BOCZEK NADZIEWANY KARKOWKA.rtf

(1 KB) Pobierz

Boczek nadziewany karkówką

Składniki: 600 g karkówki bez kości, 150 g wędzonego boczku, liście włoskiej lub białej kapusty, 1 kwaśne jabłko lub 200 g wiśni - mogą być również inne wyraziste i soczyste owoce. Bejca: 5 łyżek oleju lub oliwy, pół łyżki majeranku, sól, pieprz, ewentualnie pół łyżki świeżego tymianku.

Przygotowanie: Karkówkę dzielimy na plastry, które rozbijamy drewnianym tłuczkiem przez folię. Z oliwy, przypraw i ziół przygotowujemy bejcę, którą smarujemy plastry mięsa i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia przygotowujemy owoce: jabłka kroimy na cząstki i usuwamy z nich gniazda nasienne, wiśnie drylujemy. Dla wzmocnienia efektu możemy jabłka polać niewielką ilością żubrówki, a wiśnie namoczyć w wiśniówce. Boczek kroimy na cienkie plastry. Kładziemy plaster boczku, na nim plaster mięsa, na środku układamy kawałek jabłka lub kilka wiśni. Zwijamy roladki i zawijamy je dodatkowo w liście kapusty. Grillujemy około 15-20 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin