Ryż_Bakłażan.doc

(64 KB) Pobierz

1.       RYŻ i BAKŁAŻAN KAPCIE - przepis wypróbowany!

Składniki

·         2 torebki ru (20dag)

·         250-500 dag mięsa mielonego wieprzowego, wieprzowo-wołowego lub pokrojonych piersi kurczaka

·         1 duża cebula

·         2 bakłażany

·         1 papryka - opcjonalnie

·         1 pomidor - opcjonalnie

·         oliwa z oliwek

·         sos pomidorowy / koncentrat pomidorowy

·         zioła (bazylia, oregano)

·         sól/pieprz

 

 

Przygotowanie

1.       Podgotować ryż.

2.       Bakłażana rozkroić wzdłuż na pół, środek wyciąć (zostawić 1 cm przy skórce), środek pokroić w kostkę 1x1cm.

3.       Wykrojonego bakłażana (dwa puste kapcie) dobrze od środka wysmarować oliwą.

4.       Przysmażyć cebulkę i mięso, doprawić ziołami, solą i pieprzem.

5.       Do mięsa dodać r, pokrojonego bakłażana, paprykę, pomidora, sos pomidorowy i zioła (oregano/bazylia). Lekko podsmażyć.

6.       Farsz nałożyć do “kapci” bakłażanowych. Jeśli jest więcej farszu, to można nałożyć w dodatkowe naczynie do pieczenia, lub w tym samym naczyniu po prostu obok.

7.       Piec przykryte w temp.180°C przez 1,5h (zależy od bakłażana; tak żeby był miękki - można sprawdzić wykałaczką).

 

 

 

 

 

2.       RYŻ i BAKŁAŻAN, POMIDORY

Składniki

·         ryż

·         2 bakłażany (można więcej lub mniej)

·         oliwa z oliwek (lub inny tłuszcz)

·         kilka pomidorów

·         cebula

 

 

Pprzygotowanie

1.       Cebule podsmażyć na oliwie.

2.       Wrzucić pokrojonego bakłażana i dusić pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż trochę zmieni barwę (przestanie być taki biały).

3.       Dodać pomidory i wszystko razem jeszcze dusić jeszcze przez 15-20 min.

4.       W tym czasie ugotować ryż i lekko go podsmażyć na oliwie.

5.       Nałożyć ryż na talerz, a na niego bakłażana.

 

 

3.       RYŻ – MIĘSO, BAKŁAŻAN, CUKINIA, POMIDORY

Składniki

 

·         100 g ryżu

·         500 g mielonego mięsa

·         2 bakłażany

·         1 cukinia

·         10 małych pomidorów

·         1 cebula

·         4 ząbki czosnku

·         pęczek natki pietruszki

·         sól

·         pieprz

 

 

Przygotowanie

 

1.       Kroimy bakłażana w drobną kostkę i solimy, aby pozbawić go goryczki. Jeśli na bakłażanach pojawi się “rosa” można je opłukać z nadmiaru soli i będą gotowe do użycia.

2.       W międzyczasie kroimy pomidory na ćwiartki.

3.       Lekko podgotowujemy ryż.

4.       Na patelni podsmażamy mięso i cebulę, dodajemy bakłażana, czosnek i smażymy,zmięknie.

5.       Mięso z bakłażanem dzielimy na 2 równe części.

6.       Na dno żaroodpornego naczynia układamy 1 część mięsa z bakłażanem.

7.       Następnie układamy ryż, potem pomidory i posiekaną natkę pietruszki.

8.       Na wierzch kładziemy cukinię i znowu przykrywamy mięsem z bakłażanem.

9.       Zapiekamy w piekarniku przez 30 min w temp. 180°C. Najlepiej smakuje ze świeżymi pomidorami.

 

 

 

 

 

 

 

Ryż – czerwona fasola, kukurydza, anans

Składniki,              3-4 porcje

 

§         1 torebka ryżu błyskawicznego

§         20 dag szynki

§         1 puszka czerwonej fasoli

§         1 puszka kukurydzy

§         kilka plastrów ananasa (też z puszki)

§         1 spora cebula

§         3-4 łyżki majonezu i łyżka śmietany

 

Przygotowanie

 

1.       ryż ugotować w osolonej wodzie, szynkę pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu; połączyć z ryżem i wymieszać w misce razem z tłuszczem z patelni i odstawić do ostygnięcia. warzywa z puszek odsączyć z zalewy (w durszlaku) dodać posiekaną cebulę i pokrojone w drobną kostkę plastry ananasa. odrobinę posolić i solidnie popieprzyć do smaku. jeśli warzywa są mdławe, odrobinę posłodzić mieszankę. ostudzony ryż z szynką połączyć z warzywami i dobrze wymieszać. z majonezu i śmietany przyrządzić sos i zalać nim sałatkę. smacznego!


 

Informacje dodatkowe

2.       można dodać świeżą paprykę pokrojoną w kostkę oraz pietruszkę, jeśli lubicie kolorowe sałatki

 

Ryż – cukinia, papryka, kukurydza

Składniki

·         ryż

·         schab

·         papryka

·         cukinia

·         kukurydza w puszce

·         pieprz ziołowy

·         chili

·         sól

·         olej

 

Przygotowanie

1.       Podgotować ryż.

2.       Pokrojony schab wrzucamy na patelnię z niewielką ilością oleju.

3.       Kiedy mięso będzie kończyło się smażyć, dodajemy do niego 2/3 puszki kukurydzy, pół pokrojonej cukinii i jedną pokrojoną paprykę i dusimy ok. 10 min.

4.       ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin