4 porcje
80 dag zielonych szparagów
80 dag białych szparagów
4 jajka
sól, biały pieprz
cukier
szczypta proszku do pieczenia
12 dag mąki
150 ml mleka
50 ml wody mineralnej
1 cebula
2 pomidory
3 łyżki octu winnego
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1/2 pęczka zielonej pietruszki
1/2 pęczka szczypiorku
Białe szparagi obrać, odci?ć zdrewniałe końce. Zielone szparagi umyć i odci?ć zdrewniałe końce. Przygotować ciasto naleśnikowe: jajka wymieszać z pieprzem i solą, poł?czyć z m?ką, proszkiem do pieczenia, mlekiem i wod?. Odstawić pod przykryciem na 20 min. Zagotować w rondlu osoloną wodę z odrobiną cukru. Do wrz?tku włożyć białe szparagi i gotować 15 min. Po 5 min. gotowania dodać zielone szparagi. Oba rodzaje octu wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru, dodać posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę pomidory. Na końcu wlać oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do ciasta naleśnikowego dodać posiekaną nać i szczypior. Porcjami rozgrzewać masło na patelni, usmażyć na niej kolejno 8 cienkich naleśników. Na każdym ułożyć po kilka szparagów, skropić je sosem winegret, złożyć.
jot_em18