KULKI PROTEINOWE :
PŁYWAJĄCE
Przepis 1 :
Składniki :
· 20 g. bułki tartej
· 50 g. mąki kukurydzianej
· 50 g. mąki pszennej
· 20 g. mleka w proszku
· 10 g. kaszy mannej
· 12 jaj
Sposób wykonania:
Jajka dokładnie roztrzepujemy na jednolitą maź. Składniki mieszamy ze sobą aż uzyskamy jednolitą masę po czym gotujemy je na wolnym ogniu przez max 5 min. Gdy masa jest już ugotowana formujemy z niej kulki i wstawiamy je do piekarnika na max 2 godz. w temp. Max 100*C.
Przed wymieszaniem składników możemy dodać różne substancje zapachowe, jednak składniki barwiące lepiej jest dać po upieczeniu kulek (można je wykąpać przed pieczeniem ale mogą zblednąć )
Przepis 2 :
· 0,5 kg maki kukurydzianej
· 0,5 kg mąki pszennej
· 0,5 kg kaszy kukurydzianej
· 20 g. mąki sojowej
· Barwnik spożywczy
· 2 łyżki miodu
Przepis 3 :
· 20 g. kaszy mannej
· 4 białka z jaj
· 120 g. Kazeiny
· 20 g. mąki pszennej
· 30 g. mąki sojowej
· Proszek do pieczenia
Przepis 4 :
· 250 g. mąki sojowej
· 150 g. maki kukurydzianej
· 50 g. kaszy kukurydzianej
· 50 g. mleka w proszku
podałem tu jakie zapachy z reguły wabią ryby
wanilia – leszcz, krąp, jaz, karaś;
karmel – lin, karas, leszcz, krap, ploc;
miód – karp, karaś, lin;
cynamon – leszcz, krąp, karaś, karp;
kokos – leszcz, krąp, płoć, karaś, lin;
tutti-frutti – karp, lin,
kozieradka – płoć, leszcz, lin, karaś;
nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś;
kminek – płoć, krąp;
anyż – płoć, karaś, krąp;
kolendra – płoć, leszcz;
koper włoski – krąp, płoć.
Życzę obfitych połowów i połamania kija
EGK69