Składniki:
10 naleśników
2 awokado
1 pomidor
4 łyżki ziaren słonecznika
1/3 szkl. kiełków fasoli mung
1/3 szkl. zielonych oliwek
sok z 1/2cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
szczypta pieprzu
sól ziołowa
Sposób wykonania:
Awokado musi być bardzo dojrzałe - kiedy naciśniesz delikatnie na skórkę, powinieneś wyczuć pod nią zupełnie miękki miąższ.
Warzywa i kiełki umyj dokładnie.
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, obierz ze skórki i pokrój w 1,5-centymetrową kostkę.
Pomidor również pokrój w drobną kostkę, a oliwki w plasterki.
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni do złotego koloru, ostudź.
Wymieszaj awokado, słonecznik, pomidor, kiełki i oliwki.
Dopraw pieprzem, sokiem z cytryny, oliwą i solą ziołową do smaku.
Podziel sałatkę na 10 części i każdą z nich zawiń w ciepły naleśnik.
jot_em18