Wtępna ocena możliwości kosmetycznego wykorzystania owoców ketemii jadalnej.pdf

(335 KB) Pobierz
Baur
WstÍpna ocena moøliwoúci kosmetycznego
wykorzystania owoców ketmii jadalnej
Teresa Baur, Małgorzata D ¹ browska,
Sławomir Majewski, Jacek Arct, Katarzyna Pytkowska
Wyøsza Szkoła Zawodowa Kosmetyki i PielÍgnacji Zdrowia w Warszawie
Ketmia jadalna ( Abelmoschus esculentus ) popularnie zwana okr ¹ znana jest teø jako ketmia piømowa. Owoce ketmii jadalnej s ¹ szczególnie
bogate w poliwÍglowodany i proteiny, stanowi ¹ ce odpowiednio do 65 i 33% s.m. owocu. Zarówno zawartoúÊ jak i skład wÍglowodanów
jest uzaleøniona od warunków wzrostu roúliny i moøe byÊ róøna dla owoców pochodz ¹ cych z róønych upraw
Cukrami dominuj ¹ cymi w łaÒcuchach polisacharydowych ketmii s ¹ : galaktoza, kwas galakturonowy oraz ramnoza, podstawow ¹
struktur ¹ jest łaÒcuch zbudowany z powtarzaj ¹ cych siÍ jednostek kwasu galakturonowego i ramnozy z bocznymi łaÒcuchami
poligalaktozowymi. W niektórych frakcjach úluzów okry wystÍpuj ¹ równieø glukoza, mannoza, arabinoza i ksyloza. Izolowane
polisacharydy okry wykazuj ¹ nietypowe dla tej grupy zwi ¹ zków własnoúci reologiczne, co jest spowodowane prawdopodobnie siln ¹
tendencj ¹ do tworzenia wewnÍtrznych asocjatów.
Ze wzglÍdu na dostÍpnoúÊ i nisk ¹ cen ¹ oraz wysok ¹ zawartoúÊ substancji o potencjalnym działaniu nawiløaj ¹ cym oraz
zwi ¹ zków o potencjalnym działaniu biologicznym, owoce okry wydawały siÍ interesuj ¹ cym surowcem kosmetycznym.
Do wstÍpnych badaÒ przydatnoúci kosmetycznej stosowano wodny macerat z rozdrobnionych owoców. W oparciu o macerat
sporz ¹ dzono cztery preparaty kosmetyczne: dwie emulsje
pielÍgnacyjne (kremy) (I i II), maseczkÍ hydroøelow ¹ (III) i øel do
mycia ciała (IV).
Składnik
Nazwa
handlowa
Emulsja I (%)
Emulsja II (%)
Maseczka
hydoøelowa (III)
Macerat owoców
okry
---
15,0
10,0
20,0
Hexylodecanol
Cetiol PGL
6,0
5,0
---
Dla obydwu emulsji i hydroøelu przeprowadzono badania
sensoryczne. Badania prowadzono z udziałem trenowanej grupy
probantów. Wyniki przedstawiaj ¹ wykresy na rysunkach 2-4.
Butyrospermium
Parkii
Cetiol SB 45
5,0
3,0
---
Caprylic/Capric
Triglyceride
Myritol
5,0
3,0
---
Phenyl Trimeticone
DC 556
0,5
0,5
---
Glyceryl Stearate
(and) Ceteareth 20
(and) Cetareth 12
(and) cetearyl
Alcohol (and) Cetyl
Palmitate
10
(I)
12
(II)
8
10
Emulgade SE
8,5
6,0
---
6
8
6
4
4
Carbopol
aqua
2
2
Carbomer
---
8,0
10,0
0
0
Propylene Glycol
---
---
---
6,0
Triethanoloamine
---
q.s.
q.s.
Aqua
---
Do 100,0
Do 100,0
Do 100,0
10
(III)
8
Stwierdzono, øe we własnoúciach sensorycznych maseczki (III) wyraünie zaznacza siÍ wpływ
substancji úluzowych obecnych w maceracie. Po jej zastosowaniu na skórze pozostaje
wyczuwalny, lekko kleisty film, była takøe trudniejsza do rozprowadzania. Przyczyn ¹ tego
jest prawdopodobnie stosunkowo wysoka zawartoúÊ maceratu. Jednoczeúnie, podobnie jak
w przypadku emulsji uzyskano doskonałe oceny w zakresie oceny konsystencji i jednolitoúci
oraz wygładzania skóry.
6
4
2
0
Badania działania nawiløaj ¹ cego prowadzono metod ¹ porównawczych krótkoterminowych testów korneometrycznych (Korneometr
2
50
50
45
45
40
40
35
35
30
30
25
25
20
20
15
15
10
10
5
5
0
Receptura I
0
Receptura II
0
50
100
150
200
0
50
100
150
200
Receptura Ia
Receptura IIa
t [min]
t [min]
W przypadku obydwu emulsji dodatek maceratu dramatycznie zmienia własnoúci nawiløaj ¹ ce. Dla wszystkich czterech
badanych emulsji zawartoúÊ wody w wierzchnich warstwach naskórka przez pierwsz ¹ godzinÍ od aplikacji roúnie
nieomal liniowo. Potwierdza to oczekiwane silne działanie okluzyjne preparatów.
Przeprowadzone badania wykazały pełn ¹ przydatnoúÊ kosmetyczn ¹ wodnego maceratu owoców okry. Macerat
wprowadzony do emulsji kosmetycznych nie ma negatywnego wpływu na ich własnoúci sensoryczne, jednoczeúnie
kilkakrotnie zwiÍksza działanie nawiløaj ¹ ce preparatów.
Wyøsza Szkoła Zawodowa Kosmetyki i PielÍgnacji Zdrowia
ul. Podwale 13, 00-252 Warszawa
www.wszkipz.pl
E-mail: kosmeto@wszkipz.pl
WstÍpna ocena moøliwoúci kosmetycznego
wykorzystania owoców ketmii jadalnej
CM 250, Courage Khazaka), stosuj ¹ c 0,5mg preparatu na cm . Wyniki badaÒ przedstawiaj ¹ wykresy na rys. 5 i 6
15123711.051.png 15123711.056.png 15123711.057.png 15123711.058.png 15123711.001.png 15123711.002.png 15123711.003.png 15123711.004.png 15123711.005.png 15123711.006.png 15123711.007.png 15123711.008.png 15123711.009.png 15123711.010.png 15123711.011.png 15123711.012.png 15123711.013.png 15123711.014.png 15123711.015.png 15123711.016.png 15123711.017.png 15123711.018.png 15123711.019.png 15123711.020.png 15123711.021.png 15123711.022.png 15123711.023.png 15123711.024.png 15123711.025.png 15123711.026.png 15123711.027.png 15123711.028.png 15123711.029.png 15123711.030.png 15123711.031.png 15123711.032.png 15123711.033.png 15123711.034.png 15123711.035.png 15123711.036.png 15123711.037.png 15123711.038.png 15123711.039.png 15123711.040.png 15123711.041.png 15123711.042.png 15123711.043.png 15123711.044.png 15123711.045.png 15123711.046.png 15123711.047.png 15123711.048.png 15123711.049.png 15123711.050.png 15123711.052.png 15123711.053.png 15123711.054.png 15123711.055.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin