Sposób wytwarzania mączki mięsno-kostnej z zaw drożdży paszowych.pdf

(441 KB) Pobierz
Sposób wytwarzania mączki mięsno-kostnej z zawartością drożdży paszowych.
POLSKA
RZECZPOSPOLITA
LUDOWA
OPIS PATENTOWY
128611
PATENTUTYMCZASOWEGO
Patent tymczasowy dodatkowy
do patentu nr
Int. Cl.3A23K 1/10
Zgłoszono: 17.07.81 (P. 232253)
Pierwszeństwo
CZY iLLNIA
URZĄD
PATENTOWY
PRL
Zgłoszenie ogłoszono: 10.05.82
Opis patentowy opublikowano: 15.02.198S
Twórcywynalazku: Marek Kramarz, Jerzy Ziobrowski, TadeuszDelong
Uprawnionyzpatentutymczasowego: Akademia Ekonomiczna im.Oskara Langego,
Wrocław (Polska)
Sposób wytwarzania mączki mięsno-kostnej
z zawartością drożdży paszowych
Przedmiotem wynalazkujestsposóbwytwarzaniamięsno-kostnejmączkipaszowej zawierają¬
cej drożdże paszowe.
Znane są sposoby otrzymywania drożdży paszowych z różnorodnychsubstratówjak np. z
melasy buraczanej, wywaru melasowego, które stanowią podłożahodowlanepoichuzupełnieniu
dodatkiem soli mineralnych, źródeł azotu i fosforu. Proces hodowli polega na napowietrzaniu
środowiskahodowlanegowkadzi fermentacyjnej idozowaniu w trakciejego przebiegu świeżych
porcji pożywki. Drożdże odwirowuje się następnie z brzeczki fermentacyjnej na specjalnych
wirówkachtalerzowych,a uzyskanemleczkodrożdżowezagęszczasiędodatkowonaobrotowych
filtrach próżniowych i z koleidrożdże suszy się w suszarniach walcowych do zawartości suchej
substacji około 92%.
Znane są inne rodzaje surowca do produkcji drożdży, jak na przykład ropa naftowa i jej
pochodne, serwatka, ługi posulfitowe, ścieki pochodzące z przemysłu spożywczego. Drożdże
paszowe otrzymane z wymienionych substratów stosuje się do skarmiania zwierząt w postaci
mieszanek paszowych, w których ich zawartość nie przekracza zazwyczaj 10%.
W opisiepatentowym PRLnr 102586przedstawionosposóbwytwarzaniabiomasydrożdżo¬
wej zniebiałkowanych związkówazotowychpozostającywodciekachpoprodukcjimączkirybnej.
Odciek używany do hodowli drożdży jest najpierw poddawany procesowi odbiałczenia. Jako
źródła węglastosujesię olej rybi,technicznyolej roślinny (nierafinowany),węglowodany(melasę),
natomiast w charakterze źródeł fosforu dodaje się kwaśny fosforan potasowy w stosunku do
zawartości azotu w odcieku 1:7. Podłoże zawiera wystarczającą ilośćprzyswajalnych związków
azotowych. Całość inkubuje się w temp. 25-^32°C, w czasie — korzystnie 30 godz, po czym
namnożoną biomasę oddziela się od podłoża.
Wadątego sposobujestniskaproduktywnośćprocesu hodowli wynoszącaokoło0,77gs.m.
drożdży/dm3-h,przydośćwysokiejwydajnościwynoszącejpowyżej 100%wstosunkudowprowa¬
dzonego oleju rybiego i długim czasie hodowli (30-r72 godzin) oraz konieczność odbiałczania
ściekówprzed procesem hodowli.
411971032.001.png
2
128611
Znany jest sposób przerobu odpadów przemysłu mięsnego (mięsa i kości) oraz padliny na
mączkę mięsno-kostną opracowany przez holenderską firmę Stork-Dukepolegający naobróbce
mięsa ikości wwarnikuwtemperaturze 140°C,wktórymnastępnienastępujeoddzielenietłuszczu
odmateriału,sterylizacjamateriałuiodparowaniewody.Tłuszczzostaje oddzielonyodsubstancji
stałych w cedzidłach, a materiał w dalszej kolejności jest sprasowywany w wytłoki o niskiej
zawartościtłuszczu. Wytłokiprzechodząnastępniedowarnika-destruktora,gdziesąsterylizowane
i suszone. W rezultacie powyższego procesu otrzymuje się mączkę mięsno-kostną.
