dodatki.pdf

(84 KB) Pobierz
dodatki
17. DODATKI
Okre ś lenie
Wielokrotno ść
T
tera
10 12
G
giga
10 9
M
mega
10 6
k
kilo
10 3
h
hekto
10 2
da
deka
10 1
d
decy
10 -1
c
centy
10 -2
m
mili
10 -3
mikro
10 -6
n
nano
10 -9
p
piko
10 -12
Tabela 2. G ę sto ść , st ęŜ enia procentowe i molowe wodnych roztworów kwasów
(w temp. 25 o )
G ę sto ść
HCl
HNO 3
H 2 SO 4
St ęŜ enia
%
mol/l
%
mol/l
%
mol/l
1,00
0,360
0,099
0,333
0,052
0,261
0,027
1,02
4,388
1,227
3,982
0,644
3,242
0,337
1,05
10,52
3,029
9,259
1,543
7,704
0,825
1,10
20,39
6,150
17,58
3,068
14,73
1,652
1,15
30,14
9,505
25,48
4,649
21,38
2,507
1,20
40,62
13,30
32,94
6,273
27,72
3,391
1,32
51,71
10,83
41,95
5,646
1,38
62,70
13,73
48,45
6,817
1,42
71,63
16,14
52,51
7,603
1,46
82,39
19,09
56,41
8,397
1,50
96,73
23,02
60,17
9,202
1,56
65,59
10,43
1,62
70,82
11,70
1,74
81,16
14,40
1,78
85,16
15,46
1,84
96
18
7
Tabela 1. Symbole okre ś laj ą ce wielokrotno ś ci i podwielokrotno ś ci ułamków dziesi ę tnych
Symbol
20478035.020.png 20478035.021.png 20478035.022.png 20478035.023.png 20478035.001.png 20478035.002.png 20478035.003.png 20478035.004.png 20478035.005.png
Tabela 3. G ę sto ść , st ęŜ enia procentowe i molowe wodnych roztworów zasad
(w temp. 25 o )
G ę sto ść
KOH
NaOH
St ęŜ enia
%
mol/l
%
mol/l
1,00
0,197
0,035
0,159
0,040
1,02
2,38
0,433
1,94
0,494
1,05
5,66
1,06
4,66
1,222
1,10
11,03
2,16
9,19
2,527
1,14
15,22
3,09
12,83
3,655
1,18
19,35
4,07
16,44
4,850
1,22
23,38
5,08
20,07
6,122
1,26
27,32
6,14
23,73
7,475
1,30
31,15
7,22
27,41
8,906
1,34
34,90
8,34
31,14
10,43
1,40
40,37
10,07
36,99
12,95
1,46
45,66
11,88
43,12
15,74
1,52
50,80
13,76
49,44
18,78
Tabela 4. G ę sto ść , st ęŜ enia procentowe i molowe wodnych roztworów amoniaku
(w temp. 25 o )
G ę sto ść
St ęŜ enie
G ę sto ść
St ęŜ enie
%
mol/l
%
mol/l
0,990
1,89
1,10
0,926
19,06
10,37
0,982
3,78
2,18
0,918
21,50
11,59
0,974
5,75
3,29
0,910
24,03
12,84
0,962
8,82
4,98
0,902
26,67
14,12
0,954
10,95
6,13
0,894
29,33
15,40
0,946
13,14
7,29
0,886
32,09
16,69
0,938
15,47
8,52
0,880
34,35
17,75
8
20478035.006.png 20478035.007.png 20478035.008.png 20478035.009.png 20478035.010.png 20478035.011.png 20478035.012.png
9
Tabela 6. Stałe dysocjacji (tylko pierwszy stopie ń )
wybranych kwasów nieorganicznych (w temp. 25 o )
Nazwa kwasu
K k
CO 2 + H 2 O
4,2 · 10 -7
HCO 3 -
4,8 · 10 -11
HNO 2
4,5 · 10 -4
H 3 PO 3
1,6 · 10 -2
H 2 PO 3 -
7 · 10 -7
H 3 PO 4
7,5 · 10 -3
H 2 PO 4 -
6,2 · 10 -8
HPO 4 2-
10 -12
H 2 O
1 · 10 -14
H 2 S
1,1 · 10 -7
H 2 SO 4
HSO 4 -
1,3 · 10 -2
HOC l
3,2 · 10 -8
HOC l2
1,1 · 10 -2
Tabela 7. Iloczyny rozpuszczalno ś ci (w temp. 25 o )
Nazwa zwi ą zku
K s
Mg(OH) 2
8,9 · 10 -12
MgF 2
8 · 10 -8
Ca(OH) 2
1,3 · 10 -6
CaCO 3
4,7 · 10 -9
Sr(OH) 2
3,2 · 10 -4
Ba(OH) 2
5,0 · 10 -3
BaSO 4
1,5 · 10 -9
FeS
4 · 10 -19
CoS
5 · 10 -22
PtS
8 · 10 -73
CuS
8 · 10 -37
AgI
8,5 · 10 -17
Ag 2 S
5,5 · 10 -51
ZnS
1 · 10 -22
Hg 2 Cl 2
1,1 · 10 -18
HgS
1,6 · 10 -54
Al(OH) 3
5 · 10 -33
PbS
7 · 10 -29
10
20478035.013.png 20478035.014.png 20478035.015.png
Tabela 8. Stałe dysocjacji (K) i warto ś ci pK wybranych kwasów organicznych
Nazwa kwasu
K k
pK k
Mrówkowy
2,1 10 -4
3,68
Octowy
1,86 10 -5
4,73
Propanowy
1,4 10 -5
4,85
Butanowy
1,6 10 -5
4,80
Chlorooctowy
1,5 10 -3
2,82
Benzoesowy
6,6 10 -5
4,18
Askorbinowy
8 10 -5 (K 1 )
4,1
Bursztynowy
6,4 10 -5
4,19
Cytrynowy
8,7 10 -4 (K 1 )
3,06
o -fosforowy
7,5 10 -3 (K 1 )
2,12
Jabłkowy
4 10 -4 (K 1 )
3,40
n -masłowy
1,5 10 -5
4,82
Mlekowy
1,39 10 -4
3,86
Moczowy
1,3 10 -4
3,89
Szczawiowy
6,5 10 -2 (K 1 )
1,19
Tabela 9. Stałe dysocjacji (K) i warto ś ci pK wybranych wodnych roztworów zasad
organicznych
Nazwa zasady
K k
pK k
Amoniak
1,75 10 -5
4,75
Benzydyna
9,3 10 -10 (K 1 )
9,03
Dietyloamina
9,6 10 -4
3,02
Dimetyloamina
5,2 10 -4
3,28
Etanoloamina
2,77 10 -5
4,56
Etyloamina
5,6 10 -4
3,25
Guanina
8,4 10 -12
11,09
Hydrazyna
3 10 -6
5,52
Hydroksylamina
1,07 10 -8
7,97
Metyloamina
4,38 10 -4
3,36
Pirydyna
1,71 10 -9
8,77
Trietyloamina
5,65 10 -4
3,24
11
20478035.016.png 20478035.017.png 20478035.018.png 20478035.019.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin