ChŻ- wyklady 1-8.docx

(1404 KB) Pobierz

Wykład 2

 

Związki mineralne:

Pierwiastki chemiczne występujące w żywności:

Ø       Makroelementy  - C, H, O, N, Ca, Mg, P, Na, K, S, Cl – stanowią 99,8% masy roślin i zwierząt, ich zawartość przekracza 50mg/kg suchej masy tkanek. To materiał budulcowy białek, lipidów, cukrów, nukleotydów i układu kostnego oraz szeregu zewnętrznego zwierząt.

Ø       Mikroelementy – ich znaczenie polega na regulacji aktywności enzymów, hormonów, witamin i innych czynników decydujących o procesach metabolicznych w organizmie.

Są one niezbędne do życia organizmów. V, Cr, Ni, F i J tylko dla zwierząt, B – tylko dla roślin. Nadmiar mikroelementów wywiera szkodliwe działanie.

Ø       Składniki balastowe – pierwiastki przechodzące bezpośrednio i pośrednio z zanieczyszczonego środowiska, nie spełniają pożytecznej roli w procesach fizjologicznych, szkodliwe dla człowieka, a przy większych stężeniach toksycznych – Cd, Ag, As, Pb, Al.

 

Do mineralnych składników nie zalicza się węgla, tlenu, azotu, siarki.

 

Skutki braku lub nadmiaru niektórych pierwiastków metalicznych:

Pierwiastki korzystne lub niezbędne:

Pierwiastek

Niedobór

Nadmiar

Chrom

Nieprawidłowy metabolizm glukozy

 

Cynk

Karłowatość, niedorozwój płciowy

Zmiany morfologiczne mózgu, uszkodzenie trzustki

Kobalt

Anemia

Niedomagania naczyń krwionośnych

Lit

Depresja maniakalna

 

Magnez

Drgawki

Zaburzenia czucia

Mangan

Deformacja szkieletu, nieprawidłowe działanie gruczołów płciowych

Bezwład ruchowy

Miedź

Anemia

Uszkodzenia watroby, naczyń włosowatych, nerek

Potas

 

Choroba Addisona

Selen

Obumieranie wątroby

Kołowacizna u bydła

Sód

Choroba Addisona

 

Wapń

Deformacja kości, tężyczka

Zaćma, kamienie pęcherzyka żółciowego, miażdżyca.

 

Skutki nadmiaru toksycznych pierwiastków z zanieczyszczonego środowiska:

·         Kadm – zmiany morfologiczne i czynnościowe układu oddechowego i nerek, działanie rakotwórcze, mutagenne, embriotoksyczne.

·         Ołów – zaburzenia w funkcjonowaniu: wątroby i nerek, ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego, układu pokarmowego

·         Rtęć – zapalenie mózgu, neuropatia

·         Glin – degeneracja neuronów, choroba Alzheimera

·         Arsen – nowotworowe zmiany skórne, oddechowego układu chłonnego i krwiotwórczego oraz błon śluzowych, uszkodzenie nerwów obwodowych

 

Źródła pierwiastków szkodliwych:

·         Glin – pierwiastek biologicznie czynny – występuje w postaci nierozpuszczalnych glinokrzemianów. W skutek kwaśnych dreszczów coraz więcej jest w glebie rozpuszczalnych związków glinu, które trafiają do roślin i wody pitnej.

·         Kadm – zanieczyszczenia gleby blisko zakładów przeróbki rud cynku i produkujące bakterie alkaliczne. Kadm wypiera cynk z enzymów zawierających ten pierwiastek.

·         Rtęć – z zakładów elektrolizujących chlorek sodu.

 

Metale przenikają do żywności głownie z powietrza, gleby i wody. Stopień kumulacji przez rośliny metali szkodliwych z gleby jest uzależniony od jej temperatury, odczyny, potencjału oksydo-redukcyjnego, obecności związków kompleksowych, od stopnia wysycenia gleby tymi pierwiastków, działalności drobnoustrojów. Dodatkowym źródłem metali mogą być naczynia, sprzęt, aparatura używana w czasie produkcji i przetwarzania, oraz opakowania w których jest transportowana i przechowywana. Metale ciężkie gromadzone są przez zboża i ziemniaki i w niektórych rejonach Polski spotykana jest zwiększona koncentracja kadmu i ołowiu w bulwach ziemniaka, w surowcach pochodzenia zwierzęcego ilości nie przekraczają dopuszczalnych stężeń.

 

Mikroelementy i makroelementy:

Różnią się zawartością mikro i makro – elementów  - rodzaje żywności. Dostarczając organizmowi wystarczających ilości pierwiastków i w proporcjach wymaga udziału w diecie żywności zawierającej produkty pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.

Inne źródła: chlorek sodu, polifosforany, koncentraty, barwniki, woda pitna.

Zawartość sodu, potasu, żelaza i fosforu (w mg/100g) w produktach żywnościowych.

 

Na

K

Ca

Fe

P

Mleko krowie

48

157

120

0,1

92

Masło

5

16

13

-

21

Ser(45% tłuszczu)

450

107

1020

0,3

636

Jajo – żółtko

51

138

140

7,2

590

Jajo – białko

170

154

11

0,2

23

Wątroba wieprzowa

77

350

20

22,1

362

Śledź

117

360

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin