6_Polarymetria_cukrow.pdf

(78 KB) Pobierz
06
6.
POLARYMETRIA CUKRÓW
1. Obsługa polarymetru i odczytanie k ą ta skr ę cenia
rozpuszczalnika
Zasada:
Wi ę kszo ść zwi ą zków organicznych, wyst ę puj ą cych w organizmach Ŝ ywych na-
le Ŝ y do optycznie czynnych, które cechuje zdolno ść skr ę cania płaszczyzny
ś wiatła spolaryzowanego. Polarymetria wykorzystuje zjawisko skr ę cania płasz-
czyzny ś wiatła spolaryzowanego do wykrywania lub oznaczania st ęŜ enia sub-
stancji optycznie czynnej. Pomiary takie s ą stosowane m.in. w analizie ś rodków
leczniczych. Przyrz ą dem słu Ŝą cym do oznaczania k ą ta skr ę cenia płaszczyzny
ś wiatła spolaryzowanego jest polarymetr. Posiada on dwa pryzmaty Nicola (ni-
kole), z których pierwszy jest nieruchomy i słu Ŝ y do wytwarzania wi ą zki ś wia-
tła spolaryzowanego. Drugi natomiast – ruchomy wokół osi optycznej i sprz ę -
Ŝ ony ze skal ą k ą tow ą – słu Ŝ y do odczytu wielko ś ci k ą ta skr ę cenia. Ś wiatło spo-
laryzowane wykazuje maksymalne nat ęŜ enie, gdy płaszczyzny polaryzacji obu
pryzmatów Nikola s ą do siebie ustawione równolegle. Maksymalne zaciemnie-
nie, czyli wygaszenie ś wiatła osi ą ga si ę wówczas, gdy płaszczyzny polaryzacji
obu pryzmatów s ą do siebie prostopadłe (skrzy Ŝ owane). Zasada działania pola-
rymetru opiera si ę na tym, Ŝ e je ś li mi ę dzy skrzy Ŝ owane nikole umie ś ci si ę sub-
stancj ę optycznie czynn ą , która skr ę ca płaszczyzn ę ś wiatła spolaryzowanego o
k ą t
Rodzaje pól widzenia w polarymetrze
1
, to pole widzenia w okularze rozja ś ni si ę proporcjonalnie do st ęŜ enia tego
zwi ą zku. W polarymetrze ź ródłem ś wiatła jest lampa sodowa poł ą czona z zasi-
laczem doprowadzaj ą cym pr ą d. Pole widzenia w okularze polarymetru podzie-
lone jest na trzy pionowe cz ęś ci, które mog ą by ć Ŝ nie o ś wietlone:
a) wszystkie pola s ą jednakowo i maksymalnie przyciemnione,
b) wszystkie pola s ą jednakowo i maksymalnie rozja ś nione,
c) ś rodkowe pole jest ciemne, a boczne oba pola s ą jasne,
d) ś rodkowe pole jest jasne, a boczne oba pola s ą ciemne.
a
a b c
lewoskr ę tna wygaszenie całkowite prawoskr ę tna
substancja substancja
Polarymetr jest standardowo tak wyregulowany, Ŝ e je ś li w rurce polaryme-
trycznej nie ma substancji optycznie czynnej i je ś li zerowa kreska podziałki k ą -
towej pokrywa si ę z zerow ą kresk ą podziałki noniusza, wówczas wszystkie cz ę -
ś ci pola widzenia w okularze s ą jednolicie szaro o ś wietlone (wygaszone), tak
jak w pozycji „b” na rysunku.
Wykonanie:
Zasilacz wł ą czy ć na 15 min przed pomiarem.
· Przygotowanie polarymetru do pomiaru polega na takim ustawieniu pola wi-
dzenia (obracaj ą c pokr ę tłem analizator), które b ę dzie jednakowo i maksymal-
nie przyciemnione. W takim poło Ŝ eniu tarcza z podziałk ą k ą tow ą wskazuje
zero.
·
Przygotowa ć rurk ę polarymetryczn ą : wymy ć , przepłuka ć wod ą destylowan ą
i osuszy ć .
Porcelanowa rurka polarymetryczna na obu ko ń cach jest nagwintowana,
a brzegi s ą gładko zeszlifowane, dzi ę ki czemu mo Ŝ na je zamkn ąć płaskimi
kr ąŜ kami szklanymi, dociskaj ą c specjalnymi nakr ę tkami z otworem po ś rod-
ku.
Uwaga! Mi ę dzy szklanym kr ąŜ kiem a nakr ę tk ą umieszcza si ę mi ę kk ą pod-
kładk ę , aby nie uszkodzi ć szklanego kr ąŜ ka przy dokr ę caniu nakr ę tki.
·
Przed napełnieniem rurki zamkn ąć jeden jej koniec, sprawdzi ć szczelno ść
wod ą destylowan ą i ustawi ć pionowo.
·
Rurk ę polarymetru napełni ć rozpuszczalnikiem, wod ą , wlewaj ą c jej na tyle,
aby nad otworem utworzył si ę wyra ź nie wypukły menisk. Szklany kr ąŜ ek
trzymany poziomo oprze ć samym brzegiem o brzeg rurki i szybkim ruchem
nasun ąć na otwór.
·
Sprawdzi ć , czy nie ma ba ń ki powietrza, je ś li jest, nale Ŝ y zdj ąć szklany kr ąŜ ek
i powtórzy ć staranniej wszystkie czynno ś ci, wcze ś niej dolewaj ą c rozpusz-
czalnika do wyra ź nego wypukłego menisku.
·
Je ś li pod kr ąŜ kiem brak ba ń ki powietrza, rurk ę mo Ŝ na zamkn ąć ; na kr ąŜ ek po-
ło Ŝ y ć podkładk ę , po czym docisn ąć nakr ę tk ą .
2
·
·
20478024.001.png
Osuszy ć starannie bibuł ą zewn ę trzne powierzchnie szklanych kr ąŜ ków
w otworach nakr ę tek.
· Napełnion ą rurk ę starannie osuszy ć przed wło Ŝ eniem do przygotowanego po-
larymetru ze skrzy Ŝ owanymi nikolami. Sprawdzi ć , czy nast ą piła zmiana
w obrazie widzianym w okularze. Je ś li rozpuszczalnik zmienił obraz w okula-
rze, nale Ŝ y pokr ę tłem obróci ć analizator na tyle, aby przywróci ć wyj ś ciowe
pole widzenie, czyli jednakowo i maksymalnie przyciemnione.
·
K ą t, o który nale Ŝ ało obróci ć analizator, odczyta ć ze skali: górnej wskazuj ą cej
całe stopnie i dolnej, czyli noniusza, z ułamkami stopni.
·
K ą t skr ę cenia
a
odczyta ć 5-krotnie. Obliczy ć ś redni k ą t skr ę cenia
a
·
W celu opró Ŝ nienia rurki po pomiarze wystarczy odkr ę ci ć tylko jedn ą nakr ę t-
k ę , wyla ć rozpuszczalnik i rurka jest gotowa do nast ę pnego ć wiczenia.
2. Wyznaczanie skr ę calno ś ci wła ś ciwej; identyfikacja cukrów
Zasada:
Warto ś ci ą charakteryzuj ą c ą dany zwi ą zek optycznie czynny jest skr ę calno ść
a
2 0
=
a
D
c g m l l d m
) (
×
)
wła ś ciwa:
gdzie:
[a] D 20 – skr ę calno ść wła ś ciwa rozpuszczonej substancji wyra Ŝ ona w stopniach,
indeks górny 20 oznacza temperatur ę pomiaru; indeks dolny D oznacza
ś wiatło monochromatyczne, linia D lampy sodowej (589,3 nm);
– zmierzony k ą t skr ę cenia płaszczyzny ś wiatła spolaryzowanego wyra Ŝ ony
w stopniach;
c – st ęŜ enie roztworu wyra Ŝ one w g/ml;
l – grubo ść warstwy roztworu, wyra Ŝ ona w dm, przez któr ą przechodzi ś wiatło
spolaryzowane.
Znaj ą c st ęŜ enie cukru w roztworze oraz warto ść k ą ta skr ę cenia
płaszczyzny
ś wiatła spolaryzowanego, mo Ŝ na obliczy ć skr ę calno ść wła ś ciw ą , na podstawie
której identyfikuje si ę nieznany cukier.
a
Wykonanie:
3
·
.
( /
a
20478024.002.png 20478024.003.png
Post ę puj ą c zgodnie z instrukcj ą zawart ą w ć wiczeniu 1 – napełni ć rurk ę pola-
rymetru badanym roztworem nieznanego cukru o st ęŜ eniu 10% (w/v).
· Napełnion ą rurk ę umie ś ci ć w polarymetrze.
·
Odczyta ć 5-krotnie k ą t skr ę cenia
a
analizowanego roztworu.
· Obliczy ć ś redni k ą t skr ę cenia a.
·
Obliczy ć skr ę calno ść wła ś ciw ą .
·
Obliczon ą skr ę calno ść wła ś ciw ą porówna ć z tabelarycznymi warto ś ciami i zi-
dentyfikowa ć analizowany sacharyd.
3. Oznaczanie st ęŜ enia D -monocukru
Zasada:
W polarymetrii nie trzeba przygotowywa ć wykresu kalibracyjnego. Zwi ą zek
mi ę dzy mierzon ą warto ś ci ą k ą ta skr ę cenia płaszczyzny polaryzacji a warto ś ci ą
szukan ą , czyli st ęŜ eniem, wyznacza warto ść skr ę calno ś ci wła ś ciwej (któr ą
mo Ŝ na odczyta ć z odpowiednich tabel, zał ą czonych w Dodatkach na ko ń cu
Praktikum ) i jest prostym równaniem matematycznym. Łatwo mo Ŝ na zapewni ć
warunki stosowania tej matematycznej zale Ŝ no ś ci.
Wykonanie:
·
Post ę puj ą c zgodnie z instrukcj ą zawart ą w ć wiczeniu 1 – rurk ę polaryme-
tryczn ą napełni ć wskazanym przez asystenta roztworem cukru o nieznanym
st ęŜ eniu.
·
Napełnion ą rurk ę umie ś ci ć w polarymetrze.
·
Odczyta ć w polarymetrze 5-krotnie k ą t skr ę cenia
a
.
·
Obliczy ć ś redni k ą t skr ę cenia
a
.
·
Obliczy ć st ęŜ enie (g/ml) analizowanej próby.
4. Analiza zjawiska mutarotacji
Zasada:
Monosacharydy w stanie krystalicznym i prawie całkowicie w roztworach wod-
nych maj ą struktur ę pier ś cieniow ą . Struktury pier ś cieniowe s ą konsekwencj ą
utworzenia wewn ą trzcz ą steczkowego hemiacetalu lub hemiketalu. Podczas cy-
klizacji monosacharydów powstaje nowe centrum asymetrii, którym jest półace-
talowy atom w ę gla, tj. C-1 w aldozach i C-2 w ketozach. Nowe asymetryczne
atomy w ę gla nazywane s ą anomerycznymi. Monocukry pier ś cieniowe wyst ę -
4
·
puj ą zatem w dwóch dodatkowych postaciach izomerów przestrzennych, które
nazywaj ą si ę anomerami. Anomery ró Ŝ ni ą si ę poło Ŝ eniem grupy –OH przy
anomerycznym atomie w ę gla oraz takimi własno ś ciami, jak temperatura top-
nienia i skr ę calno ść wła ś ciwa. Anomer
a
ozna-
cza ten, w którym grupa –OH znajduje si ę nad płaszczyzn ą pier ś cienia, czyli po
tej samej stronie płaszczyzny pier ś cienia, co ostatnia grupa –CH 2 OH w szeregu D .
Mutarotacja to zjawisko zachodz ą ce krótko po rozpuszczeniu krystalicznego
monosacharydu w wodzie i polega na przechodzeniu jednej formy anomerycz-
nej w drug ą za po ś rednictwem formy ła ń cuchowej monocukru. Towarzyszy te-
mu post ę puj ą ca zmiana skr ę calno ś ci wła ś ciwej roztworu (wzrost lub spadek),
a Ŝ do ustalenia si ę stanu równowagi, w której skr ę calno ść wła ś ciwa przyjmie
ju Ŝ stał ą warto ść . Mutarotacja jest podstawowym dowodem pier ś cieniowej bu-
dowy monosacharydów, mo Ŝ na j ą obserwowa ć w ś wie Ŝ o sporz ą dzonych roz-
tworach, poniewa Ŝ oba anomery ró Ŝ ni ą si ę skr ę calno ś ci ą wła ś ciw ą . W stanie
równowagi jedynie około 36% cz ą steczek D -glukopiranozy pozostanie w posta-
ci anomeru
b
- D -glukopiranozy, jedy-
nie 0.02% cz ą steczek wyst ą pi w formie ła ń cuchowej. Ilo ś ciowa przewaga
a
, około 64% cz ą steczek b ę dzie w formie
b
- D -
-glukopiranozy w roztworze wodnym wynika z faktu, Ŝ e w tej formie wszystkie
grupy OH przyjmuj ą korzystne pod wzgl ę dem energetycznym poło Ŝ enia ekwa-
torialne. W roztworach wodnych D -glukozy wyst ę puj ą równie Ŝ ś ladowe ilo ś ci
dwóch anomerycznych struktur furanozowych.
b
Wykonanie:
5
, monocukru przedstawionego wzorem
Hawortha, oznacza ten izomer, w którym grupa –OH przy anomerycznym ato-
mie w ę gla znajduje si ę pod płaszczyzn ą pier ś cienia, czyli po innej stronie pła-
szczyzny pier ś cienia ni Ŝ ostatnia grupa –CH 2 OH w szeregu D . Anomer
20478024.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin