Zanęta leszczowa
Leszcz – wody stojące:
Składniki:
· 1 szklanka bułki tartej
· 0,5 szklanki herbatników mielonych
· 1 szklanka mąki kukurydzianej
· 0,5 szklanki kaszki kukurydzianej
· 0,5szklanki płatków owsianych (w całości)
· 0,5 szklanki otrębów pszennych
· Płynna melisa (jeżeli mamy w proszku to należy ją rozpuścić w wodzie)
· 0,5 szklanki białych i czerwonych robaków (czerwone jeżeli są duże to należy je pociąć)
Sposób wykonania :
· Mieszamy składniki na sucho i dodajemy płynnej melisy
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Leszcz – wody płynące:
Przepis 1 :
· 1,5 szklanki herbatników mielonych
· 0,5 szklanki kaszy kukurydzianej
· 0,5 szklanki płatków owsianych (w całości)
· 0,7szklanki płatków owsianych mielonych
· zależy od uciągu- glinka mielona
· Zależy od uciągu – żwirek
· Czerwony siekany robak i białe robakiSposób wykonania :
Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.Przepis 2 :
Składniki w zależności ile kg chcemy zanęty tyle % należy dać składników :
· 30% - bulka tarta
· 5% - mielone herbatniki lub biszkopty
· 15% - kasza kukurydziana
· 10% - mąka kukurydziana
· 5% - mielone konopie
· 10% - płatki owsiane
· 10% - otręby pszenne
· 15% - mielone ziarno słonecznika
Mieszamy składniki na sucho i dodajemy wody
Jeżeli łowimy na szybko płynącej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania
Leszcz – na rzekę :
· 2 szklanki gotowanej kaszy kukurydzianej
· 0,5 szklanki mielonego suchego chleba
· 0,5 szklanki bułki tartej
· 0,5 szklanki maki kukurydzianej
· 0,7 szklanki pokruszonych płatków owsianych
· żwir + klej + atraktor
Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania
Leszcz na jezioro :
· 0,5 szklanki suchego zmielonego chleba
· 0,2 szklanki maki kukurydzianej
· 0,1 szklanki pokruszonych płatków owsianych
Zanęta późnojesienna :
Składniki :
· 5 dag mielonego orzecha włoskiego
· 10 dag mielonego biszkoptu
· 5 dag maki kukurydzianej
· 0,5 kg piasku
· cukier lub melasa
· Mieszamy składniki na sucho i dodajemy wody
Przepis 2 :
· 2 kg kaszy mannej (surowej);
· 2 kg płatków pszennych mielonych;
· 0,5 kg maki pszennej;
· 0,5 kg robaków zanętowych;
· zielony barwnik spożywczy.
Zanęta może być stosowana bez kleju.
Przepis 3:
· 1 szklanka płatków owsianych
· 0,5 szklanki mielonej suszonej gliny
· 0,5 szklanki mleka w proszku
· 0,5 szklanki robaków zanętowych
· 0,2szklanki soli kuchennej
· Składniki mieszamy za sobą na sucho, dodajemy wody i mieszamy.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli ktoś stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z naszą zanętą bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem coś o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Podałem tu jakie zapachy z reguły wabią ryby
wanilia – leszcz, krąp, jaz, karaś;
karmel – lin, karas, leszcz, krap, ploc;
miód – karp, karaś, lin;
cynamon – leszcz, krąp, karaś, karp;
kokos – leszcz, krąp, płoć, karaś, lin;
tutti-frutti – karp, lin,
kozieradka – płoć, leszcz, lin, karaś;
nostrzyk – płoć, leszcz, lin, karaś;
kminek – płoć, krąp;
anyż – płoć, karaś, krąp;
kolendra – płoć, leszcz;
koper włoski – krąp, płoć.
Życzę obfitych połowów i połamania kija
EGK69