Wybrane problemy z zakresu innowacyjności przemysłu zbożowo-młynarskiego (Kasprzyk).pdf

(247 KB) Pobierz
Spis treści
Wybrane problemy z zakresu innowacyjności przemysłu zbożowo-młynarskiego 239
Aleksander Kasprzyk
Uniwersytet Rzeszowski
WYBRANE PROBLEMY Z ZAKRESU INNOWACYJNOŚCI
PRZEMYSŁU ZBOŻOWO-MŁYNARSKIEGO
1. Wprowadzenie
Zmiany zachodzące na rynku w okresie transformacji i po wejściu Polski do
Unii Europejskiej silnie oddziaływały na strukturę oraz poziom innowacyjności
w przemyśle zbożowo-młynarskim. Rozwój gospodarki rynkowej, rosnące potrze-
by w zakresie jakości oraz wymagań zdrowotnych zdeterminowały podaż podsta-
wowych produktów i rozwój nowych. Duża konkurencyjność branży, moderniza-
cja i automatyzacja zakładów oraz budowa nowoczesnych (bardzo wydajnych)
młynów pogłębiły charakter zachodzących zmian i umacnianie pozycji rynkowej
dużych podmiotów zajmujących się przemysłowym przetwórstwem zbóż.
Wzrost dostępności środków finansowych dla przedsiębiorstw z tej bran-
ży, zwłaszcza unijnych, pozwala na wprowadzenie rozwiązań innowacyjnych
w przetwórstwie, nowych technologii, informatyzacji i automatyzacji, a równo-
cześnie na podniesienie konkurencyjności krajowych podmiotów na rynku unij-
nym oraz utrzymanie przewagi cenowej.
Wejście Polski bezkolizyjnie w system prawny UE, wzrost przewidywalno-
ści rynku (znane w prespektywie kilku lat ceny interwencyjne, skup interwen-
cyjny, wolny handel wewnętrzny UE), rosnący eksport produktów wtórnego
przetwórstwa oraz znaczące zaawansowanie procesu wdrażania systemów bez-
pieczeństwa i jakości produkcji w przemyśle paszowym pozwala na dalszy roz-
wój branży 1 . Zmiany w przepisach prawnych w zakresie higieny środków spo-
żywczych (od 1.01.2006 r.) i wymóg obligatoryjnego ich wdrożenia w branży
spożywczej wymusza na wszystkich zakładach przetwórstwa zbożowo-
młynarskiego weryfikację działań w tym obszarze, które korzystnie wpłyną na
wzrost bezpieczeństwa zdrowotnego.
Rynek artykułów zbożowo-młynarskich podlega ciągłym, dynamicznym
zmianom determinowanym wieloma czynnikami wewnętrznymi i zewnętrznymi,
1 R. Jurga, Struktura i stan przemysłu zbożowo-młynarskiego i paszowego , „Przegląd Zbożo-
wo-Młynarski” 2006, nr 8, s. 6.
344807211.003.png
240
ALEKSANDER KASPRZYK
które wymagają ciągłego weryfikowania, a inwestowanie w rozwój nowocze-
snych maszyn, urządzeń i technologii pozwala na wzrost konkurencyjności
podmiotów funkcjonujących w tej branży.
2. Innowacyjność w przemyśle zbożowo-młynarskim
Na przełomie XX i XXI wieku w Polsce obserwuje się silny wzrost innowa-
cyjności w branży zbożowo-młynarskiej. Znaczący postęp techniczno-
technologiczny i reorganizacja w strukturach organizacyjnych przedsiębiorstw
zdeterminowane zostały zmianami zachodzącymi na rynku.
Zmodernizowano zakłady przetwórcze (przez firmy zagraniczne: Bűhler,
GBS, Ocrim, i krajowe: Spomax S.A., TZUM). Maszyny młyńskie ukierunko-
wane na wielofunkcyjność oraz wysoką skuteczność i efektywność technolo-
giczną spowodowały „rewolucję” w technologii czyszczenia i przemiału ziarna
pszenicy (w mniejszym stopniu żyta) 2 .
Efektem wdrożeń nowych technik i technologii jest wzrost ogólnego wyciągu
mąki do około 77% (o średnioważonej popiołowości 0,61%). Natomiast wyciąg
mąk jasnych po wprowadzeniu zmian innowacyjnych w młynarstwie kształtuje się
w przedziale od 69 do 71% dla mąki typu 500, a dla 550 wynosi 72–75% – dla
porównania w latach 80. XX wieku średnio przyjmował wartość na poziomie 40%
(przy zawartości popiołu do 0,55%) dla mąk jasnych, a w latach 90. około 50%.
Wprowadzenie na rynek przez firmę FP Spomax S.A. mlewników cztero-
walcowych typu FMO-5A i ośmiowalcowych (piętrowych) typu FMO-6A po-
zwoliło na unowocześnienie młynów oraz ich skomputeryzowanie. Opracowanie
nowej generacji mlewników: czterowalcowego FMO-7A i ośmiowalcowego
(piętrowego), umożliwiło ich automatyzację i przystosowanie do zmiennych
warunków przemiału na różnych pasażach, dokładny, powtarzalny przemiał,
niezawodne i pewne działanie, ergonomię, wygodę, łatwość obsługi, obniżenie
kosztów eksploatacji i poprawę bezpieczeństwa oraz higieny 3 .
Działania zmierzające do poprawy efektywności w przemyśle młynarskim
zapoczątkowane w połowie lat 90. odbywały się poprzez skrócenie schematów
przemiałowych, co pozwala na ograniczenie kosztów inwestycyjnych i eksplo-
atacyjnych. W związku z tym obserwuje się tendencje do zwiększania obciąże-
nia mlewników walcowych, a w pasażach śrutowania stosuje się tzw. podwójne
rozdrabnianie na mlewnikach ośmiowalcowych i eliminuje proces sortowania
mlewa między kolejnymi etapami. Wzrost obciążenia mlewników I i II śrutu od
2 R. Jurga, Wdrażanie postępu techniczno-technologicznego – warunkiem sprostania konku-
rencji na krajowym i europejskim rynku , „Przegląd Zbożowo-Młynarski” 2006, nr 9, s. 16.
3 J. Horyza, Mlewniki nowej generacji , „Przegląd Zbożowo-Młynarski” 2006, nr 9, s. 42–43.
344807211.004.png
Wybrane problemy z zakresu innowacyjności przemysłu zbożowo-młynarskiego 241
200 do 600 kg/h/dm prowadzi do niewielkiego obniżenia wyciągu mąki, kaszek
oraz zwiększa w nich zawartość substancji mineralnych. Korzystne efekty uzy-
skuje się w przypadku, jeśli wyprzedzenie przy I śrutowaniu zostanie zmniej-
szone do 1:1,42, natomiast przy II śrutowaniu – pozostanie na tradycyjnym po-
ziomie 1:1,2,5, a skręt rowków na poziomie 10% ma dobry wpływ na zawartość
substancji mineralnych w mące 4 .
Po 2000 roku odnotowano także znaczący postęp w automatyzacji obiek-
tów, co wpłynęło na konieczność wyposażenia mlewnika w dodatkowe czujniki
do (ciągłego) monitorowania temperatury metodą bezkontaktową. Przetwornik
temperatury umożliwia otrzymywanie różnych sygnałów wyjściowych, np. sy-
gnałów analogowych 0/4...20mA; 0...5V lub cyfrowych poprzez interfejs RS232
lub RS484. Pozwala to na rozpoznanie ewentualnego stanu zagrożenia i właści-
wą reakcję (wyłączenie części linii technologicznej).
W młynach (podczas czyszczenia pszenicy miękkiej lub durum) znalazł zasto-
sowanie nowej generacji sortownik GROVOMAT do wydzielania frakcji lekkiej,
w której znajdują się m.in. ziarna wyschnięte, pomarszczone i porażone Fusarium .
Współpracując z maszyną czyszczącą typu Kombi, oddziela on frakcję mieszaną
i całkowicie wysortowuje ziarna pomarszczone, porażone DON (deoxynivalenol).
Poprawia to stopień czystości ziarna, zwiększając jego użyteczność i możliwość
wykorzystania do produkcji pieczywa pełnoziarnistego oraz zbożowych przekąsek
śniadaniowych w formie płatków lub w postaci dmuchanej 5 .
Nowa generacja urządzeń (techniki NIR-T) do oceny jakości ziarna zbóż
i przetworników zbożowych pozwoliła na obniżenie kosztów analiz i radykalne
skrócenie czasu analiz (w analizatorze transmisyjnym OMEGA czas ten wynosi 50
sekund, przy 16 podpomiarach powstaje 11840 punktów informacyjnych z widma).
Analizator Infratec TM 1241 firmy FOSS jest równie uniwersalnym urządze-
niem stosowanym do kontroli jakości w przemyśle zbożowo-młynarskim. Nowy
automatyczny TWM, użyty z analizatorem Infratec TM 1241, działa w oparciu
o metodę referencyjną, podwyższa dokładność i eliminuje możliwości powstawa-
nia błędów użytkownika, co pozwala 40-krotnie skrócić czas odczytu, a wyniki
(gęstość w stanie zsypnym, wilgotność, białko) podawane są po jednej minucie 6 .
W ostatnich latach obserwuje się tendencję do zastępowania worków papie-
rowych i z polipropylenu (np. o pojemności 25 kg) przez duże opakowania
FIBC ( flexible intermediate bulk container ) o pojemności od 1000 do 2000 kg,
4 R. Jurga, Wpływ obciążenia mlewnika walcowego I i II śrutu na efektywność rozdrabniania
ziarna pszenicy , „Przegląd Zbożowo-Młynarski” 2006, nr 6, s. 21–23.
5 K. Zalewski, Usuwanie ziaren porażonych mykotoksynami ważnym elementem procesu
czyszczenia pszenicy , „Przegląd Zbożowo-Młynarski” 2006, nr 6, s. 32.
6 R Sjödin , Analizator Infratec TM 1241 firmy FOSS idealnym partnerem w kontroli jakości
w przemyśle zbożowo-młynarskim , „Przegląd Zbożowo-Młynarski” 2006, nr 9, s. 32–33.
344807211.005.png
242
ALEKSANDER KASPRZYK
nazywane potocznie „big-bag”, które istotnie obniżają koszty przeładunku,
transportu, inwestycyjne oraz zagospodarowania odpadów i siły roboczej. Po-
nadto opakowania te charakteryzują się współczynnikiem bezpieczeństwa 5 : 1,
a nawet 8 : 1 przy systemie wielokrotnego użytkowania. Wprowadzenie tego
rodzaju innowacyjnego opakowania wpłynęło równolegle na rozwój stanowisk
do ich rozładunku (np. PF BIG BAG 1000, 2000) – urządzeń do podciśnienio-
wego transportu produktów sypkich PF VACUUM 250 (400) COMPACT oraz
urządzeń do ciśnieniowego transportu produktów sypkich PF PK 500/0,6 7 .
Kompleksowe rozwiązania w zakresie innowacyjności i bogatą ofertę ryn-
kową posiada światowy lider w rozwoju przetwórstwa zbóż firma Bűhler, której
nakłady na badania i rozwój wyniosły w 2005 r. 62,9 mln CHF (wzrost o 13,1%
w stosunku do roku ubiegłego) 8 .
W latach 2004–2005 wydatki na inwestycje w grupie MŚP były finansowa-
ne przede wszystkim z kapitałów własnych, w dalszej kolejności z wypracowa-
nego zysku przedsiębiorstwa, kredytu bankowego i leasingu. Środki unijne wy-
mieniane są na piątym miejscu przed pożyczkami od znajomych czy rodziny 9 .
Z badań przeprowadzonych, przez J. Bojanowicza wynika, iż przedsiębiorcy
uważają fundusze unijne za jedno z najlepszych źródeł finansowania inwestycji
(drugie po kredycie bankowym) 10 .
Od początku wprowadzenia funduszy strukturalnych do końca października
2005 r. w ramach ośmiu programów operacyjnych umowy podpisano na łączną
kwotę około 17 mld zł (około 4,25 mld euro).
Na kolejne lata 2007–2013 opracowano nowy program operacyjny „Inno-
wacyjna Gospodarka”, a wsparcie dla przedsiębiorstw będzie dostępne w dwóch
rodzajach funduszy, tj.: krajowym i regionalnym (nie jest on bezpośrednią kon-
tynuacją Sektorowego Programu Operacyjnego Wzrost Konkurencyjności
Przedsiębiorstw (SPO WKP), realizowanego w latach 2004–2006). Obejmuje on
wsparcie dla rozwoju przedsiębiorczości, innowacyjności oraz konkurencyjności
polskiej gospodarki. Wspierane będą działania z zakresu szeroko rozumianej
innowacyjności: produktowej, procesowej oraz organizacji w sektorach produk-
cyjnym i usługowym 11 .
Podjęte działania inwestycyjne w krajowym przemyśle zbożowym charakte-
ryzują dane GUS 12 zestawione w tabeli 1.
7 Materiały informacyjne Proorganika S.A. oraz www.proorganika.com.pl
8 R. Jurga, Firma Bűhler – światowym liderem w rozwoju przetwórstwa zbóż , „Przegląd Zbo-
żowo-Młynarski” 2006, nr 6, s. 28–29.
9 J. Bojanowicz, Unijne wsparcie , „Przegląd Techniczny” 2006, nr 17–18, s. 15.
10 Ibidem .
11 Ibidem , s. 16.
12 Dane GUS.
344807211.006.png
Wybrane problemy z zakresu innowacyjności przemysłu zbożowo-młynarskiego 243
Tabela 1. Inwestycje w przetwórstwie zbóż
Wyszczególnienie
Stopa inwestowania a)
Inwestycje w mln zł
2003 2004 I–VI
2004
I–VI
2005
2003 2004 I–VI
2004
I–VI
2005
Przemiał zbóż
1,45 1,22
1,25
0,58
162,0 162,3 73,3
38,6
Przemiał pasz
1,11 1,21
1,18
0,93
181,3 208,4 99,1
82,6
a) relacje nakładów inwestycyjnych do amortyzacji
Źródło: Opracowano na podstawie danych GUS.
Środki zainwestowane w przetwórstwo znacząco wspierają konkurencyj-
ność krajowych podmiotów działających na Wspólnym Rynku.
Wykorzystanie dostępnych funduszy unijnych na wprowadzenie nowych
technologii powinno wzrosnąć, ponieważ przy zmniejszającej się stopie inwe-
stowania z 1,45 do 1,2 w przemiale zbóż konsumpcyjnych może, w perspekty-
wie kolejnych lat, znacząco osłabnąć rozwój tego segmentu rynku.
Wprowadzenie nowych programów finansowych na rozwój inwestycji jest
szansą na dalsze umacnianie się dużych firm z branży i wyrównywanie szans dla
małych i średnich przedsiębiorstw.
3. Innowacyjność w zakresie rozwoju produktów na rynku
Rynek produktów pierwotnego i wtórnego przetwórstwa zbóż podlega cią-
głym dynamicznym zmianom, rozszerza się ich asortyment, następuje modyfi-
kacja istniejących produktów.
Podstawowym produktem pierwotnego przetwórstwa jest mąka gatunkowa,
tj. jasna, pochodząca z rozdrabniania bielma ziarna. Należy podkreślić, iż mąka
ta powinna być w nowoczesnym zakładzie młynarskim dodatkowym surowcem
wyjściowym do produkcji mieszanek mącznych (z dodatkami mikro- i makro-
komponentów) 13 .
W grupie mąk wzrasta zapotrzebowanie rynku na produkcję mąk całoziarni-
stych (razowych) oraz mąki typu graham, Steinmetz, sitkowej, pszennej nisko-
energetycznej, wysokobiałkowej, przeznaczonej na pieczywo cukiernicze, kra-
kersy, a także mąki poddanej obróbce termicznej. Proces nowej, tzw. termicznej
obróbki mąk na linii Bühler pozwala na zmiany fizyczne, reologiczne i bakterio-
logiczne oraz poprawę jej właściwości, a zabieg ten poszerza możliwości zasto-
sowania tych produktów w innych dziedzinach poza piekarnictwem.
13 R. Jurga, Produkcja mąk pszennych o specjalnym przeznaczeniu , „Przegląd Zbożowo-
Młynarski” 2006, nr 3, s. 15–18.
344807211.001.png 344807211.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin