Składniki
CIASTO:
• 20 dag mąki gryczanej
• półtorej szklanki jasnego piwa
• pół szklanki wody
• 3 jajka
• łyżka masła
• szczypta soli
NADZIENIE:
• 50 dag brokułów (świeżych lub mrożonych)
• 2 jajka ugotowane na twardo
• 15 dag żółtego sera
• 3 łyżki ketchupu
• cukier, pieprz, sól
Etapy przygotowania
1. Mąkę mieszamy wodą i piwem. Nadal mieszając, dodajemy jajka, rozpuszczone chłodne masło i sól. Starannie ubijamy trzepaczką lub mikserem. Smażymy naleśniki.
2. Brokuły oczyszczamy, ogonki drobno kroimy, wkładamy do wrzącej posolonej wody, dodajemy różyczki i gotujemy kilka minut, po czym osączamy na sicie. Jajka siekamy, dodajemy starty ser, mieszamy z osączonymi i rozdrobnionymi brokułami i ketchupem, doprawiamy do smaku.
3. Na każdy naleśnik kładziemy porcję gorącego farszu i zawijamy w rożki.
jot_em18