chleb ezechiela.txt

(3 KB) Pobierz
Chleb Ezechiela (Chleb Ezekiela)

Jest to jeden z najstarszych opisanych rodzaj�w chleba, zosta� bowiem opisany w Biblii. Tym chlebem od�ywia� si� Ezechiel kiedy przez 2 lata przebywa� na pustyni. 

Wersja biblijna wygl�da tak: "We� sobie pszenicy i j�czmienia, bobu i soczewicy, prosa i orkiszu w�� je do jednego naczynia i przygotuj sobie z tego chleb. B�dziesz go spo�ywa� przez tyle dni, przez ile b�dziesz le�a� na swym boku". 

Przepis jak wida� jest do�� "oszcz�dny" i niejasny, st�d w ruch posz�a wyszukiwarka i oto znalaz�em co nieco :) 

A oto bardziej szczeg�owy przepis na chleb Ezechiela na jaki natrafi�em w sieci (przepis na 2 ma�e bochenki): 

SK�ADNIKI: 
2,5 szklanki ziaren pszenicy 
1,5 szklanki m�ki orkiszowej 
0,5 szklanki j�czmienia 
0,5 szklanki prosa 
0,25 szkl. suchych nasion zielonej soczewicy 
2 �y�ki suchych nasion fasoli jasia 
2 �y�ki suchych nasion fasoli nerkowej 
2 �y�ki suchych nasion fasoli pinto 
4 szkl. ciep�ej wody (45 st. C) 
1 szklanka miodu 
0,5 szkl. oliwy 
5 dag �wie�ych dro�d�y 
2 �y�ki soli 


PRZEPIS: 
W du�ej misce wymieszaj wod�, mi�d, oliw� i dro�d�e. Zostaw na 5 minut. 
Wymieszaj razem wszystkie nasiona, zmiel w m�ynku do m�ki (mo�e by� do kawy, ale to potrwa) 
Dodaj m�k� do dro�d�y. Wyr�b dobrze, ciasto powinno by� g�ste, ale p�ynne. 
Wlej ciasto do dw�ch wysokich form. Zostaw w ciep�ym miejscu do wyro�ni�cia. 
Piecz w temperaturze 175 st C przez 45-50 minut - a� bochenki b�d� jasnobr�zowe. 


A oto inny przepis na chleb Ezechiela: 

SK�ADNIKI: 
1 �y�ka sto�owa plus 2 dodatkowe �y�eczki suszonych dro�d�y 
1,5 szkl.ciep�ej wody 
2 szkl. m�ki pszennej 
1,75 szkl.m�ki z orkiszu 
0,5 szkl. m�ki j�czmiennej 
0,25 szkl. soczewicy, drobno mielonej 
0,25 szkl. suszonego bobu, drobno mielonego 
1 �y�ka sto�owa prosa 
1 �y�ka sto�owa soli 
0,25 szkl. plus 2 �y�ki sto�owe oliwy z oliwek 
3 �y�ki sto�owe miodu pszczelego lub z daktyli 
0,5 szkl. otr�b�w 
1 �y�ka sto�owa czarnuszki lub pra�onych i grubo pokruszonych ziaren kolendry 


PRZEPIS: 

Wymiesza� dro�d�e z 0,25 szklanki wody. Pozostawi� na oko�o 10-15 minut, a� zaczn� "pracowa�". Wed�ug autora przepisu dro�d�e i wod� mo�na zast�pi� 4 szklankami zakwasu co my�l� b�dzie o wiele zdrowsze. 

W innym naczyniu po��czy� m�k� pszenn�, orkiszow� i j�czmienn�, doda� zmielon� soczewic� i b�b, wrzuci� proso oraz doda� s�l. Ca�o�� starannie wymiesza�, zrobi� po �rodku wg��bienie, do kt�rego wla� wyro�ni�te dro�d�e, 0,25 szkl. oliwy i mi�d. Bardzo dok�adnie wymiesza�, dodaj�c stopniowo reszt� wody, w porcjach po 2 �y�ki. 

Powinno powsta� do�� rzadkie ciasto. Przenie�� ciasto na stolnic�opr�szon� m�k� i wyrabia�, a� stanie si� spr�yste w dotyku. Uformowa� kul�, przykry� �ciereczk� i zostawi� na 3-4 minuty. 

Nast�pnie wyrabia� ciasto jeszcze przez minut�, podzieli� na dwie cz�ci. Lekko nat�u�ci� 2 p�askie blachy i obficie posypa� otr�bami. Na ka�dej blaszce po�o�y� ciasto i palcamisp�aszczy� na placki o �r. ok. 20 cm. Oba bochenki przykry� i zostawi� w ciep�ym miejscu a� podwoi swoj� obj�to��. 

Bochenki posmarowa� reszt� oliwy i posypa� czarnuszk�. Piec w nagrzanym do 220stopni piekarniku ok. 40-45 minut, a� sk�rka zrobi si� br�zowa i chrupi�ca.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin