Produkcja jaj metodami ekologicznymi.pdf

(867 KB) Pobierz
258505845 UNPDF
PRODUKCJA JAJ
METODAMI EKOLOGICZNYMI
materia³y dla rolników
Radom 2004
Dodruk wykonano w ramach zadania zleconego MRiRW
zgodnie z decyzj¹ HORre-401-182/04
z dnia 25.06.2004 r.
1
258505845.001.png
Autorzy:
1. prof. dr hab. Jerzy Koreleski
2. prof. dr hab. Eugeniusz Herbut
Instytut Zootechniki w Krakowie
Projekt ok³adki: Marek Rz¹sa, RCDRRiOW w Przysieku
© Copyright by: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wydawca:
Krajowe Centrum Rolnictwa Ekologicznego
- Regionalne Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich
w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADOM
tel. +48(48) 365 69 00
e-mail:radom@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl/radom
Realizacja i druk:
GP RCDRRiOW w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADOM
tel. +48(48) 365 69 00
e-mail:radom@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl/radom
ISBN 83-89060-44-2
Nak³ad: 1000 egz.
2
 
Spis treci
Wstêp .....................................................................................................................4
1. Materia³ zwierzêcy ............................................................................................ 5
2. Wymagania rodowiskowe ................................................................................ 7
3. Budynki i wybiegi ........................................................................................... 12
4. Zasady ekologicznego ¿ywienia ...................................................................... 14
5. Higiena i profilaktyka ...................................................................................... 24
6. Efektywnoæ nienoci .................................................................................... 25
7. Za³¹cznik Nr 1 - Upowa¿nione jednostki certyfikuj¹ce rolnictwo
ekologiczne w roku 2003 ............................................................................... 28
3
Wstêp
Nadmiar produktów drobiarskich na rynkach wiatowych oraz wzrost wyma-
gañ konsumentów stwarzaj¹ koniecznoæ poszukiwania nowych kierunków pro-
dukcji. Podobnie ruchy ekologiczne i dzia³ania grup konsumenckich stawiaj¹ okre-
lone zadania przed producentami jaj. Powstaj¹ tak¿e warunki wymuszaj¹ce po-
wrót do starych metod utrzymania i ¿ywienia drobiu - w harmonii z otoczeniem.
Wybredny konsument, maj¹c nadmiar jaj produkowanych w warunkach intensyw-
nej produkcji fermowej, pragnie jaj od zadowolonych kur - ¿ywionych paszami
ma³o przetworzonymi, korzystaj¹cych z zielonych wybiegów, wie¿ego powietrza
i s³oñca. Tê lukê mo¿e wype³niæ produkcja prowadzona w warunkach ekologicz-
nych. Ocenia siê, ¿e w bogatych krajach Zachodniej Europy ten rodzaj produkcji
stanowi obecnie 8-20% ogó³u produkcji drobiarskiej.
4
1. Materia³ zwierzêcy
1.1. Dobór ras i mieszañców
1.1.1. Uwarunkowania prawne
Zgodnie z Rozporz¹dzeniem Rady (WE) nr 1804/1999 z dnia 19 lipca 1999 r.
kury utrzymywane w ekologicznym gospodarstwie rolnym mog¹ pochodziæ tylko
z ekologicznych gospodarstw rolnych. W praktyce oznacza to wylêganie kurcz¹t do
chowu na nioski z jaj wylêgowych pochodz¹cych po kurach o udokumentowanym
ekologicznym sposobie wychowu i ¿ywienia. Warunkiem zakupu jaj bêdzie certyfi-
kacja wydana przez jednostkê prowadz¹c¹ certyfikacjê zgodnoci w rolnictwie eko-
logicznym. W wietle Rozporz¹dzenia mo¿liwe jest równie¿ zakupienie odchowa-
nych kurcz¹t o udokumentowanym pochodzeniu z gospodarstwa ekologicznego.
Dopuszcza siê tak¿e zakupienie kurcz¹t w wieku do 16 tygodni ¿ycia z chowu
konwencjonalnego i umieszczenie ich w warunkach ekologicznego utrzymania i ¿y-
wienia przez minimum 6 tygodni. Okres przestawiania chowu zwierz¹t na produkcjê
metodami ekologicznymi wynosi w przypadku kur niosek, co najmniej 6 tygodni.
Po tym okresie mo¿na siê ubiegaæ, aby jaja uzyska³y status produktu ekologicznego.
Warto zaznaczyæ, ¿e w Europie istnieje obecnie kilka organizacji certyfikuj¹-
cych ekologiczn¹ produkcjê roln¹ i zwierzêc¹. W przypadku ekologicznego, orga-
nicznego odchowu kur i produkcji nienej za³o¿enia nie s¹ jednolite, pocz¹wszy
od systemów bardzo restrykcyjnych do sposobów o z³agodzonym re¿ymie ekolo-
gicznym. Dla u³atwienia wyboru produktu organicznego, dla konsumenta istotne
jest w³aciwe opisanie jaj kurzych spo¿ywczych lub wylêgowych i przedstawienie
na opakowaniu udokumentowanych zalet.
1.1.2 Rodzime rasy i rody
Do ekologicznej produkcji jaj wylêgowych i spo¿ywczych nadaj¹ siê najlepiej
rodzime rasy kur, tj. zielononó¿ka kuropatwiana i rasy pochodne, tj. ¿ó³tonó¿ka
kuropatwiana i Polbar. Rasy te s¹ szczególnie dobrze przystosowane do ¿erowania
na wolnym wybiegu, maj¹ atrakcyjne ubarwienie piór, charakteryzuj¹ siê dobr¹
zdrowotnoci¹, smacznymi jajami i miêsem.
Wspó³czesna Zielononó¿ka kuropatwiana ma w 20 tygodniu masê cia³a wyno-
sz¹c¹: kogut 1,7-2,2 kg, kura 1,5-1,8 kg oraz daje rocznie 180-190 jaj w kremowej
skorupie o masie 55-58 g. Upierzenie koguta jest b³yszcz¹ce, metaliczno-zielone a ku-
ry koloru kuropatwianego z grzbietem koloru be¿owo-br¹zowego. Skóra ptaków jest
ciemno zabarwiona, a cech¹ charakterystyczn¹ jest jasno-zielone ubarwienie skoków.
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin