ksiązka Master chef.pdf

(109683 KB) Pobierz
PRZEPISY MASTERCHEF
EDYCJA POLSKA
934956658.001.png 934956658.002.png
Postanowiłam zebrać przepisy w jednej książce i oto jest. Książka
została złożona przeze mnie w programie graicznym. Wszystkie
przepisy i zdjęcia są własnością TVN. Zebrane tu przepisy są udo-
stępniane wyłącznie w celach promocyjnych i do użytku pry-
watnego. Świadomie nie podawałam autorów, ze względu na dużą
ilość błędów zawartych na stronie www. Mam nadzieję, że ta ksią-
żeczka będzie dla Was fajną inspiracją w poszukiwaniach kulinarnych.
Blogi kulinarne uczestników
Basia Ritz http://kulinarnamekka.blogspot.com/
Michał Wyrwicz http://wyrwi.cz/
Kinga Paruzel http://alebabka.blogspot.com/
Agnieszka Sulikowska-Radi https://www.facebook.com/AgnieszkaSulikowskaRadi
Miachał Muskała http://aromatyczny.blogspot.com/
Janek Paszkowski http://www.kuchniabasowa.blogspot.com/
Magdalena Mierzwińska http://kuchniaszczescia.pl/
Idir Makoudi http://idir.pl/blog_kulinarny/
PRZYSTAWKI
Chips parmezanowy z wędzonym łososiem i jajkiem z pomarańczowym sosem
holenderskim
P omarańczowy sos holenderski
1 średnia, dojrzała pomarańcza
2 żółtka
100 g masła w temperaturze pokojowej
Pół łyżeczki białego octu winnego
Pół łyżeczki wody
Szczypta soli
Wyciskamy sok z pomarańczy, przecedzamy i redukujemy na wolnym ogniu do otrzymania ok. trzech
łyżek.
Żółtka z octem i wodą zaczynamy ubijać trzepaczką balonową w misce nad gotującą się wodą. Gdy piana
zacznie gęstnieć dodajemy po trochu pokrojone w małe kostki masło ciągle ubijając. Masa powinna być
aksamitna. Na koniec, wciąż ubijając dodać ciepły sok z pomarańczy i dosolić do smaku.
Chips parmezanowy
Garstka startego parmezanu
Pół łyżeczki mąki pszennej
Parmezan wymieszać z mąką, wysypać cienką warstwę na papier do pieczenia i przy pomocy okrągłej ob-
ręczy (ausztechera) uformować koło. Zapiekać w temperaturze 190 stopni C do zarumienienia.
Trzy plastry wędzonego łososia zwinąć w ruloniki, ułożyć razem i przewiązać szczypiorkiem.
Przygotować jajko sadzone na maśle nadając kształt okręgu obręczą kulinarną.
Chips z parmezanu posmarować od spodu odrobiną sosu holenderskiego i ułożyć na talerzu. Na nim
ustawić przygotowanego łososia, obok sadzone jajko. Sos holenderski rozlać na jajku. Łososia udekoro-
wać czarnym kawiorem, sos roztartymi w moździerzu suszonymi truskawkami z różowym pieprzem.
934956658.003.png
Jajko sadzone na tatarze z małży św. Jakuba.
Składniki:
1 jajko
3 przegrzebki
2 liście melisy
Sok z ½ limonki
Sól, pieprz
Masło
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżkę masła, wbijamy jajko.
3 przegrzebki siekamy drobniutko, dodajemy sól, pieprz, pokrojone 2 liście melisy i wyciskamy sok
z ½ limonki. Tak powstałego tatara układamy na talerzu formując okrąg. Na nim układamy jajko
sadzone, doprawiamy je solą i pieprzem.
934956658.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin