Pączki z piekarnika
Początek formularza
Skladniki:
na ok. 20 sztuk:50 g Kasi250 g mąki 10-15 g suszonych drożdży125 ml mleka60 g cukru2 jajkaSzczypta soli200 g konfitury100 g grubego cukry do posypaniaok. 20 włoskich orzeszków w skorupkachMąka do obtoczenia orzeszkówOlej do zamoczenia orzeszków
Przepis:
Mąkę przesiej, dodaj drożdże, sól i cukier. Wymieszaj. Kasie rozpuść w ciepłym mleku, przestudź i wlej do miski z mąką. Dodaj jedno jajko. Wszystko wymieszaj, a następnie około 5 minut wyrabiaj mieszadłami miksera. Gdy masa stanie się gładka odstaw na 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyłóż na obsypany mąką stół i jeszcze raz krótko zagnieć. Rozwałkuj na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawaj szklanką kółeczka i przekładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Orzechy umyj, wytrzyj, a następnie zamocz w oleju i obtocz w mące. Orzeszki układaj na krążkach z ciasta, lekko je dociskając.Jajko rozkłóć, posmaruj min powierzchnię pączków i posyp cukrem. Pączki włóż do letniego piekarnika nastawionego na 170 st.C. Piecz ok. 25 minut aż staną się rumiane. Po wyjęciu z pieca, z pączków usuń orzeszki a w ich miejsce włóż po łyżeczce konfitur.
Dół formularza
jot_em18