Wsposobiewedługwynalazku sterylneścieki surowezawierająceresztkitłuszczuzwierzęcego
wilościokoło2-5-5g/dm3,przyswajalnezwiązkiazotuisubstancjemineralneuzupełniasięwpełni
źródłamifosforuwilości od 150do 250mgP/dm3orazstosujesięczęściowydodatekźródłaazotu
w ilości od 300 do 500mg N/dm3 zależnie odilościwprowadzonych źródeł węgla,a następnie
prowadzisię proceshodowlidrożdżypaszowych,stosującjakopodstawoweźródłowęglaienergii
mieszaninę tłuszczu odpadowego, tzn. szlamów ze zbiorników, tłuszczu kanałowego, kwasów
tłuszczowych, sopstoku, pochodzących z przemysłu olejarskiego w ilości od 1 do 4kgna Im3
ścieku,przyczymhodowlęokresowąprowadzi sięwczasieokoło 18godzinzużyciemwyselekcjo¬
nowanego szczepuCandida utilis 6-A-16. Po zakończeniuhodowli uzyskaną biomasę zagęszcza
się na przykład przez odwirowanie, a mleczkodrożdżowe kieruje siędowarnika-destruktora,w
którym miesza sieje i suszy razem z wytłokami otrzymanymi z materiału mięsno-kostnego. Taki
sposób suszeniadrożdżypodnosistopieńprzyswajalnościbiomasywwynikuzachodzącejwówczas
hydrolizy.
Mleczkodrożdżowe możnadodatkowozagęścić wwyparcepróżniowej lubnafiltrzeobroto¬
wym i następnie uzyskaną gęstwę wprowadza się do warnikadestruktora.
Do produkcji drożdży używa się również ścieków pochodzących z linii technologicznej
utylizacji krwi zwierzęcej na cele paszowe.
Zastosowanie odpadowych tłuszczów zprzemysłuolejarskiegoumożliwianietylkowprowa¬
dzenie niezbędnych źródeł węgla i energii do podłoża. Stwierdzono, że w ich obecności drożdże
paszowe Candida utilis 6-A-16 wykorzystują również jako źródło węgla tłuszcz utylizacyjny
(zwierzęcy) zawarty wściekachsurowych.Jest tospowodowane obecnością wtłuszczu odpado¬
wym, a zwłaszcza w szlamach ze zbiorników, pewnej ilości emulgatorów (fosfolipidów), które
czyniątłuszczutylizacyjny—stały wtemperaturzehodowli 30°—asymilowanymprzezdrożdże
źródłem węgla.
Sposób według wynalazku umożliwia uzyskanie mączki mięsno-kostnej o podwyższonych
właściwościachpaszowych, spowodowanychobecnością wysokobiałkowejbiomasydrożdży.Przy
produkcjimączki mięsno-kostnej wilości 2151 w ciągu miesiąca,możnasposobemwedługwyna¬
lazku wyprodukować na bazie powstających ściekówokoło4t drożdży/dobę, czyli około 1001
suchej masy drożdżyna miesiąc, zawierających 52%białkaoraz5% fosforujakoP2O5imikroele¬
menty.Dodatkowązaletąproponowanego sposobujestpełnasterylnośćścieków,coupraszczaw
znacznym stopniu proces technologiczny oraz obniża jego koszty.Bardzo ważnym efektemjest
również obniżenie stopnia zanieczyszczenia odcieku podrożdżowego o około 75%. Połączenie
produkcji mączki mięsno-kostnej zprodukcją drożdżyznaczniepodwyższa efektywnośćprocesu
przerobu materiałumięsno-kostnegonacele paszowe.Nietrzebastosowaćżadnychdodatkowych
urządzeńwykorzystującjużistniejącewliniitechnologicznejprodukcjimączkiiliniisuszeniakrwi.
PrzykładI. Ścieki surowe używane do hodowli drożdży miały wskaźnik BZT5 około
2200mgO2/dm3izawierałyokoło2,5gtłuszczuwldm3orazokoło1200mgazotuwldm3i1,5mg
%P2O5. Sterylneściekiuzupełnionowźródłoazotudodając40cm35%NH4OHdo3dm3ścieku
orazwprowadzonodo tej ilości ścieku 30cm35% H3PO4. Następniepoddanojezdrożdżowaniu
przyużyciuwyselekcjonowanegoszczepu CandidautilisCu.6-A-16wfermentorzeopojemności
roboczej 3dm3z automatyczną regulacją pH,temperatury iO2. Podłoże uzupełnianowźródło
węgla i energii stosując dodatek tłuszczuodpadowegowpostaci mieszaniny szlamów ze zbiorni¬
kówitłuszczu kanałowegowilości 17g/dm3ścieku.Po18godzinachhodowli uzyskano55gsuchej
masy drodzy, czyli wydajność procesu hodowli przewyższała 100%, a produktywność wynosiła
1,7g s.m.drożdży/dm3-h.
411971032.002.png
128611 3
Wskaźnik BZT5 odcieku podrożdżowego wynosił600mg02/dm3,czyli redukcja zanieczy¬
szczeń kształtowała się na poziomie wyższym niż 70%. Tłuszcz zawarty w ściekach,jak również
dodany w trakcie hodowli, został całkowicie wykorzystany przez drożdże.
Przykład II. Proceszdrożdżowania w systemie półciągłymściekówsurowychbył prowa¬
dzonyprze48godzin,przyczymstosowanookresowyodbiórdrożdżyzfermentora.Podłożewrazz
tłuszczem wformie kwasów tłuszczowych wprowadzanodofermentoranapodstawiezmianpC>2.
Łącznie wprowadzonodofermentora 88gtłuszczuiuzyskano 87gDioo. Drożdże zawierały52%
białka surowego i charakteryzowały się korzystnym składem aminokwasowym, zwłaszcza pod
względem zawartości aminokwasów egzogennych.
PrzykładIII. Wprzypadkuzakładuemitującego150m3ściekówwciągu1dobyprodukcja
mączki mięsno-kostnej wynosi miesięczne 2151. Zdrożdżowanie całej ilości ściekówumożliwia
uzyskanie około lOOt drożdży paszowych miesięcznie. Stosując suszenie gęstwy drożdżowej w
warniku destruktorze uzyskuje się około3001 miesięcznie mączki mięsno-kostnej z zawartością
drożdży paszowych. W wynikuprocesujednoczesnego suszeniamączki mięsno-kostnej zmlecz¬
kiemdrożdżowymw warnikudestruktorzewzrosłastrawnośćproduktuz65%do82%(oznaczona
metodąpepsynową„invitro". Spowodowanetozostałohydroliządrożdżyiczęściowymrozkładem
mączki pod wpływem dodanej biomasy.
Zastrzeżenia patentowe
1. Sposób wytwarzaniamączkimięsno-kostnej zzawartościądrożdżypaszowych,znamienny
tym,że sterylneścieki surowezawierająceresztkitłuszczuzwierzęcegowilości około2-r5g/dm3,
przyswajalne związkiazotu i substancjemineralne uzupełnia się wpełniźródłamifosforuwilości
od 150do250mgP/dm3orazstosujesięczęściowydodatekźródełazotuwilościod300do500mg
N/dm3zależnie odilościwprowadzonychźródełwęgla,anastępnieprowadzisię proceshodowli
drożdżypaszowych,stosującjakopodstawoweźródłowęglaienergiimieszaninętłuszczuodpado¬
wego pochodzącego zprzemysłu olejarskiegowpostaci szlamów zezbiorników,tłuszczukanało¬
wego, soptstoku, kwasów tłuszczowych wilości od 1 do4kg na m3ścieku,przy czymhodowlę
okresowąprowadzi się wczasieokoło18godzinzużyciemwyselekcjonowanego szczepu Candida
utilis 6-A-16, a po zakończeniu hodowli uzyskaną biomasę zagęszcza się na przykład przez
odwirowanie, a mleczko drożdżowe kieruje siędowarnika-destruktora, w którym miesza sieje i
suszy razem z wytłokami otrzymanymi z materiału mięsno-kostnego.
2. Sposób według zastrz. 1, znamiennytym, żemleczkodrożdżowe zagęszcza się wwyparce
próżniowj lub na filtrze obrotowym, a następnie suszy w warniku-destruktorze.
3. Sposób według zastrz. 1 albo 2,znamiennytym,żejakopodłożehodowlaneużywasięścieki
pochodzące z przerobu krwi zwierzęcej na cele paszowe.
411971032.003.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin