Przyprawy do kazdej potrawy.pdf
(
1010 KB
)
Pobierz
5739496 UNPDF
Niniejszy
darmowy
ebook zawiera
fragment
pełnej wersji pod tytułem:
”Przyprawy do każdej potrawy
”
Aby przeczytać informacje o pełnej wersji,
kliknij tutaj.
Darmowa publikacja
, dostarczona przez
Darmowe-Ebooki
Niniejsza publikacja może być kopiowana oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez
Wydawcę. Zabronione są jakiekolwiek zmiany w zawartości
publikacji bez pisemnej zgody Wydawcy. Zabrania się jej
odsprzedaży, zgodnie z
regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli
.
© Copyright for Polish edition by
ZloteMysli.pl
Data: 28.02.2006
Tytuł: Przyprawy do każdej potrawy (fragment utworu)
Autor: Anna Popis-Witkowska
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Grabka
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Złote Myśli s.c.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
WWW:
www.ZloteMysli.pl
EMAIL: kontakt@zlotemysli.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
SPIS TREŚCI
PRZYPRAWY
..........................................................................................................4
Alpinia
.
.............................................................................................................................5
Anyż
.
..................................................................................................................................6
Anyż gwiaździsty
.
..............................................................................................................9
Arcydzięgiel litwor
.
..........................................................................................................11
Bazylia
.
............................................................................................................................12
Cebula
.
.............................................................................................................................15
Cynamon
.
.........................................................................................................................17
Czarnuszka
.
.....................................................................................................................19
Cząber
.
............................................................................................................................22
Czosnek
.
..........................................................................................................................23
Estragon
.
.........................................................................................................................26
Fenkuł
.
............................................................................................................................28
Gałka muszkatołowa
.
.....................................................................................................30
Gorczyca
.
.........................................................................................................................32
Goździki
.
.........................................................................................................................34
Imbir
.
...............................................................................................................................37
Jałowiec
.
..........................................................................................................................39
Kapary
.
............................................................................................................................42
Kardamon
.
......................................................................................................................43
Kmin rzymski
.
.................................................................................................................45
Kminek
.
...........................................................................................................................48
Kolendra
.
........................................................................................................................50
Koper
.
..............................................................................................................................52
Kozieradka
.
.....................................................................................................................54
Kurkuma
.
........................................................................................................................55
Liść laurowy
.
...................................................................................................................57
Lubczyk
.
..........................................................................................................................59
Majeranek
.
.......................................................................................................................61
Mak
.
.................................................................................................................................63
Melisa
.
.............................................................................................................................64
Mięta
.
..............................................................................................................................66
Oregano
.
.........................................................................................................................68
Papryka
.
..........................................................................................................................70
Pieprz
.
..............................................................................................................................73
Rozmaryn
.
.......................................................................................................................75
Szafran
.
...........................................................................................................................78
Szałwia
.
............................................................................................................................79
Trawa cytrynowa
.
............................................................................................................81
Trybula
.
...........................................................................................................................83
Tymianek
.
.......................................................................................................................84
Wanilia
.
...........................................................................................................................86
Ziele angielskie
.
..............................................................................................................88
JAKIE PRZYPRAWY PASUJĄ
........................................90
MIESZANKI PRZYPRAW
......................................................................................93
Curry
.
....................................................................................................................................93
Mieszanki do zup
.
................................................................................................................95
Przyprawa do gulaszu
.
.........................................................................................................97
Przyprawa do mięs
.
..............................................................................................................98
Przyprawa do pizzy
.
.............................................................................................................99
Przyprawa do ryb
.
..............................................................................................................100
Mieszanki ziół do różnych potraw
.
....................................................................................100
BIBLIOGRAFIA
...................................................................................................103
DO
RÓŻNYCH POTRAW?
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment –
kliknij po więcej
Anna Popis-Witkowska
● str.
4
PRZYPRAWY
Według słownika – przyprawa to „substancja dodawana do potraw
dla polepszenia ich smaku i zapachu”. Każdy z nas umie wyliczyć
z pamięci przynajmniej kilka przypraw. Ale co o nich wiemy?
Najczęściej znamy ich smak i kolor - i na tym kończy się nasza wiedza o
nich. A przecież wiele przypraw ma ciekawą historię, często też nie
mamy pojęcia, że zanim dane zioło zaczęło być przyprawą, to było
lekiem lub nawet substancją magiczną. Do dziś wiele z roślin
przyprawowych funkcjonuje równolegle w lecznictwie. No i wielu
dodajemy do potraw w celu pobudzenia namiętności partnera – tak,
tak, przyprawy bywają także afrodyzjakami.
Jedzenie jest koniecznością i przyjemnością - niech ta przyjemność
będzie jak największa. Temu właśnie służą przyprawy. Wystarczy
szczypta tego czy owego – i zwykły kotlet może stać się daniem
godnym królewskiego stołu i najbardziej wyrafinowanego
podniebienia.
Dzięki temu poradnikowi mogą się Państwo dowiedzieć, skąd pochodzi
dana przyprawa, od jak dawna jest znana, jaką ma historię i – co
chyba jednak najważniejsze – jaka przyprawa do jakiego pasuje
dania. Niniejsza książka pomoże uniknąć kulinarnej wpadki i doradzi,
co z czym łączyć, co czym przyprawić, by efekt był znakomity. Aby
ułatwić szukanie – opisy przypraw są ułożone alfabetycznie według
nazw.
Życzymy Państwu, by gotowanie stało się wspaniałą przygodą,
podróżą w świat nieznanych, acz wspaniałych smaków i aromatów!
Copyright by Wydawnictwo
Złote Myśli
& Anna Popis-Witkowska
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment –
kliknij po więcej
Anna Popis-Witkowska
● str.
5
Alpinia
(Alpinia)
Opis
Bylina z rodziny imbirowatych, dorasta do wysokości 2,5 metra,
występuje w kilku odmianach. Nazywana też gałgantem.
Przyprawą jest świeży bądź suszony korzeń (suszony często jest
mielony na proszek).
Pochodzenie
Azja Południowa.
Historia
Przyprawa używana od dawien dawna w Malezji, Chinach
i Indiach. Jest także rośliną leczniczą.
Właściwości
Korzenny smak i zapach.
Zastosowanie
Dodaje się alpinii do potraw kuchni chińskiej, malajskiej
i hinduskiej. Pasuje do drobiu i ryb, a także do potraw z ryżu.
Copyright by Wydawnictwo
Złote Myśli
& Anna Popis-Witkowska
Plik z chomika:
wiedza_z_chomikuj
Inne pliki z tego folderu:
Wzory_Na_Paznokcie___Kurs_Makija__380_u.rar
(3962 KB)
Zdobienie artystyczne brokatowymi żelami.doc
(4261 KB)
ZALETY PRZEDŁUZANYCH PAZNOKCI.doc
(21 KB)
AB_Mello Anthony de - U ŹRÓDEŁ(2).rar
(60418 KB)
SHIATSU_dla_poczatkujacych.pdf
(10993 KB)
Inne foldery tego chomika:
+CZASOPISMA
Atlasy
AutoCAD
Biografie muzyczne
budowlane
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin