a potem usmaż cieniutkie naleśniki. Skórkę pomarańczową rozetrzyj z masłem i cukrem, wlej likier, wymieszaj, masą posmaruj naleśniki. Złóż i zapiecz w gorącym piekarniku. Podawaj udekorowane cząstkami pomarańczy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin