WPŁYW pH I CHLORKU SODU NA DENATURACJĘ CIEPLNĄ OKSY- I METHEMOGLOBINY.pdf

(195 KB) Pobierz
05_Walczycka
YWNO . Nauka. Technologia. Jako , 2004, 4 (41) S, 62 – 71
MARIA WALCZYCKA, TADEUSZ KOŁCZAK
WPŁYW pH I CHLORKU SODU NA DENATURACJ CIEPLN
OKSY- I METHEMOGLOBINY
S t r e s z c z e n i e
Celem bada było okre lenie wpływu pH oraz dodatku chlorku sodu na denaturacj ciepln oksy- i
methemoglobiny krwi bydl cej.
Otrzyman z krwi bydl cej oksyhemoglobin przekształcano w methemoglobin , stosuj c utlenianie
barwnika przy u yciu sze ciocyjano elazianu(II) potasu. Okre lano temperatur denaturacji obu form
barwnika hemowego krwi w roztworach wodnych o pH = 5,0 – 7,0 oraz w roztworach o pH = 5,6 i pH =
6,8, zawieraj cych dodatek NaCl w st eniach od 0 do 6%. Do oznaczania zastosowano analiz widm
absorpcji ogrzewanych roztworów barwnika. Zanik pików absorpcji charakterystycznych dla danej formy
barwnika był wska nikiem jego denaturacji cieplnej. Warto pH roztworu miała istotny wpływ na
temperatur denaturacji zarówno oksy-, jak i methemoglobiny. Temperatura denaturacji obu form
barwnika rosła wraz ze wzrostem warto ci pH roztworu. Zale no temperatury denaturacji od pH
roztworu była wi ksza w przypadku oksyhemoglobiny ni methemoglobiny. W roztworach o pH 5,4-5,8
oba barwniki ulegały denaturacji w temp. od 64 do 66 o C. Dodatek NaCl do roztworu barwników obni
temperatur ich denaturacji, ale znacznie wi kszy spadek temperatury denaturacji zachodził w roztworach
o pH= 5,6 ni w roztworach o pH = 6,8.
Słowa kluczowe: oksyhemoglobina, methemoglobina, denaturacja cieplna, pH, chlorek sodu.
Wprowadzenie
Hemoglobina, czerwony barwnik hemowy wyst puj cy w erytrocytach zwierz t,
działa przy yciowo jako przeno nik tlenu we krwi oraz odgrywa decyduj c rol w
transporcie dwutlenku w gla i jonów wodorowych [19, 23]. Po wykrwawieniu
zwierz cia w czasie uboju, w jego narz dach wewn trznych i mi niach szkieletowych
pozostaje zmienna ilo hemoglobiny. Jej zawarto w tkankach zale y od stopnia
wykrwawienia. Upust powy ej 50% krwi kr cej przyjmowany jest za wska nik
dobrego wykrwawienia. Krew zostaje zatrzymana głównie w takich narz dach
wewn trznych, jak: serce, w troba, płuca i przewód pokarmowy. Wska nikiem
wielko ci resztkowej krwi w mi niach jest stosunek hemoglobiny do mioglobiny
Dr in . M. Walczycka, prof. dr hab. in . T. Kołczak; Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierz cych,
Wydział Technologii ywno ci, Akademia Rolnicza w Krakowie, Al. 29 Listopada 52; 31-425 Kraków
e-mail: mariawalczycka@poczta.onet.pl
WPŁYW pH I CHLORKU SODU NA DENATURACJ CIEPLN OKSY- I METHEMOGLOBINY ...
63
(barwnika hemowego mi ni). Najwi cej krwi pozostaje w mi niu sercowym –
hemoglobina stanowi ponad 50% barwników hemowych, najmniej w mi niach o
przewadze białych włókien mi niowych – poni ej 10% ogólnej ilo ci barwników
hemowych [11]. Przemiany, jakim ulega hemoglobina w czasie składowania oraz
ogrzewania krwi i mi sa wpływaj na ich barw , jako i przydatno przetwórcz .
Hemoglobina mo e wyst powa w surowcach rze nych w formie zredukowanej
w postaci purpurowoczerwonej dezoksyhemoglobiny i jasnoczerwonej
oksyhemoglobiny oraz w formie utlenionej w postaci brunatnej methemoglobiny.
Wzajemny stosunek wymienionych form barwnika zale y od dost pno ci tlenu (lub
powietrza), aktywno ci redukuj cej wewn trznego rodowiska oraz obecno ci
czynników utleniaj cych [3, 5]. Bezpo rednio po wykrwawieniu zwierz cia
hemoglobina w pozyskanej krwi wyst puje w postaci oksyhemoglobiny. Dopiero gdy
ci nienie parcjalne tlenu zmniejszy si do warto ci poni ej 3,5 kPa, ponad 50%
oksyhemoglobiny ulega dysocjacji do dezoksyhemoglobiny [7]. Do czynników
sprzyjaj cych procesowi utleniania obu postaci zredukowanej hemoglobiny nale
obecno soli, oddziaływnie promieniowania wietlnego i ultrafioletowego, a tak e
warto pH [15, 23]. W rodowisku o pH mniejszym od 5,0 wszystkie formy
hemoglobiny ulegaj rozkładowi do składowych hemu i globiny [12, 22].
Krew wykorzystywana jako surowiec w produkcji krwistych przetworów
mi snych jest wst pnie ogrzewana. Pod wpływem podwy szonej temperatury
hemoglobina ulega denaturacji cieplnej do szarobr zowego barwnika
globinohemichromogenu. Według Pezackiego [21] krew powinna by wst pnie
ogrzewana do temp. 80 o C. W dost pnej literaturze nie spotkano informacji
dotycz cych temperatury denaturacji hemoglobiny i wpływu na ni nych
czynników technologicznych i rodowiskowych. Kilka bada po wi cono natomiast
stabilno ci cieplnej mioglobiny. Stwierdzono, e stabilno cieplna mioglobiny zale y
od wła ciwo ci jako ciowych surowca, charakteru ligandu w szóstej pozycji
koordynacyjnej pier cienia porfirynowego hemu i stopnia utlenienia elaza [9, 24].
Stopie denaturacji mioglobiny zwi ksza si ze wzrostem temperatury ogrzewania [8].
Według Wrighta [27], znacz ca ilo mioglobiny mi sa wołowego ulega denaturacji w
temp. ni szej ni 60 o C. Zdaniem Lawrie’ego [13], mioglobina ulega całkowitej
denaturacji w temp. wy szej ni 80 o C. Według Lytrasa i wsp. [14], po ogrzaniu mi sa
wołowego do temp. 70 o C pozostaje tylko 1% rozpuszczalnej niezdenaturowanej
mioglobiny. Najbardziej termostabiln postaci mioglobiny jest metmioglobina [17].
W wy szych zakresach pH stopie denaturacji cieplnej mioglobiny jest mniejszy [26].
Dodatek soli powoduje obni enie temperatury denaturacji barwnika [25, 14].
Celem bada było okre lenie wpływu pH oraz dodatku chlorku sodu na
denaturacj ciepln oksy- i methemoglobiny krwi bydl cej.
64
Maria Walczycka, Tadeusz Kołczak
Materiał i metody bada
Materiałem do otrzymywania wodnych roztworów oksyhemoglobiny i
methemoglobiny była wie a krew pobierana w czasie wykrwawiania krów rze nych
w zakładzie mi snym Krakmeat w Krakowie. Krew pobierano do polietylenowych
pojemników zawieraj cych niewielk ilo heparyny. Krew wirowano w wirówce K-
24 firmy Janetkzy (Niemcy) w temp. 4 o C przy 5 000 g przez 10 min. Osad czerwonych
krwinek przemywano 5-krotnie 0,9% roztworem NaCl i hemolizowano przy u yciu
wody redestylowanej, dodaj c do 1 obj to ci krwinek 5 obj to ci wody. Hemolizat
s czono pod zmniejszonym ci nieniem przez warstw Cellite 330 o grubo ci 2 cm.
Oznaczano pH hemolizatu oraz, po odpowiednim rozcie czeniu wod , dokonywano
pomiaru widm absorpcji. Warto pH oczyszczonych hemolizatów wynosiła 6,80-6,82.
Maksima absorpcji w zakresie widma widzialnego wyst powały przy długo ciach fali
540 nm i 578 nm. Na podstawie przebiegu krzywych absorpcji przyj to zgodnie z
McLoughlin [16],
e otrzymane hemolizaty s roztworami wodnymi
oksyhemoglobiny.
Oksyhemoglobin w wodnym roztworze, otrzyman w powy szy sposób,
utleniano do methemoglobiny zgodnie z metod opisan przez Millara i wsp. [18]. W
tym celu w 50 cm 3 nierozcie czonego hemolizatu rozpuszczano 520 mg
sze ciocyjano elazianu(II) potasu – K 4 [Fe(CN) 6 ]. Otrzymany roztwór s czono w
warunkach podci nienia przez warstw elu Sephadex G-25 o rednicy 3 cm i grubo ci
10 cm. Po odpowiednim rozcie czeniu filtratu wod dokonywano pomiaru widma
absorpcji. Maksima absorpcji filtratów w zakresie widma widzialnego wyst powały
przy długo ciach fali 500 nm i 632 nm. Na podstawie przebiegu krzywych absorpcji
przyj to zgodnie z MacLean [15], e otrzymane filtraty s wodnymi roztworami
methemoglobiny.
W celu okre lenia temperatury denaturacji cieplnej barwników oczyszczone
hemolizaty (oksyhemoglobina) i filtraty (methemoglobina) rozcie czano wod
redestylowan odpowiednio: roztwory oksyhemoglobiny do otrzymania warto ci
współczynnika absorpcji przy długo ci fali 540 nm w zakresie E 1 cm = 0,4–0,5,
roztwory methemoglobiny do otrzymania warto ci współczynnika absorpcji przy
długo ci fali 500 nm w zakresie E 1 cm = 0,6-0,7.
Analiza wpływu pH na denaturacj ciepln barwników obejmowała zakres
warto ci 5,0–7,0. Wybrane warto ci pH s charakterystyczne dla mi sa wołowego o
wła ciwych cechach jako ciowych oraz krwi w okresie po wykrwawieniu zwierz cia.
dane pH ustalano, dodaj c do rozcie czonych roztworów barwników: 0,05 M kwas
cytrynowy (pH < 6,0) lub 0,5 M NaH 2 PO 4 (pH > 6,0). Warto ci pH roztworów
nicowano co 0,2 jednostki.
W celu okre lenia wpływu NaCl na denaturacj ciepln barwników próbki
przygotowywano w nast puj cy sposób: do rozcie czonych roztworów barwników o
pH = 5,6 oraz 6,8 dodawano NaCl ( in substancja ) do uzyskania st enia soli w
WPŁYW pH I CHLORKU SODU NA DENATURACJ CIEPLN OKSY- I METHEMOGLOBINY ...
65
roztworach w zakresie 0–6%, przy czym st enie soli w kolejnych roztworach ró niło
si co 1%.
Temperatur denaturacji okre lano na podstawie analizy widm absorpcji w czasie
podgrzewania roztworów. W tym celu rozcie czony roztwór barwnika o znanym pH,
i/lub st eniu soli, wlewano do kuwety o grubo ci 1 cm. Kuwet umieszczano w
komorze spektrofotometru UV-VIS Scanning Spectrophotometer, typu 210,
wyposa onego w przystawk TCC-260 (firmy Shimadzu) z ogrzewaniem i kontrol
temperatury roztworu. Zapisu widm absorpcji dokonywano, podnosz c temp. roztworu
w kuwecie co 2 o C w zakresie 20–60 o C, a nast pnie co 1 o C do temp. 70 o C.
Temperatur , w której obserwowano zanik pików absorpcji charakterystycznych dla
danej formy barwnika, przyjmowano za temperatur jego denaturacji.
Badania przeprowadzono na wodnych roztworach obu barwników hemowych
krwi w trzech niezale nych powtórzeniach.
Do interpretacji wyników zastosowano analiz wariancji, a obliczenia wykonano
przy u yciu programu Statistica 5.1.
Wyniki i dyskusja
Przykładowy zapis widm absorpcji roztworu oksyhemoglobiny o pH = 5,6 w
temp. 20 o C, powy ej 50 o C i w temp. denaturacji przedstawiono na rys. 1.
Zanik pików absorpcji w zakresie widma widzialnego obu analizowanych form
hemoglobiny był rezultatem ich precypitacji w roztworze po ogrzaniu do okre lonej
temperatury. Według Lawrie’go [13], brak jest jednoznacznej opinii czy mo na
traktowa wytr canie barwników hemowych pod wpływem temperatury jako wska nik
ich denaturacji cieplnej. Trout [25] uwa a, e temperatura w jakiej precypituj
barwniki hemowe w mi sie jest temperatur ich denaturacji cieplnej. Kieruj c si
opini Trouta [25], precepitacj analizowanych form hemoglobiny w roztworze
wodnym, po jego podgrzaniu do okre lonej temperatury, przyj to w niniejszej pracy
jako wska nik denaturacji badanych barwników.
Na rys. 2. przedstawiono wyniki pomiaru temperatury denaturacji oksy- i
methemoglobiny krwi w zale no ci od warto ci pH wodnego roztworu barwników.
Temperatura w jakiej ulegały denaturacji oksyhemoglobina i methemoglobina była
zale na od warto ci pH. W przypadku oksyhemoglobiny zale no ta była wi ksza
szczególnie w ni szych warto ciach pH. W roztworze o pH 5,0 oksyhemoglobina
denaturowała w temp. 57,3 o C, w roztworze o pH 5,2 – w 60,3 o C, w roztworach o pH w
zakresie 5,4–6,6 – w temp. 64–66 o C, natomiast w pH = 6,8 oraz w pH = 7,0 –
odpowiednio w temp. 67 o C i 68 o C. Natomiast methemoglobina denaturowała w
roztworze o pH = 5,0 w temp. 61,6 o C, a w roztworach o pH 5,2–7,0 w zakresie temp.
64–66 o C.
66
Maria Walczycka, Tadeusz Kołczak
0.5
0.4
0.3
0.2
0.1
0
500
520
540
560
580
600
Długo fali [nm]
Długo fali / Wave length [nm]
Rys. 1. Przykładowy zapis widm absorpcji roztworu oksyhemoglobiny o pH = 5,6 w temp. 20 o C ( –– ),
powy ej 50 o C (––) i w temp. denaturacji ( – – ).
Fig. 1. An example of absorbance spectra of a solution of oxyhaemoglobin showing a pH value = 5.6 at
t = 20 o C ( –– ), t > 50 o C (––), and at a denaturation temperature ( – – ).
Stwierdzona ni sza temperatura denaturacji analizowanych barwników
hemowych krwi, szczególnie oksyhemoglobiny, w bardziej kwa nym rodowisku jest
zgodna z wynikami, jakie uzyskano w przypadku mioglobiny, barwnika hemowego
mi ni [4, 6, 10, 20, 26]. Wi ksza odporno na temperatur ogrzewania
methemoglobiny, szczególnie w roztworach o ni szych warto ciach pH, potwierdza
opini , e utlenione formy barwników hemowych s bardziej odporne na ogrzewanie
[17].
Na rys. 3. i 4. przedstawiono wyniki obrazuj ce wpływ st enia soli kuchennej
(NaCl) na temperatur denaturacji oksyhemoglobiny i methemoglobiny odpowiednio
w roztworach o pH = 5,6 i pH = 6,8. Wyniki analizy statystycznej ocenianych
zmiennych (forma barwnika, pH roztworu, dodatek soli) na temperatur denaturacji
analizowanych barwników krwi przedstawiono w tab. 1.
435004211.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin