WPŁYW pH I CHLORKU SODU NA DENATURACJĘ CIEPLNĄ OKSY- I METHEMOGLOBINY.pdf
(
195 KB
)
Pobierz
05_Walczycka
YWNO
. Nauka. Technologia. Jako
, 2004, 4 (41) S, 62 – 71
MARIA WALCZYCKA, TADEUSZ KOŁCZAK
WPŁYW pH I CHLORKU SODU NA DENATURACJ
CIEPLN
OKSY- I METHEMOGLOBINY
S t r e s z c z e n i e
Celem bada
było okre
lenie wpływu pH oraz dodatku chlorku sodu na denaturacj
ciepln
oksy- i
methemoglobiny krwi bydl
cej.
Otrzyman
z krwi bydl
cej oksyhemoglobin
przekształcano w methemoglobin
, stosuj
c utlenianie
barwnika przy u
yciu sze
ciocyjano
elazianu(II) potasu. Okre
lano temperatur
denaturacji obu form
barwnika hemowego krwi w roztworach wodnych o pH = 5,0 – 7,0 oraz w roztworach o pH = 5,6 i pH =
6,8, zawieraj
cych dodatek NaCl w st
eniach od 0 do 6%. Do oznaczania zastosowano analiz
widm
absorpcji ogrzewanych roztworów barwnika. Zanik pików absorpcji charakterystycznych dla danej formy
barwnika był wska
nikiem jego denaturacji cieplnej. Warto
pH roztworu miała istotny wpływ na
temperatur
denaturacji zarówno oksy-, jak i methemoglobiny. Temperatura denaturacji obu form
barwnika rosła wraz ze wzrostem warto
ci pH roztworu. Zale
no
temperatury denaturacji od pH
roztworu była wi
ksza w przypadku oksyhemoglobiny ni
methemoglobiny. W roztworach o pH 5,4-5,8
oba barwniki ulegały denaturacji w temp. od 64
do 66
o
C. Dodatek NaCl do roztworu barwników obni
ał
temperatur
ich denaturacji, ale znacznie wi
kszy spadek temperatury denaturacji zachodził w roztworach
o pH= 5,6 ni
w roztworach o pH = 6,8.
Słowa kluczowe:
oksyhemoglobina, methemoglobina, denaturacja cieplna, pH, chlorek sodu.
Wprowadzenie
Hemoglobina, czerwony barwnik hemowy wyst
puj
cy w erytrocytach zwierz
t,
działa przy
yciowo jako przeno
nik tlenu we krwi oraz odgrywa decyduj
c
rol
w
transporcie dwutlenku w
gla i jonów wodorowych [19, 23]. Po wykrwawieniu
zwierz
cia w czasie uboju, w jego narz
dach wewn
trznych i mi
niach szkieletowych
pozostaje zmienna ilo
hemoglobiny. Jej zawarto
w tkankach zale
y od stopnia
wykrwawienia. Upust powy
ej 50% krwi kr
cej przyjmowany jest za wska
nik
dobrego wykrwawienia. Krew zostaje zatrzymana głównie w takich narz
dach
wewn
trznych, jak: serce, w
troba, płuca i przewód pokarmowy. Wska
nikiem
wielko
ci resztkowej krwi w mi
niach jest stosunek hemoglobiny do mioglobiny
Dr in
. M. Walczycka, prof. dr hab. in
. T. Kołczak; Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierz
cych,
Wydział Technologii
ywno
ci, Akademia Rolnicza w Krakowie, Al. 29 Listopada 52; 31-425 Kraków
e-mail: mariawalczycka@poczta.onet.pl
WPŁYW pH I CHLORKU SODU NA DENATURACJ
CIEPLN
OKSY- I METHEMOGLOBINY ...
63
(barwnika hemowego mi
ni). Najwi
cej krwi pozostaje w mi
niu sercowym –
hemoglobina stanowi ponad 50% barwników hemowych, najmniej w mi
niach o
przewadze białych włókien mi
niowych – poni
ej 10% ogólnej ilo
ci barwników
hemowych [11]. Przemiany, jakim ulega hemoglobina w czasie składowania oraz
ogrzewania krwi i mi
sa wpływaj
na ich barw
, jako
i przydatno
przetwórcz
.
Hemoglobina mo
e wyst
powa
w surowcach rze
nych w formie zredukowanej
w postaci purpurowoczerwonej dezoksyhemoglobiny i jasnoczerwonej
oksyhemoglobiny oraz w formie utlenionej w postaci brunatnej methemoglobiny.
Wzajemny stosunek wymienionych form barwnika zale
y od dost
pno
ci tlenu (lub
powietrza), aktywno
ci redukuj
cej wewn
trznego
rodowiska oraz obecno
ci
czynników utleniaj
cych [3, 5]. Bezpo
rednio po wykrwawieniu zwierz
cia
hemoglobina w pozyskanej krwi wyst
puje w postaci oksyhemoglobiny. Dopiero gdy
ci
nienie parcjalne tlenu zmniejszy si
do warto
ci poni
ej 3,5 kPa, ponad 50%
oksyhemoglobiny ulega dysocjacji do dezoksyhemoglobiny [7]. Do czynników
sprzyjaj
cych procesowi utleniania obu postaci zredukowanej hemoglobiny nale
obecno
soli, oddziaływnie promieniowania
wietlnego i ultrafioletowego, a tak
e
warto
pH [15, 23]. W
rodowisku o pH mniejszym od 5,0 wszystkie formy
hemoglobiny ulegaj
rozkładowi do składowych hemu i globiny [12, 22].
Krew wykorzystywana jako surowiec w produkcji krwistych przetworów
mi
snych jest wst
pnie ogrzewana. Pod wpływem podwy
szonej temperatury
hemoglobina ulega denaturacji cieplnej do szarobr
zowego barwnika
globinohemichromogenu. Według Pezackiego [21] krew powinna by
wst
pnie
ogrzewana do temp. 80
o
C. W dost
pnej literaturze nie spotkano informacji
dotycz
cych temperatury denaturacji hemoglobiny i wpływu na ni
ró
nych
czynników technologicznych i
rodowiskowych. Kilka bada
po
wi
cono natomiast
stabilno
ci cieplnej mioglobiny. Stwierdzono,
e stabilno
cieplna mioglobiny zale
y
od wła
ciwo
ci jako
ciowych surowca, charakteru ligandu w szóstej pozycji
koordynacyjnej pier
cienia porfirynowego hemu i stopnia utlenienia
elaza [9, 24].
Stopie
denaturacji mioglobiny zwi
ksza si
ze wzrostem temperatury ogrzewania [8].
Według Wrighta [27], znacz
ca ilo
mioglobiny mi
sa wołowego ulega denaturacji w
temp. ni
szej ni
60
o
C. Zdaniem Lawrie’ego [13], mioglobina ulega całkowitej
denaturacji w temp. wy
szej ni
80
o
C. Według Lytrasa i wsp. [14], po ogrzaniu mi
sa
wołowego do temp. 70
o
C pozostaje tylko 1% rozpuszczalnej niezdenaturowanej
mioglobiny. Najbardziej termostabiln
postaci
mioglobiny jest metmioglobina [17].
W wy
szych zakresach pH stopie
denaturacji cieplnej mioglobiny jest mniejszy [26].
Dodatek soli powoduje obni
enie temperatury denaturacji barwnika [25, 14].
Celem bada
było okre
lenie wpływu pH oraz dodatku chlorku sodu na
denaturacj
ciepln
oksy- i methemoglobiny krwi bydl
cej.
64
Maria Walczycka, Tadeusz Kołczak
Materiał i metody bada
Materiałem do otrzymywania wodnych roztworów oksyhemoglobiny i
methemoglobiny była
wie
a krew pobierana w czasie wykrwawiania krów rze
nych
w zakładzie mi
snym Krakmeat w Krakowie. Krew pobierano do polietylenowych
pojemników zawieraj
cych niewielk
ilo
heparyny. Krew wirowano w wirówce K-
24 firmy Janetkzy (Niemcy) w temp. 4
o
C przy 5 000 g przez 10 min. Osad czerwonych
krwinek przemywano 5-krotnie 0,9% roztworem NaCl i hemolizowano przy u
yciu
wody redestylowanej, dodaj
c do 1 obj
to
ci krwinek 5 obj
to
ci wody. Hemolizat
s
czono pod zmniejszonym ci
nieniem przez warstw
Cellite 330 o grubo
ci 2 cm.
Oznaczano pH hemolizatu oraz, po odpowiednim rozcie
czeniu wod
, dokonywano
pomiaru widm absorpcji. Warto
pH oczyszczonych hemolizatów wynosiła 6,80-6,82.
Maksima absorpcji w zakresie widma widzialnego wyst
powały przy długo
ciach fali
540 nm i 578 nm. Na podstawie przebiegu krzywych absorpcji przyj
to zgodnie z
McLoughlin [16],
e otrzymane hemolizaty s
roztworami wodnymi
oksyhemoglobiny.
Oksyhemoglobin
w wodnym roztworze, otrzyman
w powy
szy sposób,
utleniano do methemoglobiny zgodnie z metod
opisan
przez Millara i wsp. [18]. W
tym celu w 50 cm
3
nierozcie
czonego hemolizatu rozpuszczano 520 mg
sze
ciocyjano
elazianu(II) potasu – K
4
[Fe(CN)
6
]. Otrzymany roztwór s
czono w
warunkach podci
nienia przez warstw
elu Sephadex G-25 o
rednicy 3 cm i grubo
ci
10 cm. Po odpowiednim rozcie
czeniu filtratu wod
dokonywano pomiaru widma
absorpcji. Maksima absorpcji filtratów w zakresie widma widzialnego wyst
powały
przy długo
ciach fali 500 nm i 632 nm. Na podstawie przebiegu krzywych absorpcji
przyj
to zgodnie z MacLean [15],
e otrzymane filtraty s
wodnymi roztworami
methemoglobiny.
W celu okre
lenia temperatury denaturacji cieplnej barwników oczyszczone
hemolizaty (oksyhemoglobina) i filtraty (methemoglobina) rozcie
czano wod
redestylowan
odpowiednio: roztwory oksyhemoglobiny do otrzymania warto
ci
współczynnika absorpcji przy długo
ci fali 540 nm w zakresie E
1 cm
= 0,4–0,5,
roztwory methemoglobiny do otrzymania warto
ci współczynnika absorpcji przy
długo
ci fali 500 nm w zakresie E
1 cm
= 0,6-0,7.
Analiza wpływu pH na denaturacj
ciepln
barwników obejmowała zakres
warto
ci 5,0–7,0. Wybrane warto
ci pH s
charakterystyczne dla mi
sa wołowego o
wła
ciwych cechach jako
ciowych oraz krwi w okresie po wykrwawieniu zwierz
cia.
dane pH ustalano, dodaj
c do rozcie
czonych roztworów barwników: 0,05 M kwas
cytrynowy (pH < 6,0) lub 0,5 M NaH
2
PO
4
(pH > 6,0). Warto
ci pH roztworów
ró
nicowano co 0,2 jednostki.
W celu okre
lenia wpływu NaCl na denaturacj
ciepln
barwników próbki
przygotowywano w nast
puj
cy sposób: do rozcie
czonych roztworów barwników o
pH = 5,6 oraz 6,8 dodawano NaCl (
in substancja
) do uzyskania st
enia soli w
WPŁYW pH I CHLORKU SODU NA DENATURACJ
CIEPLN
OKSY- I METHEMOGLOBINY ...
65
roztworach w zakresie 0–6%, przy czym st
enie soli w kolejnych roztworach ró
niło
si
co 1%.
Temperatur
denaturacji okre
lano na podstawie analizy widm absorpcji w czasie
podgrzewania roztworów. W tym celu rozcie
czony roztwór barwnika o znanym pH,
i/lub st
eniu soli, wlewano do kuwety o grubo
ci 1 cm. Kuwet
umieszczano w
komorze spektrofotometru UV-VIS Scanning Spectrophotometer, typu 210,
wyposa
onego w przystawk
TCC-260 (firmy Shimadzu) z ogrzewaniem i kontrol
temperatury roztworu. Zapisu widm absorpcji dokonywano, podnosz
c temp. roztworu
w kuwecie co 2
o
C w zakresie 20–60
o
C, a nast
pnie co 1
o
C do temp. 70
o
C.
Temperatur
, w której obserwowano zanik pików absorpcji charakterystycznych dla
danej formy barwnika, przyjmowano za temperatur
jego denaturacji.
Badania przeprowadzono na wodnych roztworach obu barwników hemowych
krwi w trzech niezale
nych powtórzeniach.
Do interpretacji wyników zastosowano analiz
wariancji, a obliczenia wykonano
przy u
yciu programu Statistica 5.1.
Wyniki i dyskusja
Przykładowy zapis widm absorpcji roztworu oksyhemoglobiny o pH = 5,6 w
temp. 20
o
C, powy
ej 50
o
C i w temp. denaturacji przedstawiono na rys. 1.
Zanik pików absorpcji w zakresie widma widzialnego obu analizowanych form
hemoglobiny był rezultatem ich precypitacji w roztworze po ogrzaniu do okre
lonej
temperatury. Według Lawrie’go [13], brak jest jednoznacznej opinii czy mo
na
traktowa
wytr
canie barwników hemowych pod wpływem temperatury jako wska
nik
ich denaturacji cieplnej. Trout [25] uwa
a,
e temperatura w jakiej precypituj
barwniki hemowe w mi
sie jest temperatur
ich denaturacji cieplnej. Kieruj
c si
opini
Trouta [25], precepitacj
analizowanych form hemoglobiny w roztworze
wodnym, po jego podgrzaniu do okre
lonej temperatury, przyj
to w niniejszej pracy
jako wska
nik denaturacji badanych barwników.
Na rys. 2. przedstawiono wyniki pomiaru temperatury denaturacji oksy- i
methemoglobiny krwi w zale
no
ci od warto
ci pH wodnego roztworu barwników.
Temperatura w jakiej ulegały denaturacji oksyhemoglobina i methemoglobina była
zale
na od warto
ci pH. W przypadku oksyhemoglobiny zale
no
ta była wi
ksza
szczególnie w ni
szych warto
ciach pH. W roztworze o pH 5,0 oksyhemoglobina
denaturowała w temp. 57,3
o
C, w roztworze o pH 5,2 – w 60,3
o
C, w roztworach o pH w
zakresie 5,4–6,6 – w temp. 64–66
o
C, natomiast w pH = 6,8 oraz w pH = 7,0 –
odpowiednio w temp. 67
o
C i 68
o
C. Natomiast methemoglobina denaturowała w
roztworze o pH = 5,0 w temp. 61,6
o
C, a w roztworach o pH 5,2–7,0 w zakresie temp.
64–66
o
C.
66
Maria Walczycka, Tadeusz Kołczak
0.5
0.4
0.3
0.2
0.1
0
500
520
540
560
580
600
Długo
fali [nm]
Długo
fali / Wave length [nm]
Rys. 1. Przykładowy zapis widm absorpcji roztworu oksyhemoglobiny o pH = 5,6 w temp. 20
o
C (
––
),
powy
ej 50
o
C (––) i w temp. denaturacji (
– –
).
Fig. 1. An example of absorbance spectra of a solution of oxyhaemoglobin showing a pH value = 5.6 at
t = 20
o
C (
––
), t > 50
o
C (––), and at a denaturation temperature (
– –
).
Stwierdzona ni
sza temperatura denaturacji analizowanych barwników
hemowych krwi, szczególnie oksyhemoglobiny, w bardziej kwa
nym
rodowisku jest
zgodna z wynikami, jakie uzyskano w przypadku mioglobiny, barwnika hemowego
mi
ni [4, 6, 10, 20, 26]. Wi
ksza odporno
na temperatur
ogrzewania
methemoglobiny, szczególnie w roztworach o ni
szych warto
ciach pH, potwierdza
opini
,
e utlenione formy barwników hemowych s
bardziej odporne na ogrzewanie
[17].
Na rys. 3. i 4. przedstawiono wyniki obrazuj
ce wpływ st
enia soli kuchennej
(NaCl) na temperatur
denaturacji oksyhemoglobiny i methemoglobiny odpowiednio
w roztworach o pH = 5,6 i pH = 6,8. Wyniki analizy statystycznej ocenianych
zmiennych (forma barwnika, pH roztworu, dodatek soli) na temperatur
denaturacji
analizowanych barwników krwi przedstawiono w tab. 1.
Plik z chomika:
katasza1982
Inne pliki z tego folderu:
barwniki.pdf
(1916 KB)
Najczęstsze błędy żywieniowe(1).ppt
(2739 KB)
Najczęstsze błędy żywieniowe.ppt
(2739 KB)
GMP w wytwórniach kosmetyków.pdf
(182 KB)
Procesy utleniania węglowodorów alkiloaromatycznych w fazie ciekłej.ppt
(4649 KB)
Inne foldery tego chomika:
Gilian McKeith - Jestes tym co jesz
Weganizm, wegetarianizm
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin