Goldwasser - zlota wodaZestaw na 1 litr lokieru.35 ml zaprawy Goldwasser,450 g cukru,25 ml koniaku lub winiaku,430 ml spirytusu o mocy 95ż,60 ml wody.Zaprawa Goldwasser:5 g anyzku gwiazdzistego,2 g cynamonu (kory),3 g galki muszkatolowej,1 g gozdzikow,1 g kardamonu,4 g kolendry,4 g melisy,2 g miety pieprzowej,1 g rozmarynu,6 g skorki cytrynowej,8 g skorki pomaranczowej,500 ml spirytusu o mocy 55ż.1. Przygotowac zaprawe: 300 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 210 ml wody,dzieki czemu otrzyma sie 500 ml spirytusu o mocy 55ż.2. Surowce przeznaczone na zaprawe rozdrobnic, wlozyc do sloja, zalac spirytusem. Macerowac 2-3 tygodnie, po czym zlac nalew i trzymac w cieplym miejscu.3. Zaprawe zmieszac z cukrem rozpuszczonym w przegotowanej wodzie, dodac koniaki spirytus o mocy 95ż, ewentualnie dopelnic woda do objetosci litra i odstawic na 4-6 miesiecy.4. Po zakonczeniu dojrzewania wodke przefiltrowac. Do "Zlotej Wody" dla dekoracji dodawane sa skrawki platkow zlota, nie ma to jednak znaczenia dla smakulikieru.
neths