album-fotografii-produktow-i-potraw.pdf
(
3420 KB
)
Pobierz
Album fotografii produktow i potraw
Album fotografii produktw i potraw
1
Lucjan Szponar, Katarzyna Wolnicka, Ewa Rychlik
INSTYTUT ŻYWNOŚCI l ŻYWIENIA
im. prof. dr med. Aleksandra Szczygła
NATIONAL FOOD AND NUTRITION INSTITUTE
ALBUM FOTOGRAFII
PRODUKTìW
I POTRAW
ALBUM OF PHOTOGRAPHS
OF FOOD PRODUCTS AND DISHES
Warszawa 2000
Album fotografii produktw i potraw
2
Prace IZZ 96
Redaktor prowadzący: Krystyna Moiska
Recenzent: prof. dr hab. Jadwiga Charzewska
Weryfikacja tekstu ancjielskiecjo: dr Włodzimierz Sekuła
Autorzy dziękują Pani Jolancie Brańskiej i Elżbiecie Mechanisz za pomoc w przygotowaniu
produktw i potraw do zdjęć w niniejszym albumie.
Album jest częściowo sponsorowany przez FAO w ramach
Household Food Consumption and Antropometrie Survey TPC/PO178921A
¨ Copyright by: Instytut Żywności i Żywienia 2000
¨ Copynotright by: Sorcier§
ISBN 83-86060-51-4
Projekt graficzny, zdjęcia, skanowanie, skład i łamanie:
Ca Studio
DESIGN
&
PHOTOGRAPHY
Warszawa, ul. Jana Kazimierza 35/37 tel: +48 O 501
49 88 99 www.castudio.com.pl e-mail:
info@castudio.com.pl
Nakład: 1000 egz.
Album fotografii produktw i potraw
3
SPIS TREŚCI
WSTĘP
______________________________________________________________________________ 9
KRìTKA CHARAKTERYSTYKA METOD OCENY SPOSOBU ŻYWIENIA I WYKORZYSTANIE
W METODACH BEZPOŚREDNICH áALBUMU FOTOGRAFII PRODUKTìW I POTRAW"
____ 10
INSTRUKCJA SPOSOBU PRZEPROWADZANIA WYWIADU O SPOŻYCIU Z OSTATNICH
24 GODZIN
__________________________________________________________________________ 12
OBJAŚNIENIA DO ALBUMU FOTOGRAFII PRODUKTìW L POTRAW
____________________ 14
PIECZYWO
__________________________________________________________________________ 15
1. C
HLEB PODŁUŻNY ŻYTNIO
-
PSZENNY
____________________________________________________ 15
2. C
HLEB RAZOWY ŻYTNI Z DUŻEJ FORMY
(9
X
9
CM
)
__________________________________________ 15
3. C
HLEB RAZOWY ŻYTNI Z FORMY
(8
X
8
CM
)
_______________________________________________ 15
4. C
HLEB RAZOWY ŻYTNI Z ZIARNAMI Z FORMY
(8
X
8
CM
)
_____________________________________ 16
5. C
HLEB RAZOWY ŻYTNI PODŁUŻNY
______________________________________________________ 16
6. C
HLEB RAZOWY ŻYTNI PODŁUŻNY Z MAŁEJ FORMY
________________________________________ 16
7. B
UŁKA
(
KROJONA PROSTO
)
___________________________________________________________ 17
8. B
UŁKA
(
KROJONA SKOŚNIE
)
__________________________________________________________ 17
9. C
HATKA
___________________________________________________________________________ 17
10. B
UŁECZKI DROBNE L
(
KAJZERKA
,
GRAHAMKA MATA
,
GRAHAMKA DUŻA
,
BUTKA PODŁUŻNA
)
____ 18
11. B
UŁECZKI DROBNE
II (
ROGAL FRANCUSKI
,
JAGODZIANKA
,
ROGAL MAŚLANY
,
BUŁKA MAŚLANA
)
_1
8
12. B
UŁECZKI DROBNE
III (
PĄCZEK DUŻY
,
MAŁY
,
DROŻDŻìWKA Z BUDYNIEM
,
Z KRUSZONKĄ
)
_______ 18
13. P
IECZYWO RìŻNE
__________________________________________________________________ 19
14. B
UŁKA DŁUGA
_____________________________________________________________________ 19
15. B
AGIETKA
________________________________________________________________________ 19
DODATKI ZBOŻOWE DO MLEKA I NAPOJìW MLECZNYCH
____________________________ 20
16. P
ŁATKI KUKURYDZIANE
, M
UESLI
______________________________________________________ 20
17. C
ZEKOLADOWE KULECZKI
, C
HERIOS Z PEŁNEGO ZIARNA OWSA
____________________________ 20
18. R
ìŻNE DODATKI ZBOŻOWE
__________________________________________________________ 20
TŁUSZCZE
__________________________________________________________________________ 21
19. M
ASŁO
___________________________________________________________________________ 21
20. S
MALEC
__________________________________________________________________________ 21
21. O
LEJ
____________________________________________________________________________ 21
22. M
AJONEZ
________________________________________________________________________ 22
DODATKI DO PIECZYWA
_____________________________________________________________ 22
23. M
ASŁO
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
______________________________ 22
24. M
ASŁO
(
NA CHLEBIE RAZOWYM ŻYTNIM Z FORMY
)
__________________________________ 22
25. M
ASŁO
(
NA BUŁCE
)
________________________________________________________________ 23
26. M
ASŁO
(
NA CHLEBIE CHRUPKIM
)
______________________________________________________ 23
27. S
ER BIAŁY PìŁTŁUSTY
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
__________________ 23
Album fotografii produktw i potraw
4
28. S
ER BIAŁY PìŁTŁUSTY
(
NA BUŁCE
)
__________________________________________________ 24
29. S
ER TWAROGOWY HOMOGENIZOWANY
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
____ 24
30. S
ER ZIARNISTY NA TALERZYKACH
____________________________________________________ 24
31.
S
ERKI RìŻNE W OPAKOWANIACH
___________________________________________________ 25
32. S
ER ŻìŁTY
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
_________________________________ 25
33. S
ER ŻìŁTY
(
NA BUŁCE
)
_____________________________________________________________ 25
34. S
ER TOPIONY
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
_______________________________ 26
35. P
ARìWKI
_________________________________________________________________________ 26
36. K
ABANOSY
_______________________________________________________________________ 26
37. K
IEŁBASA CIENKA W PORCJACH
____________________________________________________ 27
38. K
IEŁBASA CIENKA
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
____________________ 27
39. K
IEŁBASA KRAKOWSKA
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
_______________ 27
40. K
IEŁBASA
á
MIELONKA
" (
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
__________________ 28
41.
K
IEŁBASA
á
MIELONKA
" (
NA BUŁCE
)
_________________________________________________ 28
42. S
ALAMI
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
_________________________________ 28
43. S
ALCESON
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
_________________________________ 29
44. B
OCZEK WĘDZONY PIECZONY
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
__________________ 29
45. K
ISZKA PASZTETOWA
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
________________________ 29
46. S
ZYNKA
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
___________________________________ 30
47. S
ZYNKA
(
NA BUŁCE
)
________________________________________________________________ 30
48. P
OLĘDWICA
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
________________________________ 30
49. P
OLĘDWICA
(
NA BUŁCE
)
_____________________________________________________________ 31
50. S
CHAB PIECZONY
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
___________________________ 31
51. W
ĘDLINA DROBIOWA
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
_________________________ 31
52. P
ASZTET Z DROBIU Z PUSZKI
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
__________________ 32
53. P
ASZTET PIECZONY
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
__________________________ 32
54. P
ASZTET PIECZONY
(
NA BUŁCE
)
______________________________________________________ 32
55. N
ìŻKI W GALARECIE
________________________________________________________________ 33
56. R
YBA W GALARECIE
________________________________________________________________ 33
57. R
YBA WĘDZONA W PORCJACH
________________________________________________________ 33
58. R
YBA Z PUSZKI W PORCJACH
_________________________________________________________ 34
59. J
AJA NA TWARDO
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
___________________________ 34
60. J
AJECZNICA
______________________________________________________________________ 34
61. D
ŻEM TRUSKAWKOWY
(
NA CHLEBIE PODŁUŻNYM ŻYTNIO
-
PSZENNYM
)
________________________ 35
62. D
ŻEM TRUSKAWKOWY
(
NA BUŁCE
)
____________________________________________________ 35
63. M
IìD
(
NA BUŁCE
)
__________________________________________________________________ 35
64. K
REM CZEKOLADOWY
(
NA BUŁCE
)
____________________________________________________ 36
ZUPY
_______________________________________________________________________________ 36
65. Z
UPA SZCZAWIOWA
________________________________________________________________ 36
66. Z
UPA FASOLOWA
(
W RìŻNYCH RODZAJACH TALERZY
)
____________________________________ 36
67. K
LUSKI LANE DO ZUP
_______________________________________________________________ 37
POTRAWY MIĘSNE
__________________________________________________________________ 37
68. B
ITKI WIEPRZOWE W JARZYNACH
_____________________________________________________ 37
69. B
ITKI WOŁOWE
____________________________________________________________________ 37
70. G
ULASZ WIEPRZOWY
_______________________________________________________________ 38
71. K
IEŁBASA ZWYCZAJNA OPIEKANA
_____________________________________________________ 38
72. K
IEŁBASA GOTOWANA
(
SERDELEK
)
___________________________________________________ 38
73. K
LOPSIKI W SOSIE
__________________________________________________________________ 39
74. K
OTLET MIELONY
__________________________________________________________________ 39
75. K
OTLET SCHABOWY
________________________________________________________________ 39
76. K
OTLET DE VOLAILLE
_______________________________________________________________ 40
Album fotografii produktw i potraw
5
Plik z chomika:
katasza1982
Inne pliki z tego folderu:
K. Schneider-Waldner - Zupy wzmacniające wg pięciu przemian.pdf
(13614 KB)
A.Łuszczyńska- Zmiana zachowań zdrowotnych.pdf
(3586 KB)
Zdrowie publiczne, skrypt dla studentow. Czesc 1 Podstawy zdrowia publicznego , Wwa 2009.pdf
(6102 KB)
P.Stys - 7 najczesciej popelnianych bledow zywieniowych.pdf
(6562 KB)
barwniki.pdf
(1916 KB)
Inne foldery tego chomika:
Filmy
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin