Przedsiębiorstwo sektora spożywczego –organizacja, zarządzanie ekonomika – istota i funkcje. W-d 1
Literatura:
Koźmiński, Piotrowski „Zarządzanie i Teoria i Praktyka” PWN Warszawa
Robbins, DeGenzo „Podstawy zarządzania” PWE Warszawa
Wykład właściwy
Czynniki wpływające na zarządzanie
· Rynkowa transformacja gospodarki
· Światowe trendy globalizacji
· Ułatwianie swobodnego przepływu towarów na podstawie międzynarodowych postanowień GATT i WTO
· Polityka integracyjna UE znosząca bariery miedzy krajami
· Zasada wolnego wyboru w globalnej gospodarce rynkowej i wkraczanie ponadnarodowych koncernów na nowe rynko
· Stosowanie marketingu globalnego
Organizacja
· grupa ludzi zjednoczonych wspólnym działaniem, poglądami, zadaniami a także instytucja społeczna, polityczna, itp.
· Sposób zorganizowania czegoś, forma , system
· Organizowanie urządzanie czegoś
Obecnie dla zdefiniowania istoty organizacji używa się określenia odwrotnego do poprzedniego wskazując, iż :
ORGANIZACJA TO TAKA CAŁOSĆ, KTÓRA PRZYCZYNIA SIĘ DO POWODZENIA SAMYCH CZĘŚCI
Przedsiębiorstwo - wyodrebniona prawnie, organizacyjnie i ekonomicznie jednostka (organizacja) prowadząca działalnośc dochodową
Ekonomika – zajmuje się zjawiskami ekonomicznymi występującymi w jednostkach gospodarczych, korzysta w swych rozważaniach z metod ekonomi i wykrytych przez nią praw
Składowe ekonomiki –
· Organizacja podmiotow gospodarczych
· zaopatrzenie produkcyjna i materiałowa
· Krajowy i zagraniczny obrót towarowy
· Istota i organizacja marketingu w przedsiębiorstwie oraz badania marketingowe
· Obrót pieniędzy
· Problematyka zatrudnienia i wynagrodzeń
· System finansowy podmiotów gospodarczych
· Postęp techniczny i organizacyjny
Zarządzanie – opiera się na legalnej tj. opartej na przepisach prawnych, władzy nad ludzmi i rzeczami w ramach organizacji i jest rodzajem działalności kierowniczej.
Piec funkcji zarzadzania
· Planowanie
· Organizowanie
· Porwadzenie polityki kadrowej
· Kierowanie ludzmi
· kontrolowanie
W ostatnich latach dwie z wymienionych funkcji zarzadzania tj. prowadzenie polityki kadrowej oraz kierowanie ludzmi ujmowane sa lacznie jako funkcja przewodnia.
Aktualna klasyfikacje funkcji zarzadzania:
· organizowanie
· przewodzenie
Zarządzanie powinno być sprawne, to znaczy:
· Skutecznie prowadzić do realizacji zamierzonego celu
· Prowadzić do uzyskania zysku w określonym czasie’
Nowy paradygmat zaradzania 7F
· Fokus (skupienie sił i środków)
· First (bycie pierwszym)
· Fast (bycie szybkim, bystrym)
· Flexibility (łatwość przystosowania się)
· Friendly (działanie przyjazne ludziom i środowisku)
· Fairness (prawność i szlachetność w działaniu)
· Feasibility (wykonalność zadań)
Focus – opracowanie przez przedsiebiorstwo koncepcji biznesu i sprawne zarzadzanie nim.
Skupienie się na realizacji funkcji i osiaganiu celow za pomoaca wyróżniających zdolności.
Skoncentrowanie się na potrzebach rynku.
First – bycie pierwszym w zmianach i odpowiedziach na wyzwania otoczenia.
Stosowanie marketingu symultanicznego.
Szybkie wprowadzanie innowacji i ich weryfikowanie na rynku.
Fast – szybkie dostosowywanie struktur, procedur, ludzi i relacji do otoczenia, szybkie wprowadzanie zmian przez wykorzystanie wszystkich źródeł innowacyjnych pomysłów, szybkie uczenie się i upowszechnianie najlepszych sposobów działania, poszukanie możliwości wyprzedzenia oczekiwań klienta.
Flexibility – elastyczne myslenie działania i dostosowywanie celów firmy do potrzeb zmieniającego się otoczenia, organizowanie działań wokół najmocniejszych stron outsourcing.
Friendly – tworzenie organizacji służącej otoczeniu, odpowiedzialnej społecznie, traktującej zysk jako jeden z głownych celów biznesu, a nie racje bytu
Dbałość o środowisko i pomoc w rozwiązywaniu problemow
Prowadzenie wenetrznych negocjacji
Delegowanie urpawnien, nastawienie na ludzi, ochrona miejsc pracy, poprawienie jakości zycia w pracy.
Fairness – uczciwe, sprawiedliwe postepowanie wobec pracowników, partnerów biznesowych, inerariuszy i konkurencji
Budowanie wizerunku firmy.
Feasibility – konstruowanie programow i strategi możliwych do wspolnego wykonaina z pracownikami
Ustalenie misji i wizji wypracowanie wspolnych koncepcji rozwoju
Zapewnieie współudziału prawonikow w podejmowaniu decyzji
Utrwalanie stosunkow partnerskich i pobudzenie zaangazwoania w podejmowaniu decyzji
Specyfikacja przemyslu spożywczego – nietrwałość surowcow rolniczych i duza podatność na zepsucie
Rozproszenie przemysłu przetwórczego, tj. względnie niski stopień koncentracji
Terytorialne rozmieszczenie tego przemysłu
Wahanie sezonowe w podazy surowca i popytu na gotowe wyroby.
Europejski przemysl spożywczy
· Wiodący sektor przetoczy
· Przetwarza 70% surowcow z EU
· 3,8 mln pracownikow
· 99% zatrudnia poniżej 200 pracownikow generuja połowe obrotów i zatrudniaja pnad 60% pracownikow z sektora
Trendy w przetwórstwie żywności
· Wprowadzanie ISO lub HACCP
· Dbałość o dobre relacje z rożnymi kategoriami
· Potrzeby konsumenta
· Koncentacja na zarzadzaniu jakością
· Obserwacja najlepszych
wnozcik2007