Sharamon - Lecznicza siła ekstraktu z Grejpfruta.txt

(220 KB) Pobierz
S. Sharamon, B. J. Baginski/

Lecznicza siła ekstraktu z grejpfruta

Oficyna Wydawnicza "MH", Warszawa 1998

1998 Wydanie I
/The Power OfGrapefruit Seed -
Das Wunder Im Kem Der Grapefruit.

Lecznicza siła ekstraktu z grejpfruta

Uwaga:
Informacje o ekstrakcie z grejpfruta i jego zastosowaniu zawarte w tej ksišżce zostały pieczołowicie zebrane i sprawdzone w czasie poszukiwań na terenie wielu krajów. Zawierajš one wyniki szeregu badań i dowiadczeń przeprowadzonych z ekstraktem. Jednakże, różne sposoby dawkowania i objawy chorób podane w ksišżce nie mogš być uważane za zastšpienie odpowiedniej diagnozy lub/i leczenia przez lekarza, psychoterapeutę lub naturoterapeutę. Przy używaniu ekstraktu z grejpfruta należy zwracać uwagę na informacje na opakowaniu i skorzystać z porady lekarza, naturoterapeuty lub farmaceuty. Ani wydawcy ani autorzy nie biorš na siebie odpowiedzialnoci z efekty właciwego lub niewłaciwego zastosowania ekstraktu opisane w tej ksišżce.
Oficyna Wydawnicza "MH", Warszawa 1998 Wydanie I
/The Power OfGrapefruit Seed -
Das Wunder Im Kem Der Grapefruit.
S. Sharamon, B. J. Baginski/
Copyright(r) 1995
Wszystkie prawa zastrzeżone.
Ksišżkę opublikowano w kooperacji ze Schneelówe Verlagsberatung und Verlag, Aitrang
Tłumaczenie z języka angielskiego: Radosław Araszkiewicz
ISBN 83-906620-7-8


Spis treci
Przedmowa
Pierwsze spotkanie
Drzewo zwane "Citrus Paradisi"
Składniki zawarte w owocu grejpfruta Został odkryty uniwersalny rodek Ekstrakt z grejpfruta w użytku zewnętrznym
Usta i jama ustna
Zęby i dzišsła
Nos i zatoki nosowe
Górne drogi oddechowe
Uszy
Twarz
Skóra głowy i włosy
Skóra
Stopy
Grzybice paznokci ršk i stóp
Pochwa i genitalia Ekstrakt z grejpfruta w użytku wewnętrznym
Zapalenia
Przeziębienia
Zakażenia przewodu pokarmowego
Zapalenie luzówki żołšdka, wrzody żołšdka i dwunastnicy
Candida albicans i inne choroby grzybicze
Choroby pasożytnicze
Alergie
Lepiej zapobiegać niż leczyć Najmniejsza apteczka wiata Opisy dowiadczeń użytkowników ekstraktu Inne sposoby wykorzystania ekstraktu z grejpfruta
Higiena osobista
Kosmetyki
Ekstrakt w opiece nad niemowlęciem
W pielęgnacji

Ekstrakt w gospodarstwie domowym              78 Ekstrakt w placówkach gastronom, i przem. spożywczym 79 W saunie, w łani, na basenie                     82 Odkażanie wody pitnej                          84 Dla zwierzšt domowych                         85 Ekstrakt w hodowlach                           88 Dla rolin                                      92 Robienie ekstraktu samemu                            97

99
105
113
115
116
117
Fakty naukowe
Analizy laboratoryjne
Refleksje
Podziękowania
Autorzy
Bibliografia
6.

Przedmowa
O przyjaznych naszemu zdrowiu właciwociach owoców grejpfruta możemy przeczytać w wielu publikacjach. Już w 310r p.n.e. grecki historyk Teofrast napisał: "Mišższ tych owoców uważany jest za lek przy zatruciach i ma także zdolnoci odwieżania oddechu". Do medycyny grejpfrut został wprowadzony przez rzymskiego przyrodnika Pliniusza.
Jest to owoc, który według medycyny ludowej potrafi przynieć nam wiele korzyci. I tak dla przykładu spożywanie go może przynieć nam ulgę w zatruciach pokarmowych, dolegliwociach jelitowych lub przy oczyszczaniu jelit. Zawarte w soku grejpfrutowym substancje majš zdolnoć wypłukiwania z naczyń krwiononych złogów cholesterolowych, przez co działajš one przeciw miażdżycy. Substancje gorzkie zawarte w grejpfrucie wspaniale służš naszej wštrobie. Zostaje ona przez nie oczyszczona, odmłodzona. Grejpfrutowy sok sprawia., że wštroba zwiększa produkcję żółci, o wiele lepiej spełnia swojš funkcję filtrowania krwi, lepiej radzi sobie z wychwyconymi ze krwi truciznami. Te i inne dobroczynne właciwoci grejpfrutowego soku sprawiajš, że jest on jednš z najbardziej skutecznych substancji, które używane sš do kuracji oczyszczajšcych. Nie jedna osoba doznała zbawiennego działania grejpfrutowego soku podczas tygodniowego oczyszczania swego organizmu polegajšcego na piciu soków z cytrusów, głównie z grejpfruta. Uwaga: ze względy na wychładzajšce działanie cytrusów, kuracje takš powinno się przeprowadzać w miesišcach ciepłych. Substancje pozyskiwane z owoców grejpfruta majš też szerokie zastosowanie w przemyle kosmetycznym. Wiele bardzo aktywnych enzymów zawartych w grejpfrutach, które przyjmowane wraz z sokiem wspaniale oczyszczajš i odmładzajš ciało od wewnštrz, użyte zewnętrznie sprawiajš, że skóra staje się zdrowsza, elastyczniej sza, odporniejsza. Kultury z przeszłoci używały grejpfruta jako rodka do higieny jamy ustnej, higieny osobistej, dezynfekcji ran.
Z grejpfrutem, jak i z innymi cytrusami, jest jednak jeden mały problem. Ma on działanie wychładzajšce na nasze ciało. Oznacza to, że spożywany w dużych ilociach powoduje po pewnym czasie chro-
1

niczne poczucie zimna, problemy z gardłem, spadek wydolnoci żołšdka i trawienia, choroby zatok, obniżenie odpornoci i inne problemy. Oczywicie mieszkańcy ciepłych krajów nie odczujš ochłodzenia swych ciał jako czego niepożšdanego i będš chętnie wykorzystywać tę właciwoć grejpfruta. Jednakże, w naszym klimacie spożywanie zbyt wielu grejpfrutów lub picie w dużych ilociach soku z tych owoców może nam zaszkodzić. Dotyczy to zwłaszcza pór chłodnych, czyli większej częci roku. Tak więc pijšc duże iloci soku z cytrusów, by ich witaminami wspomóc naszš odpornoć, możemy niechcšcy zafundować sobie serię przeziębień.
Z drugiej jednak strony, bioršc pod uwagę wiedzę liczšcej sobie kilka tysięcy lat medycyny staroindyjskiej - Ayurwedy, w naszym klimacie brakuje kilku smaków. Smaki ayurwedyjskie nie sš to jakie jednoznacznie okrelone substancje chemiczne, lecz raczej grupy zwišzków występujšce w rodowisku. Wszystko co spożywamy ma jaki smak. Według Ayurwedy jest szeć smaków: słodki, słony, kwany, cierpki, ostry i gorzki. Jeżeli pożywienie zawiera je wszystkie w odpowiednich proporcjach, można nazwać je zdrowym. Brak lub niedobór którego ze smaków wywołuje choroby. W naszym klimacie jest duży naturalny niedobór smaku cierpkiego i gorzkiego, za to obecnie jest nadmiar smaku słodkiego i słonego. Dlatego też zapadamy na choroby, które leczymy gorzkimi lekarstwami. Schorzenia wštroby, jelit czy serca sš w naszym kraju wręcz powszechne. Oczywicie przyczynami takiego stanu jest wiele innych czynników, ale cóż bardziej wpływa na nasze ciało jak nie to co spożywamy.
Dla mieszkańców takiego kraju jak Polska, którzy potrzebujš smaku gorzkiego i cierpkiego ale nie potrzebujš wychładzania, niezastšpionym jest ekstrakt z grejpfruta, który nie powoduje wspomnianych przed chwilš nieprzyjemnych objawów, a w pełni uzupełnia niedobory goryczki i smaku cierpkiego.
Ekstrakt z grejpfruta został odkryty w wiecie zachodnim w roku 1980 i od razu wzbudził ogromne zainteresowanie, przede wszystkim w wiecie medycznym, ale i w takich dziedzinach jak: rolnictwo, hodowla, lenictwo, przemysł kosmetyczny, spożywczy i inne. Aby nie być gołosłownym przytoczę fragment tłumaczenia ksišżki Michael A. Shmidt, Lendon H. Smith, Keith W. Sehne, która ukazała się na polskim rynku pod tytułem "Ominšć antybiotyki":
"Z powodu swego antybakteryjnego działania (ekstrakt z grejp-
8

fruta) jest stosowany w przemyle spożywczym. Zapobiega procesom psucia się żywnoci. Od wielu lat jest on stosowany w leczeniu chorób u ludzi. Jest silnie działajšcym rodkiem przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym i najpopularniejszym lekarstwem na infekcje jelit spowodowane Candida albicans. Stosuje się go w leczeniu zaburzeń układu jelitowego. Z powodu swego silnego działania, ekstrakt badany jest w Instytucie Pasteura w Paryżu pod kštem możliwoci wykorzystania go do leczenia infekcji wirusem HIV, które powodujš powstanie nabytego zespołu upoledzenia odpornoci -AIDS."
Pracujšc w Orodku Deesis miałem możliwoć wysłuchania wielu słów zachwytu nad ekstraktem z grejpfruta płynšcych z ust naszych pacjentów i ich znajomych. Po pewnym czasie spróbowałem go sam i zadziwiła mnie jego skutecznoć. Z dużym zainteresowaniem przyjšłem propozycję przetłumaczenia tej ksišżki. Goršco polecam przeczytanie jej i dowiadczenie samemu korzyci, które wycinięte zostały dla nas z grejpfruta.
I na koniec - osobom, które nie będš przepadać za gorzkim smakiem ekstraktu polecam przyjmowanie większych jego dawek rozcieńczonych w miętowej herbatce. Likwiduje ona praktycznie całkowicie jego gorzki smak. Nie należy jednak zapominać o tym, że ma ona właciwoci wychładzajšce.
Bioterapeuta, Naturoterapeuta z Orodka Medycyny Naturalnej ,Deesis" w Warszawie
Radosław Araszkiewicz
9


Pierwsze spotkanie
Tam, gdzie pojawia się niebezpieczeństwo, tam też pojawia się możliwoć ochrony.
FRIEDRICH HÓLDERLIN (1770-1843)
Pewnego dnia, podczas naszych poszukiwań naturalnych metod uzdrawiania, natrafilimy na zadziwiajšcš i bardzo obiecujšcš substancję. W swej ukrytej postaci spotykalimy jš już często - jako nasiona popularnego owocu. Jakże często, będšc niewiadomymi ukrytego w nich skarbu, traktowalimy pestki grejpfruta jako odpadki. Poniższy rozdział opowie o tym jak ów skarb został odkryty i z jakim entuzjazmem został przyjęty, zarówno przez jego odkrywców, jak i ludzi, którzy z niego skorzystali.
W przeciwieństwie do innych naturalnych rodków leczniczych, ekstrakt z grejpfruta nie ma swojej tradycji. Jest to nowa substancja i nadal trwajš badania nad jej zastosowaniem i dawkowaniem. Jednakże, odkrycie jej nastšpiło w najodpowiedniejszej chwili, kiedy to pojawiło się tyle nowych chorób, będšcych wynikiem nowoczesnego stylu życia.
Nasz pierwszy kontakt z ekstraktem z Citrus Paradisi (łacińska nazwa grejpfruta) miał miejsce w małym sklepiku ze zdrowš żywnociš w Irlandii. Dzień wczeniej nasza przyjaciółka opowiedziała nam, jak to jej przewlekłe dolegliwoci jelitowe wyleczone zos...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin