SALATKA Z TUNCZYKIEM 1.rtf

(1 KB) Pobierz

Sałatka z tuńczykiem

Składniki: 200 g tuńczyka, najlepiej w większych kawałkach, 400 g kukurydzy lub fasoli konserwowej, 4 ugotowane na twardo jajka, 100-150 g żółtego sera, 2-3 ogórki konserwowe, 1-2 strąki papryki konserwowej, pół cebuli, 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, ewentualnie 200 g ugotowanego ryżu.

Przygotowanie: Kukurydzę lub fasolę i tuńczyka odsączamy, jeżeli tuńczyk był w oleju, to 1 jego łyżkę dodajemy do sałatki. Jajka, ogórki konserwowe, paprykę konserwową, cebulę i ser kroimy w kostkę. Łączymy ze sobą kukurydzę, tuńczyka, jajka, ogórki i ser, ewentualnie dodajemy ryż. Dodajemy majonez lub jogurt i musztardę, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą i delikatnie mieszamy. Przed podaniem schładzamy w lodówce.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin