wykład.docx

(21 KB) Pobierz
Warzywnictwo – dziedzina (gałąź) ogrodnictwa, która zajmuje się produkcją roślin warzywnych

Warzywnictwo – dziedzina (gałąź) ogrodnictwa, która zajmuje się produkcją roślin warzywnych. Obejmuje w Polsce uprawę 50-60 gat. roślin zielnych nazywanych warzywami.

 

Warzywa – są to rośliny zielne, które w całości lub ich część służą jako pokarm.

 

Uprawiane u nas gat. warzyw różnią się pod względem:

- metod uprawy (siew marchwi i uprawa z rozsady selera),

- wymagań klimatyczno-glebowych (rośliny klimatu ciepłego - pomidor oraz umiarkowanego - marchew, kapusta),

- długości okresu wegetacji (rzodkiewka 40 dni, kapusta głowiasta odmiany późnej 180 dni),

- organów stanowiących część jadalną np. owoce (pomidor, ogórek), korzenie (marchew), liście (kapusta, sałata), itp.

 

Ranga Polskiego warzywnictwa:

• Polska zajmuje 3 miejsce w Europie w produkcji warzyw – po Włoszech i Hiszpanii

• Polska jest liczącym się producentem: cebuli, warzyw kapustnych i grzybów jadalnych

• Polskie warzywa odznaczają się b. wys. Zdrowotnością (ograniczenie zużycia środków chemicznych)

warzywnictwo jest najbardziej eksportogennym działem rolnictwa:

- korzystne położenie geopolityczne Polski

- wysoka zdrowotność warzyw

- tradycje w produkcji i eksporcie (kapusta, cebula, ogórek, grzyby)

- dostępność siły roboczej (uprawa szparaga)

- rozwój przetwórstwa i przechowalnictwa

 

Struktura produkcji warzyw (w ujęciu wartościowym) w 2010r.:

*kapusta 32% *marchew 17% *cebula 12% *pozostałe warzywa 15% *kalafior 5% *pomidor 5% *ogórek  6% *burak ćwikłowy 8%

 

Struktura produkcji owoców (w ujęciu wartościowym) w 2010r.:

*jabłka 74% *porzeczki 6% *wiśnie 5% *truskawki 5% *śliwki 4% *agrest 2%

 

Kierunki zagospodarowania warzyw (ogół produkcji w %):

• konsumpcja krajowa (razem: warzywa świeże i przetworzone) 72%

• eksport 10%

•ubytki i straty 18%

 

Przetwory warzywne to: marynaty, konserwy, mrożonki, susze, przeciery, koncentraty, soki.

 

Asortyment warzyw:

- świeże: sałata krucha, kapusta chińska, kawon, melon, oberżyna

- świeże i do przechowywania: kapusta pekińska, biała i czerwona, cykoria liściowa, skorzonera, pasternak, rzodkiew

- świeże i surowiec do mrożenia: kalafior, marchew, seler, jarmuż, brokuł

- śwież lub do konserwowania: soja, bób, kukurydza cukrowa, papryka słodka, cukinia, patisony, seler naciowy

- świeże lub soki: marchew, dynia, kapusta, burak ćwikłowy

- świeże lub suszone: cebula, seler

 

Typy produkcji warzywnej:

• amatorska produkcja warzyw: ogrody przydomowe, ogrody działkowe

• towarowa produkcja warzyw:

- produkcja warzyw przeznaczonych na bezpośrednie spożycie, występują specjalizacje w tym zakresie: w gospodarstwach podmiejskich; w gospodarstwach w optymalnych rejonach glebowo-klimatycznych

- produkcja warzyw pod osłonami: w szklarniach; w tunelach foliowych – ogrzewanych i nieogrzewanych; pod płaskimi osłonami, włóknina, folia polipropylenowa

- produkcja warzyw do przetwórstwa: w wyspecjalizowanych gospodarstwach położonych w sprzyjających rejonach glebowo-klimatycznych w bliskim sąsiedztwie przetwórni; surowiec – przetwórnia określa dobór gat., odm., terminy siewu i dostarczania surowca, zasady agrotechniki i nawodnienia

 

Swoiste cechy warzywnictwa jako działu produkcji towarowej Warzywnictwo – to b. intensywny dział produkcji roślinnej, który charakteryzuje:

- największe inwestycje na jednostkę powierzchni (szklarnie, tunele, przechowalnie i ich infrastruktura)

- wys. koszy produkcji – konieczność ogrzewania i doświetlania

- duże uzależnienie produkcji pod osłonami od czynników przyrodniczych

- mniejsza sezonowość produkcji warzywniczej w porównaniu do rolniczej

- lepsze zabezpieczenie plonów warzyw (rozwój przechowalnictwa)

- produkcja warzyw wymaga większego nakładu pracy (duże różnice czasu produkcji a czasu pracy)

- liczba dni wegetacji (okres wegetacji) roślin warzywnych jest zazwyczaj mniejsza jak roślin rolniczych

- obieg środków obrotowych jest szybszy jak w rolnictwie (np. uprawa rzodkiewki kilka razy w roku)

- cechy produkcji przemysłowej

- warzywnictwo wymaga dużych nakładów pracy ręcznej

- pakowanie warzyw – bardzo pracochłonne (mechanizacja tej czynności jest niekiedy niemożliwa)

- uprawa warzyw w szklarni – wymaga dużej wiedzy fachowej, ze wzg. na szybką zmienność technologii

 

Strategie i tendencje w rozwoju produkcji warzywnej:

• zwiększenie skali produkcji poprzez koncentrację produkcji

• specjalizacja – dotyczy:

- ograniczenia liczby gatunków

- ograniczenia się do określonego etapu produkcji np. rozsady

- ograniczenia się do określonego typu produkcji np. warzyw ważnych dla przetwórstwa lub supermarketu

• oszczędność zużycia nośników energii (paliwa)

• ograniczeni nakładów pracy

• zmniejszenie wahań wielkości plonu (szczególnie warzyw cieplarnianych)

• zmniejszenie sezonowości podaży oraz rozszerzenie asortymentu

• dążenie do produkcji warzyw o największej wartości

 

Postęp w produkcji warzyw wynikał z opracowania nowych technologii w uprawach polowych:

- siew bezpośredni (cebula)

- wprowadzenie zbioru mechanicznego (cebula, kapusta)

- jednoczesny wysiew nasion i nawozów mineralnych

- dobór i terminowość stosowanych herbicydów (duża oszczędność pracy ręcznej)

- sadzenie mechaniczne rozsad

- nowe metody przechowywania warzyw

 

Kryzys gospodarczy w rolnictwie dotyczy także warzywnictwa – w trudnościach ze sprzedażą produktów (co powoduje spadek cen i obniżanie dochodów producenta. Obniżenie dochodów producenta powoduje także system pośrednictwa – niekiedy kilkustopniowy).

 

Wśród spożywanych produktów żywnościowych warzywa wyróżniają się:

- małą kalorycznością

- dużą zawartością związków biologicznie czynnych (główna gr. to witaminy)

- dużą zawartością błonnika i wody – łatwiejsze usuwanie substancji szkodliwych

- dużą zawartością soli mineralnych (działanie neutralizująco kwasowe produkty zawierające białko, tłuszcze)

 

Warzywa o dużej wartości biologicznej można uzyskać m.in. poprzez:

- uprawę odm. zawierających dużo składników biologicznie czynnych

- duże nasłonecznienie, niezbyt duże zagęszczenie roślin, rozmieszczanie ich równomiernie na całej powierzchni, usytuowanie rzędów w kierunku północ-południe

- uprawy raczej na lżejszej glebie i utrzymanie jej odczynu na optymalnym poziomie

 

O wartości biologicznej danego warzywa decyduje: suma, równowaga, wzajemne proporcje oraz przyswajalność występujących w nich skł. biologicznie czynnych (regulujących), a także nieobecność lub niska zawartość związków szkodliwych.

 

Związki szkodliwe dla zdrowia człowieka:

- pochodzenia naturalnego: alkaloidy, kwas szczawiowy, azotany i azotyny

- substancje o charakterze zanieczyszczeń: pozostałości środków ochrony roślin, metabolity ciężkie, mitotoksyny, skażenia mikrobiologiczne i radioaktywne

 

Zawartość wapnia w mg w 100g świeżej masy części jadalnych warzyw (wg. Weichmanna):

*jarmuż 197 *szczypiorek 180 *koper 170

 

Zawartość żelaza, największa jest w: szczypiorek, pietruszka naciowa, szpinak, koper.

 

Działanie odkwaszające warzyw:

• większość spożywanych pokarmów: mięso, kasze, jaja, sery zakwaszają organizm gdyż w procesie trawienia zw. organiczne rozkładają się do anionów takich pierwiastków jak: N, P, S, Cl

• o odczynie treści pokarmowej decyduje stosunek ilościowy kationów (+) do anionów (-)

• przy spożywaniu dużej ilości warzyw stosunek ilościowy (+) (-) jest korzystniejszy dla kationów – bardziej zasadotwórczy ponieważ u roślin warzywnych dominują kationy (Mg, Ca, Fe) nad anionami pierwiastków (P, S, Cl, N), dlatego warzywa jako pokarm mają odczyn zasadowy i spożywane z innym pokarmem działają odkwaszająco, zasadotwórczo, neutralizująco

• kwasy organiczne występują w warzywach, nie zakwaszają treści pokarmowej gdyż są to słabe kwasy

 

Kwasy organiczne (najczęściej kwas cytrynowy, winowy, jabłkowy) – w organizmie:

- podnoszą wartość smakową warzyw

- przyczyniają się do wydzielania soków trawiennych

- działają bakteriobójczo

 

Olejki eteryczne – dużą ich zawartością wyróżniają się warzywa z rodziny selerowatych: seler, pietruszka korzeniowa, pasternak, marchew, warzywa kapustne, rzodkiew, chrzan oraz warzywa cebulowe. Olejki eteryczne nadają potrawom specyficzny smak i aromat, spełniają różne funkcje w procesie przemiany materii.

 

Błonnik – substancja występująca w roślinach, nie posiada wartości odżywczej. Spełnia b. wiele różnych funkcji, zarówno w przewodzie pokarmowym jak i w całym organizmie.

Rola błonnika w organizmie:

- ułatwia trawienie

- zapobiega zaparciom

- może chronić przez chorobami jelita grubego

- pomaga w biegunce, zespole nadwrażliwego jelita i bólach towarzyszącym hemoroidom

- obniża poziom cholesterolu

- stabilizuje stężenie glukozy we krwi

- może ułatwić zrzucanie nadwagi

- zapobiega tworzeniu kamieni żółciowych

Zawartość błonnika w 100g świeżej masy: fasola szparagowa, chrzan, bób, oberżyna, szczypiorek, jarmuż.

 

Znaczenie warzyw w żywieniu człowieka:

• obfite źródło soli mineralnych i witamin

- dostarczają ponad 20% ogólnej zawartości magnezu, 16% zawartości żelaza, ok. 11% wapnia i fosforu

- wnoszą całą potrzebną ilość witaminy C, znaczną ilość β-karotenu, ok.2% witaminy B1 i B6 oraz 10% witaminy B2

• są pokarmem niskokalorycznym, dzięki dużej zawartości wody i błonnika – ułatwiają usuwanie z organizmu substancji niekorzystnych dla zdrowia

• dostarczają wielu substancji bioaktywnych, zapobiegających powstawaniu schorzeń metabolicznych i chorób nowotworowych

 

Rośliny klimatu umiarkowanego – to te, dla których odpowiednie są średnie dobowe temp. powietrza 10-15°C, warzywa kapustne, sałata, rzodkiew, szpinak.

 

Rośliny klimatu ciepłego – to te, które wymagają średnich dobowych temp. powietrza ok. 20°C, warzywa ciepłolubne: pomidor, papryka, fasola, dyniowate.

 

Uprawiane u nasady gat. warzyw pod względem reagowania na temp. dzieli się na:

• warzywa wytrzymałe na mróz:

- zimujące w polu (wieloletnie) – rabarbar, szparag, chrzan, szczaw

- wysiewane lub sadzone b. wcześnie, których nasiona kiełkują w niskich temp., siewki są wytrzymałe na mrozy

- bób, cebula, czosnek, groch, kapustne, marchew, pasternak, por, rzepkowate, szalotka, szpinak

• warzywa o średniej wytrzymałości na niskie temp.:

- wysiewane lub sadzone po przejściu silniejszych mrozów wiosennych, nasiona kiełkują w niskich temp., ale siewki są wrażliwe na chłód – boćwina, burak, cykoria, karczoch, kard, salsefia, seler, skorzonera, ziemniak

• warzywa wrażliwe na niskie temp.:

- wys. temp. kiełkowania nasion, sieje się lub sadzi po przejściu przymrozków – dynia, fasola, kukurydza, pomidor

• warzywa bardzo wrażliwe na niskie temp.:

- giną przy dłużej trwających chłodach (śr. dobowa temp powietrza ok. +5°C) – ogórek, kawon, melon, oberżyna papryka

 

Rośliny wymagające okresu chłodu (temp. powietrza 0-10°C) do zapoczątkowania procesów generatywnych to:

• rośliny ozime (zboża ozime: pszenica, żyto)

• dwuletnie (w tym dwuletnie rośliny warzywne)

• wieloletnie (wszystkie w okresie zimy przechodzą w nowym klimacie inicjację procesu generatywnego)

 

Rośliny ozime przechodzą okres chłodu w polu – jako rośliny młode, najczęściej siewki – zboża.

 

Dwuletnie warzywna przechodzą okres chłodów po zakończeniu pierwszego roku uprawy, (wytworzeniu masy wegetatywne) kapusta – główka, marchew – korzeń.

 

Pośpiechowatość – wydanie pędów kwiatostanowych przez rośliny (warzywa) dwuletnie w pierwszym roku uprawy.

Pośpiechowatość występuje, gdy:

- na stożek wzrostu roślin działa odpowiednio długi okres niskich temp.

- rośliny są już w tzw. fazie pojuwenilnej, czyli dojrzałe do procesów rozwojowych

 

Jaryzacja – do kwitnienia i owocowania niektóre gat. potrzebują dłuższego lub krótszego okresu niskich temp. w zakresie 1-10°C.

 

Faza juwenilna – czas, w którym działanie niskiej temperatury na roślinę nie powoduje inicjacji generatywnej – różni się u poszczególnych gat., a nawet u odm. tego samego gat., np. u odm. kapusty głowiastej.

- kapusta głowiasta – okres juwenilny trwa do fazy 4-5 liści, najbardziej podatne na jaryzację są rośliny powyżej fazy 6 liści, jeżeli czas trwania temp. niskiej (chłodnej) trwa 4-5 tyg.

- kapusta brukselka – okres juwenilny jest b. długi, kończy się po wytworzeniu 15 liści

- burak ćwikłowy – ma b. krótki okres juwenilny

- marchew – okres juwenilny trwa od czasu, gdy korzeń przy głowie osiągnie średnicę powyżej 1cm. Roślina w takiej fazie potrzebuje aż 50-60 dni trwania chłodów do inicjacji procesu generatywnego

- seler naciowy i korzeniowy – są warzywami o długim okresie wegetacji i dużej skłonności do pośpiechowatości, dlatego są uprawiane w Polsce z rozsady

Seler uprawiany z rozsady jest jedynym warzywem korzeniowym uprawianym z rozsady.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin