Naleśniki piwno-gryczane z brokułami .doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

CIASTO:

 

• 20 dag mąki gryczanej

 

• półtorej szklanki jasnego piwa

 

• pół szklanki wody

 

• 3 jajka

 

łyżka masła

 

• szczypta soli

 

NADZIENIE:

 

• 50 dag brokułów (świeżych lub mrożonych)

 

• 2 jajka ugotowane na twardo

 

• 15 dag żółtego sera

 

• 3 łyżki ketchupu

 

• cukier, pieprz, sól

 

Etapy przygotowania

 

1. Mąkę mieszamy wodą i piwem. Nadal mieszając, dodajemy jajka, rozpuszczone chłodne masło i sól. Starannie ubijamy trzepaczką lub mikserem. Smażymy naleśniki.

 

2. Brokuły oczyszczamy, ogonki drobno kroimy, wkładamy do wrzącej posolonej wody, dodajemy różyczki i gotujemy kilka minut, po czym osączamy na sicie. Jajka siekamy, dodajemy starty ser, mieszamy z osączonymi i rozdrobnionymi brokułami i ketchupem, doprawiamy do smaku.

 

3. Na każdy naleśnik kładziemy porcję gorącego farszu i zawijamy w rożki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin