Ciasto Delicja.doc

(32 KB) Pobierz
Ciasto „Delicja”

Ciasto „Delicja”

 

Składniki:

Biszkopt:

·            6 jajek

·            ¾ szklanki cukru

·            1 czubata szklanka mąki

·            1 łyżeczka proszku do pieczenia

·            aromat waniliowy

Masa budyniowa:

·            2 szklanki mleka

·            1 budyń waniliowy

·            25 dag margaryny

·            ½ szklanki cukru

·            aromat waniliowy

Masa jabłkowa:

·            2 galaretki wiśniowe

·            ½ kg jabłek

Do dekoracji:

·            gotowa polewa czekoladowa

·            kolorowe cukierki

 

Sposób wykonania:

Białka ubić, dodać cukier, a następnie żółtka i dalej ubijać. Pod koniec ubijania dodać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy (25 x 36 cm). Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Ostudzić, a następnie przekroić na 2 części. Każdą część biszkoptu nasączyć wodą wymieszaną z aromatem waniliowym.

Ugotować budyń w 2 szklankach mleka. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając porcjami budyń. Pod koniec ucierania dodać kilka kropel aromatu waniliowego. Krem podzielić na 2 części.

Galaretki wiśniowe rozpuścić w 1 ½ szklance gorącej wody. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie dodać do lekko tężejącej galaretki. Wymieszać.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć jedną część kremu, a na krem wyłożyć tężejące jabłka z galaretką, następnie drugą część biszkoptu, a na niego drugą część kremu.

Wierzch ciasta polać polewą czekoladową i udekorować kolorowymi cukierkami. Schłodzić w lodówce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin