Ocena zawartości mikotoksyn w zbożach paszowych i paszach metodą immunoenzymatyczną.pdf

(274 KB) Pobierz
Microsoft Word - 1 Cegielska
N auka P rzyroda T echnologie
2009
Tom 3
Zeszyt 4
ISSN 1897-7820 http://www.npt.up-poznan.net
Dział: Nauki o Żywności i Żywieniu
Copyright ©Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
R ENATA C EGIELSKA -R ADZIEJEWSKA , T OMASZ S ZABLEWSKI , K AROLINA K AROLCZAK ,
A NNA K ACZMAREK , J ACEK K IJOWSKI
Katedra Zarządzania Jakością Żywności
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
OCENA ZAWARTOŚCI MIKOTOKSYN
W ZBOŻACH PASZOWYCH I PASZACH
METODĄ IMMUNOENZYMATYCZNĄ
Streszczenie. Mikotoksyny są toksycznymi metabolitami wtórnymi grzybów (pleśni), należącymi
przede wszystkim do rodzaju Aspergillus , Penicillium i Fusarium . Ich obecność w zbożach
i paszach prowadzi do strat w produkcji zwierzęcej. Obowiązująca obecnie norma PN-EN ISO
22000:2006 wskazując konieczność zapewnienia bezpieczeństwa żywności na wszystkich eta-
pach produkcji i obrotu „od pola do stołu”, wymaga kontroli i wycofania zbóż i pasz skażonych
mikotoksynami, dlatego też priorytetowe jest wykorzystanie szybkich i efektywnych metod kon-
troli mikotoksyn mających zastosowanie w całym łańcuchu produkcji żywności. Celem pracy
była ocena obecności deoksyniwalenolu i zearalenonu w zbożach i paszach z wykorzystaniem
testów ELISA. Badania wskazują na znaczenie mikotoksyn jako potencjalnego zagrożenia w pro-
dukcji pasz i konieczność systemowego podejścia w celu zapewnienia ich bezpieczeństwa. Spo-
śród badanych zbóż i pasz największe stężenie deoksyniwalenolu stwierdzono w przypadku
kukurydzy i pasz produkowanych na jej bazie. Podobne rezultaty uzyskano, testując zboża i pasze
na zawartość zearalenonu. Stwierdzono, że metodę immunoenzymatyczną ELISA można zasto-
sować do oznaczania mikotoksyn w paszach i zbożach. Zestawy testów są praktyczne i łatwe
w obsłudze.
Słowa kluczowe: mikotoksyny, deoksyniwalenol, zearalenon, zboża
Wstęp
Mikotoksyny są toksycznymi metabolitami wtórnymi grzybów (pleśni), należącymi
przede wszystkim do rodzajów Aspergillus, Penicillium i Fusarium. Pod względem
chemicznym mikotoksyny zalicza się do węglowodorów aromatycznych (rzadko alifa-
tycznych) o małej masie cząsteczkowej, co decyduje o ich znacznej oporności na czyn-
niki środowiskowe oraz o braku właściwości immunogennych lub słabych właściwo-
2
Cegielska-Radziejewska R., Szablewski T., Karolczak K., Kaczmarek A., Kijowski J., 2009. Ocena zawartości miko-
toksyn w zbożach paszowych i paszach metodą immunoenzymatyczną. Nauka Przyr. Technol. 3, 4, #114.
ściach. Mikotoksyny, obok działania toksycznego, wykazują również właściwości rako-
twórcze, mutagenne, teratogenne i estrogenne, a ich szkodliwe działanie stwierdza się
nawet w przypadku występowania w niewielkich stężeniach (H USSEIN i B RASEL 2001,
K OŁACZYŃSKA -J ANICKA 2006).
Na porażonych zbiorach zbóż rozwijają się grzyby z rodzaju Fusarium. Ich wtórne
metabolity to trichoteceny, a przede wszystkim deoksyniwalenol i występujący
w mniejszych ilościach niwalenol. Mikotoksyny te porażają kłosy i wiechy zbóż we
wszystkich strefach klimatycznych. Deoksyniwalenol, z uwagi na powszechne wystę-
powanie i silną toksyczność, jest uważany za jedną z groźniejszych mikotoksyn zanie-
czyszczających produkty pochodzenia zbożowego przeznaczone na cele spożywcze
i paszowe (P ITTET 1998). Obecność i zawartość mikotoksyn w ziarnie zbóż i paszach
stanowi ważny wskaźnik ich jakości. Ocenia się, że mikotoksyny corocznie powodują
zniszczenie lub pogorszenie jakości około 20-25% zbóż, a w konsekwencji straty
w hodowli zwierząt. Spożycie toksyn powoduje mikotoksykozy – choroby cechujące się
specyficznymi efektami u zwierząt gospodarskich, takimi jak: uszkodzenia i nowotwory
wątroby w przypadku aflatoksyn, uszkodzenia nerek w przypadku ochratoksyny A,
zaburzenia płodności trzody spowodowane przez zearalenon, utrata łaknienia i wymioty
u trzody wywołane spożyciem z paszą deoksyniwalenolu. Ostre postacie zatruć wystę-
pują w hodowli stosunkowo rzadko i ważniejszym problemem są stany długotrwałych
mikotoksykoz, objawiające się spadkiem przyrostów, zmniejszeniem współczynnika
wykorzystania paszy bądź zwiększoną liczbą brakowanych zwierząt.
Zanieczyszczenie mikotoksynami żywności i pasz w znacznym stopniu zależy od
warunków środowiska, które mogą umożliwiać powstawanie i wzrost pleśni. Skażenie
może nastąpić na każdym etapie produkcji (rozwój roślin, zbiór, obróbka, przechowy-
wanie i transport). W zbożu wysuszonym po zbiorze, przy wilgotności powyżej 13%,
grzyby toksynotwórcze znajdują dobre warunki do rozwoju (C HEŁKOWSKI 1997, 2004,
S CHRÖDTER 2004, G LENN 2007, J OUANY 2007).
Ze względu na znaczną odporność mikotoksyn odkażanie silnie zanieczyszczonych
plonów jest zadaniem bardzo trudnym. Skutecznym rozwiązaniem jest identyfikacja
skażonych produktów i wycofanie ich z łańcucha pokarmowego. Priorytetowe jest
opracowanie i wykorzystanie efektywnych metod kontroli, mających zastosowanie
w całym łańcuchu produkcji żywności (Q UILLIEN 2002, S AEGER i IN . 2006).
Celem pracy była ocena zawartości deoksyniwalenolu i zearalenonu w zbożach pa-
szowych i paszach z wykorzystaniem testów ELISA oraz określenie możliwości zasto-
sowania metody immunoenzymatycznej do monitorowania zawartości mikotoksyn
w przemyśle paszowym.
Materiał i metody
Do oznaczenia zawartości deoksyniwalenolu i zearalenonu w paszach i zbożach pa-
szowych zastosowano metodę immunoenzymatyczną ELISA, z wykorzystaniem testu
Veratox firmy Neogen. Odczyt gęstości optycznej prób wykonano, stosując czytnik
mikropłytkowy firmy Neogen przy długości fali 650 nm. Zgodnie z zaleceniem wyniki
odczytano w ciągu 20 min od momentu dodania roztworu Red Stop. Gęstość optyczna
wzorców tworzy krzywą standardową (zależność absorbancji od stężenia mikotoksyny),
3
Cegielska-Radziejewska R., Szablewski T., Karolczak K., Kaczmarek A., Kijowski J., 2009. Ocena zawartości miko-
toksyn w zbożach paszowych i paszach metodą immunoenzymatyczną. Nauka Przyr. Technol. 3, 4, #114.
z którą porównywano wyniki prób badanych i na tej podstawie obliczano właściwe
stężenie badanej mikotoksyny. Dla każdej przeprowadzonej analizy, oprócz wyników
absorbancji i stężenia, uzyskano obliczoną wartość współczynnika korelacji R (zależ-
ność absorbancji od stężenia A/c). Zgodnie z zaleceniem producenta wyniki uznaje się
za wiarygodne, gdy wartość współczynnika R nie jest mniejsza niż 0,996.
Analizie poddano próby zbóż paszowych i pasz (po 24) pobrane losowo, w różnych
odstępach czasowych, z czterech wytwórni pasz (A-D). W badaniach testowano zboża
do produkcji pasz, takie jak: kukurydza, pszenica, jęczmień, żyto, pszenżyto. Zawartość
mikotoksyn oznaczono również w paszach o zróżnicowanym składzie. Poniżej podano
podstawowe składniki testowanych pasz i ich oznaczenia: pasza 1: pszenica 25%, śruta
sojowa 20%, jęczmień 25%, pasza 2: pszenica 50%, kukurydza 25%, jęczmień 10%,
pasza 3: pszenica 50%, jęczmień 18%, śruta sojowa 14%, pasza 4: pszenica 46%, kuku-
rydza 44%. Zawartość deoksyniwalenolu oznaczono w paszach 3 i 4, natomiast zearale-
nonu – we wszystkich wymienionych rodzajach pasz.
Próby do badań pobrano próbnikiem zgodnie z techniką pobierania prób. Próbę re-
prezentatywną całkowicie rozdrobniono i do momentu ekstrakcji przechowywano
w temperaturze 2-8°C. Do ekstrakcji próby użyto 70-procentowego roztworu meta-
nol/woda. Po dodaniu rozpuszczalnika próbę intensywnie wytrząsano przez 3 min.
Ekstrakt przefiltrowano przez przepuszczenie przynajmniej 5 ml przez filtr Whatman 1
i zebrano filtrat jako próbę. Próbę do badań przygotowano do oznaczenia poprzez roz-
cieńczenie ekstraktu wodą w stosunku 1:5. Przed rozpoczęciem analizy, testy (wszyst-
kie reagenty) doprowadzono do temperatury pokojowej, około 18-30°C.
Uzyskane wyniki poddano analizie statystycznej. Wykonano podstawowe obliczenia
dla każdej zmiennej, oznaczając wartość średnią, odchylenie standardowe, błąd standar-
dowy i przedział ufności. W celu określenia istotności wpływu rodzaju pasz i zbóż na
zawartość mikotoksyn przeprowadzono analizę wariancji. Ze względu na niejednorod-
ność wariancji zastosowano test nieparametryczny Anova rang Kruskala-Wallisa. Za
statystycznie istotne uznano zależności na poziomie istotności α nie przekraczającym
0,05. Obliczenia statystyczne wykonano, stosując oprogramowanie Statistica PL v. 8.0.
Wyniki i dyskusja
Obecne przepisy unijne dopuszczają stężenie deoksyniwalenolu w nieprzetworzo-
nych ziarnach kukurydzy, pszenicy i owsa na poziomie 1750 µg/kg, natomiast w pozo-
stałych zbożach zalecany poziom to 1250 µg/kg. W krajach Unii Europejskiej zaleca
się, żeby zawartość deoksyniwalenolu w paszy pełnoporcjowej i uzupełniającej dla świń
nie przekraczała 900 µg/kg (R OZPORZĄDZENIE ... 2007, Z ALECENIE ... 2006).
Przeprowadzona analiza wariancji Anova rang Kruskala-Wallisa wykazała istotny sta-
tystycznie wpływ rodzaju zboża na zawartość deoksyniwalenolu. Średnia zawartość ozna-
czanej mikotoksyny była największa w próbach kukurydzy i kształtowała się na poziomie
1200 µg/kg, podczas gdy w próbach jęczmienia i żyta nie przekraczała 300 µg/kg (rys. 1).
Największe stężenie deoksyniwalenolu, przekraczające zalecany poziom 1750 µg/kg,
uzyskano w przypadku kukurydzy pochodzącej z wytwórni B. W dwóch spośród czte-
rech badanych prób kukurydzy z wytwórni A stężenie przekraczało 1500 µg/kg.
Stwierdzono, że również w innych badanych próbach kukurydzy stężenie mikotoksyny
4
Cegielska-Radziejewska R., Szablewski T., Karolczak K., Kaczmarek A., Kijowski J., 2009. Ocena zawartości miko-
toksyn w zbożach paszowych i paszach metodą immunoenzymatyczną. Nauka Przyr. Technol. 3, 4, #114.
1 600
1 400
a
1 200
1 000
800
b
b
600
b
400
200
0
–200
–400
Kukurydza
Pszenica
Jęczmień Żyto
Rys. 1. Zawartość deoksyniwalenolu w różnych rodzajach zbóż
Fig. 1. Deoxynivalenol content in different cereals
było znacznie większe aniżeli w próbach pozostałych zbóż. Spośród badanych prób
pszenicy największą zawartość deoksyniwalenolu oznaczono w próbach pochodzących
z wytwórni A (100-400 µg/kg). W pozostałych stężenie mikotoksyny nie przekraczało
200 µg/kg.
Oznaczona zawartość mikotoksyny w próbach pasz była zróżnicowana i kształtowa-
ła się na poziomie 300-2150 µg/kg. Nie wykazano istotnego statystycznie wpływu ro-
dzaju paszy na średnią zawartość deoksyniwalenolu. Można jednak stwierdzić, że więk-
sze stężenie mikotoksyny uzyskano w paszy 4. Oznaczone stężenie deoksyniwalenolu
w trzech próbach paszy przekraczało zalecany poziom ponad dwukrotnie (rys. 2). Pró-
by, w których stężenie mikotoksyny znalazło się ponad przyjętym dopuszczalnym po-
ziomem, pochodziły z tej samej wytwórni. Podstawowymi składnikami wymienionej
paszy były pszenica (46%) i kukurydza (44%). W próbach paszy 3, zawierającej rów-
nież jęczmień i mączkę rybną, zawartość deoksyniwalenolu była mniejsza i nie przekra-
czała 650 µg/kg.
Oznaczone w badanych próbach zbóż stężenie zearalenonu było znacznie mniejsze niż
zawartość deoksyniwalenolu. W żadnej z prób nie stwierdzono przekroczenia przyjętego
dopuszczalnego stężenia mikotoksyny. Na podstawie przepisów Unii Europejskiej do-
puszczalne stężenie mikotoksyny w nieprzetworzonych zbożach ustalono na poziomie
100 µg/kg, natomiast w nieprzetworzonej kukurydzy – 350 µg/kg. W przypadku pasz
przeznaczonych dla prosiąt maksymalna zawartość mikotoksyny może wynosić 100
µg/kg. Podobnie jak w przypadku deoksyniwalenolu, największe stężenie zearalenonu
stwierdzono w próbach kukurydzy. Średnia zawartość mikotoksyny we wszystkich
badanych próbach była znacznie większa niż w próbach pozostałych zbóż i wynosiła
98,61 µg/kg. W przypadku żyta, jęczmienia, pszenicy i pszenżyta kształtowała się na
zbliżonym poziomie – około 25 µg/kg (rys. 3). Ze względu na niejednorodność warian-
cji zastosowano test nieparametryczny Anova rang Kruskala-Wallisa i wykazano brak
346262313.041.png 346262313.042.png 346262313.043.png 346262313.044.png 346262313.001.png 346262313.002.png 346262313.003.png 346262313.004.png 346262313.005.png 346262313.006.png 346262313.007.png 346262313.008.png 346262313.009.png 346262313.010.png 346262313.011.png 346262313.012.png
5
Cegielska-Radziejewska R., Szablewski T., Karolczak K., Kaczmarek A., Kijowski J., 2009. Ocena zawartości miko-
toksyn w zbożach paszowych i paszach metodą immunoenzymatyczną. Nauka Przyr. Technol. 3, 4, #114.
2 200
2 000
1 800
1 600
1 400
1 200
1 000
800
600
400
200
0
–200
–400
–600
–800
Pasza 3
Pasza 4
Średnia
Średnia±Odch.std
Średnia±1,96*Odch.std
Rys. 2. Wpływ rodzaju paszy na zawartość deoksyniwalenolu
Fig. 2. The effect of type of feed on deoxynivalenol concentration
160
140
120
100
a
80
60
40
a
a
a
a
20
0
–20
–40
–60
Kukurydza Żyto
Jęczmień Pszenica Pszenżyto
Rys. 3. Zawartość zearalenonu w różnych rodzajach zbóż
Fig. 3. Zearalenone content in different cereals
346262313.013.png 346262313.014.png 346262313.015.png 346262313.016.png 346262313.017.png 346262313.018.png 346262313.019.png 346262313.020.png 346262313.021.png 346262313.022.png 346262313.023.png 346262313.024.png 346262313.025.png 346262313.026.png 346262313.027.png 346262313.028.png 346262313.029.png 346262313.030.png 346262313.031.png 346262313.032.png 346262313.033.png 346262313.034.png 346262313.035.png 346262313.036.png 346262313.037.png 346262313.038.png 346262313.039.png 346262313.040.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin