ZAKŁAD OWOCOWO.docx

(16 KB) Pobierz

ZAKŁAD OWOCOWO-WARZYWNY „JABŁUSZKO"

Nasz zakład będzie specjalizował się w produkcji soków, napojów i nektarów z jabłek.

LOKALIZACJA: Zakład w pobliżu bazy surowcowej, co umożliwia szybki transport i zmniejszenie kosztów. Taka lokalizacja jest korzystna również ze względu na wytrzymałość surowca, ponieważ ulega on obiciu, gniciu przez co traci swoje walory smakowe i odżywcze. Powinien być zlokalizowany blisko dużych miast co umożliwia większy dostęp do konsumentów. Oprócz hal produkcyjnych planujemy również własną uprawę surowca co wiąże się z obniżeniem kosztów (dostawa, marża). Wiąże się to z powiększeniem zakładu poprzez dodatkowo zagospodarowane miejsce, które jest przeznaczone na sad.

ZASOBY NATURALNE: Zakład owocowo-warzywny wykorzystuje szeroko media tj. woda, prąd itp.

Ze względu na wysokie zapotrzebowanie na wodę, która jest potrzebna nie tylko do produkcji surowca ale także do jego transportu i mycia. Znaczna ilość wody jest również wykorzystywana do utrzymania higieny i wysokiej czystości w zakładzie. Będziemy sami zaopatrywać się w surowiec tj. jabłka.

SIŁA ROBOCZA: Zakład owocowo-warzywny wiążę się z dużym zatrudnieniem, które zmienia wraz z sezonem. Umożliwia to przyspieszenie produkcji co wpływa na rozwój zakładu. Zatrudnimy szereg specjalistów, kierowców oraz pracowników fizycznych. Ważnym elementem jest marketing dlatego zaopatrzymy się w kadrę zajmującą się reklamą i promowaniem produktów. Aby zapewnić wysoką jakość soków, napojów i nektarów zatrudnimy odpowiednio wykwalifikowany zespół, który będzie odpowiedzialny za kontrolę jakości oraz kontrolę procesów technologicznych.

BUDYNKI I POMIESZCZENIA: Magazyny to początek linii produkcyjnej, zapewnia ciągłość produkcji i szybką dostawę surowca do stanowisk roboczych. Nadwyżka jest kierowana do chłodni, ponieważ zabezpiecza to surowiec przed zepsuciem. Temperatura w chłodni to 0°C, wilgotność 85-90%. Magazyny powinny być zamknięte, suche, zabezpieczone przed gryzoniami, ciemne.

Potrzebne są również hale gdzie będzie się odbywać przetwarzanie surowca. Musi być ona odpowiednio dostosowana (powierzchnia] ze względu na znajdujące się maszyny i linie technologiczne. Nie będzie ona wykonana z materiału emitującego szkodliwe związki dla zdrowia. Zapewnimy także specjalne pomieszczenia dla działu marketingu, rachunkowości i kierownictwa zakładu. Nie zapominamy jednak o pomieszczeniach socjalnych dla pozostałej kadry.

MASZYNY I URZĄDZENIA: Potrzebne będą przede wszystkim młynki, mieszalniki, przenośniki, pasteryzatory, prasy, prasy taśmowe, filtry, wyparki itp. Szereg urządzeń, które nie są związane z produkcją, jednakże zapewniają komfort pracy np. wentylatory do utrzymania odpowiedniej temperatury w zakładzie itp.

RYNEK ZBYTU: Do głównych odbiorców przedsiębiorstwa należeć będą sklepy detaliczne jak i hurtownie zlokalizowane na terenie całego kraju. Drobne firmy znajdujące się w najbliższej okolicy towar odbierać będą mogły we własnym zakresie, natomiast do hurtowni i dalszych klientów detalicznych towar dostarczany będzie firmowym samochodem.

Będziemy pierwszym tego typu zakładem w okolicy. Możemy, więc liczyć na to, że pozyskamy sporą grupę kontrahentów dla których liczy się jakość, smak, oraz ekologicznie hodowane warzywa

OCHRONA ŚRODOWISKA: Ścieki poprodukcyjne, powstawać będą głównie w procesie mycia i płukania. Głównym ich zanieczyszczeniem będą substancje mineralne np. piasek pozostałość po procesie mycia. Ścieki zawierające detergenty będą powstawały podczas mycia aparatury, opakowań a także pomieszczeń. Ścieki są kierowane do oczyszczalni.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin