Naleśniki ze szparagami.doc

(1 KB) Pobierz

4 porcje

 

80 dag zielonych szparagów

80 dag białych szparagów

4 jajka

sól, biały pieprz

cukier

szczypta proszku do pieczenia

12 dag mąki

150 ml mleka

50 ml wody mineralnej

1 cebula

2 pomidory

3 łyżki octu winnego

3 łyżki octu balsamicznego

3 łyżki oliwy

2 łyżki masła

1/2 pęczka zielonej pietruszki

1/2 pęczka szczypiorku

 

Białe szparagi obrać, odci?ć zdrewniałe końce. Zielone szparagi umyć i odci?ć zdrewniałe końce. Przygotować ciasto naleśnikowe: jajka wymieszać z pieprzem i solą, poł?czyć z m?ką, proszkiem do pieczenia, mlekiem i wod?. Odstawić pod przykryciem na 20 min. Zagotować w rondlu osoloną wodę z odrobiną cukru. Do wrz?tku włożyć białe szparagi i gotować 15 min. Po 5 min. gotowania dodać zielone szparagi. Oba rodzaje octu wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru, dodać posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę pomidory. Na końcu wlać oliwę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Do ciasta naleśnikowego dodać posiekaną nać i szczypior. Porcjami rozgrzewać masło na patelni, usmażyć na niej kolejno 8 cienkich naleśników. Na każdym ułożyć po kilka szparagów, skropić je sosem winegret, złożyć.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin