Produkcja jaj metodami ekologicznymi.pdf
(
867 KB
)
Pobierz
258505845 UNPDF
PRODUKCJA JAJ
METODAMI EKOLOGICZNYMI
materia³y dla rolników
Radom 2004
Dodruk wykonano w ramach zadania zleconego MRiRW
zgodnie z decyzj¹ HORre-401-182/04
z dnia 25.06.2004 r.
1
Autorzy:
1. prof. dr hab. Jerzy Koreleski
2. prof. dr hab. Eugeniusz Herbut
Instytut Zootechniki w Krakowie
Projekt ok³adki: Marek Rz¹sa, RCDRRiOW w Przysieku
© Copyright by: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Wydawca:
Krajowe Centrum Rolnictwa Ekologicznego
- Regionalne Centrum Doradztwa Rozwoju Rolnictwa i Obszarów Wiejskich
w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADOM
tel. +48(48) 365 69 00
e-mail:radom@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl/radom
Realizacja i druk:
GP RCDRRiOW w Radomiu
ul. Chorzowska 16/18, 26-600 RADOM
tel. +48(48) 365 69 00
e-mail:radom@cdr.gov.pl
www.cdr.gov.pl/radom
ISBN 83-89060-44-2
Nak³ad: 1000 egz.
2
Spis treci
Wstêp .....................................................................................................................4
1. Materia³ zwierzêcy ............................................................................................ 5
2. Wymagania rodowiskowe ................................................................................ 7
3. Budynki i wybiegi ........................................................................................... 12
4. Zasady ekologicznego ¿ywienia ...................................................................... 14
5. Higiena i profilaktyka ...................................................................................... 24
6. Efektywnoæ nienoci .................................................................................... 25
7. Za³¹cznik Nr 1 - Upowa¿nione jednostki certyfikuj¹ce rolnictwo
ekologiczne w roku 2003 ............................................................................... 28
3
Wstêp
Nadmiar produktów drobiarskich na rynkach wiatowych oraz wzrost wyma-
gañ konsumentów stwarzaj¹ koniecznoæ poszukiwania nowych kierunków pro-
dukcji. Podobnie ruchy ekologiczne i dzia³ania grup konsumenckich stawiaj¹ okre-
lone zadania przed producentami jaj. Powstaj¹ tak¿e warunki wymuszaj¹ce po-
wrót do starych metod utrzymania i ¿ywienia drobiu - w harmonii z otoczeniem.
Wybredny konsument, maj¹c nadmiar jaj produkowanych w warunkach intensyw-
nej produkcji fermowej, pragnie jaj od zadowolonych kur - ¿ywionych paszami
ma³o przetworzonymi, korzystaj¹cych z zielonych wybiegów, wie¿ego powietrza
i s³oñca. Tê lukê mo¿e wype³niæ produkcja prowadzona w warunkach ekologicz-
nych. Ocenia siê, ¿e w bogatych krajach Zachodniej Europy ten rodzaj produkcji
stanowi obecnie 8-20% ogó³u produkcji drobiarskiej.
4
1. Materia³ zwierzêcy
1.1. Dobór ras i mieszañców
1.1.1. Uwarunkowania prawne
Zgodnie z Rozporz¹dzeniem Rady (WE) nr 1804/1999 z dnia 19 lipca 1999 r.
kury utrzymywane w ekologicznym gospodarstwie rolnym mog¹ pochodziæ tylko
z ekologicznych gospodarstw rolnych. W praktyce oznacza to wylêganie kurcz¹t do
chowu na nioski z jaj wylêgowych pochodz¹cych po kurach o udokumentowanym
ekologicznym sposobie wychowu i ¿ywienia. Warunkiem zakupu jaj bêdzie certyfi-
kacja wydana przez jednostkê prowadz¹c¹ certyfikacjê zgodnoci w rolnictwie eko-
logicznym. W wietle Rozporz¹dzenia mo¿liwe jest równie¿ zakupienie odchowa-
nych kurcz¹t o udokumentowanym pochodzeniu z gospodarstwa ekologicznego.
Dopuszcza siê tak¿e zakupienie kurcz¹t w wieku do 16 tygodni ¿ycia z chowu
konwencjonalnego i umieszczenie ich w warunkach ekologicznego utrzymania i ¿y-
wienia przez minimum 6 tygodni. Okres przestawiania chowu zwierz¹t na produkcjê
metodami ekologicznymi wynosi w przypadku kur niosek, co najmniej 6 tygodni.
Po tym okresie mo¿na siê ubiegaæ, aby jaja uzyska³y status produktu ekologicznego.
Warto zaznaczyæ, ¿e w Europie istnieje obecnie kilka organizacji certyfikuj¹-
cych ekologiczn¹ produkcjê roln¹ i zwierzêc¹. W przypadku ekologicznego, orga-
nicznego odchowu kur i produkcji nienej za³o¿enia nie s¹ jednolite, pocz¹wszy
od systemów bardzo restrykcyjnych do sposobów o z³agodzonym re¿ymie ekolo-
gicznym. Dla u³atwienia wyboru produktu organicznego, dla konsumenta istotne
jest w³aciwe opisanie jaj kurzych spo¿ywczych lub wylêgowych i przedstawienie
na opakowaniu udokumentowanych zalet.
1.1.2 Rodzime rasy i rody
Do ekologicznej produkcji jaj wylêgowych i spo¿ywczych nadaj¹ siê najlepiej
rodzime rasy kur, tj. zielononó¿ka kuropatwiana i rasy pochodne, tj. ¿ó³tonó¿ka
kuropatwiana i Polbar. Rasy te s¹ szczególnie dobrze przystosowane do ¿erowania
na wolnym wybiegu, maj¹ atrakcyjne ubarwienie piór, charakteryzuj¹ siê dobr¹
zdrowotnoci¹, smacznymi jajami i miêsem.
Wspó³czesna Zielononó¿ka kuropatwiana ma w 20 tygodniu masê cia³a wyno-
sz¹c¹: kogut 1,7-2,2 kg, kura 1,5-1,8 kg oraz daje rocznie 180-190 jaj w kremowej
skorupie o masie 55-58 g. Upierzenie koguta jest b³yszcz¹ce, metaliczno-zielone a ku-
ry koloru kuropatwianego z grzbietem koloru be¿owo-br¹zowego. Skóra ptaków jest
ciemno zabarwiona, a cech¹ charakterystyczn¹ jest jasno-zielone ubarwienie skoków.
5
Plik z chomika:
ekohodowla
Inne pliki z tego folderu:
Chów trzody chlewnnej metodami ekologicznymi.pdf
(951 KB)
Przestawianie gospodarstw konwencjonalnych na produkcję ekologiczną.pdf
(872 KB)
Użytkowanie kośne użytków zielonych.pdf
(941 KB)
Produkcja jaj metodami ekologicznymi.pdf
(867 KB)
Chów bydła mlecznego metodami ekologicznymi.pdf
(902 KB)
Inne foldery tego chomika:
Galeria
Inne przydatne publikacje
pomocna literatura
powtórka z rozrywki czyli małe przypomnienie przed jesiennym żywieniem i paszoznawstwem
Prywatne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin