Wykład 2
Związki mineralne:
Pierwiastki chemiczne występujące w żywności:
Ø Makroelementy - C, H, O, N, Ca, Mg, P, Na, K, S, Cl – stanowią 99,8% masy roślin i zwierząt, ich zawartość przekracza 50mg/kg suchej masy tkanek. To materiał budulcowy białek, lipidów, cukrów, nukleotydów i układu kostnego oraz szeregu zewnętrznego zwierząt.
Ø Mikroelementy – ich znaczenie polega na regulacji aktywności enzymów, hormonów, witamin i innych czynników decydujących o procesach metabolicznych w organizmie.
Są one niezbędne do życia organizmów. V, Cr, Ni, F i J tylko dla zwierząt, B – tylko dla roślin. Nadmiar mikroelementów wywiera szkodliwe działanie.
Ø Składniki balastowe – pierwiastki przechodzące bezpośrednio i pośrednio z zanieczyszczonego środowiska, nie spełniają pożytecznej roli w procesach fizjologicznych, szkodliwe dla człowieka, a przy większych stężeniach toksycznych – Cd, Ag, As, Pb, Al.
Do mineralnych składników nie zalicza się węgla, tlenu, azotu, siarki.
Skutki braku lub nadmiaru niektórych pierwiastków metalicznych:
Pierwiastki korzystne lub niezbędne:
Pierwiastek
Niedobór
Nadmiar
Chrom
Nieprawidłowy metabolizm glukozy
Cynk
Karłowatość, niedorozwój płciowy
Zmiany morfologiczne mózgu, uszkodzenie trzustki
Kobalt
Anemia
Niedomagania naczyń krwionośnych
Lit
Depresja maniakalna
Magnez
Drgawki
Zaburzenia czucia
Mangan
Deformacja szkieletu, nieprawidłowe działanie gruczołów płciowych
Bezwład ruchowy
Miedź
Uszkodzenia watroby, naczyń włosowatych, nerek
Potas
Choroba Addisona
Selen
Obumieranie wątroby
Kołowacizna u bydła
Sód
Wapń
Deformacja kości, tężyczka
Zaćma, kamienie pęcherzyka żółciowego, miażdżyca.
Skutki nadmiaru toksycznych pierwiastków z zanieczyszczonego środowiska:
· Kadm – zmiany morfologiczne i czynnościowe układu oddechowego i nerek, działanie rakotwórcze, mutagenne, embriotoksyczne.
· Ołów – zaburzenia w funkcjonowaniu: wątroby i nerek, ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, układu pokarmowego
· Rtęć – zapalenie mózgu, neuropatia
· Glin – degeneracja neuronów, choroba Alzheimera
· Arsen – nowotworowe zmiany skórne, oddechowego układu chłonnego i krwiotwórczego oraz błon śluzowych, uszkodzenie nerwów obwodowych
Źródła pierwiastków szkodliwych:
· Glin – pierwiastek biologicznie czynny – występuje w postaci nierozpuszczalnych glinokrzemianów. W skutek kwaśnych dreszczów coraz więcej jest w glebie rozpuszczalnych związków glinu, które trafiają do roślin i wody pitnej.
· Kadm – zanieczyszczenia gleby blisko zakładów przeróbki rud cynku i produkujące bakterie alkaliczne. Kadm wypiera cynk z enzymów zawierających ten pierwiastek.
· Rtęć – z zakładów elektrolizujących chlorek sodu.
Metale przenikają do żywności głownie z powietrza, gleby i wody. Stopień kumulacji przez rośliny metali szkodliwych z gleby jest uzależniony od jej temperatury, odczyny, potencjału oksydo-redukcyjnego, obecności związków kompleksowych, od stopnia wysycenia gleby tymi pierwiastków, działalności drobnoustrojów. Dodatkowym źródłem metali mogą być naczynia, sprzęt, aparatura używana w czasie produkcji i przetwarzania, oraz opakowania w których jest transportowana i przechowywana. Metale ciężkie gromadzone są przez zboża i ziemniaki i w niektórych rejonach Polski spotykana jest zwiększona koncentracja kadmu i ołowiu w bulwach ziemniaka, w surowcach pochodzenia zwierzęcego ilości nie przekraczają dopuszczalnych stężeń.
Mikroelementy i makroelementy:
Różnią się zawartością mikro i makro – elementów - rodzaje żywności. Dostarczając organizmowi wystarczających ilości pierwiastków i w proporcjach wymaga udziału w diecie żywności zawierającej produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
Inne źródła: chlorek sodu, polifosforany, koncentraty, barwniki, woda pitna.
Zawartość sodu, potasu, żelaza i fosforu (w mg/100g) w produktach żywnościowych.
Na
K
Ca
Fe
P
Mleko krowie
48
157
120
0,1
92
Masło
5
16
13
-
21
Ser(45% tłuszczu)
450
107
1020
0,3
636
Jajo – żółtko
51
138
140
7,2
590
Jajo – białko
170
154
11
0,2
23
Wątroba wieprzowa
77
350
20
22,1
362
Śledź
117
360
anna0792