7_Jakosciowa_analiza_weglowodanow.pdf

(77 KB) Pobierz
07
7. JAKO Ś CIOWA ANALIZA
Monosacharydy pod wpływem st ęŜ onych kwasów (octowego, solnego lub siar-
kowego) i podwy Ŝ szonej temperatury ulegaj ą odwodnieniu. Na działanie roz-
cie ń czonych kwasów w temperaturze pokojowej s ą stosunkowo odporne. Od-
wodnienie pentoz prowadzi do wytworzenia furfuralu, natomiast odwodnienie
heksoz tworzy 5-hydroksymetylenofurfural.
H O
H
H
H C
C
H C
C H
O H
O H
O
H C
C
3 H 2 O
H C
C
C
H
O
C
O
H O
H
H
p e nto za
furfura l
Odwodnieniu najłatwiej ulegaj ą pentozy, natomiast w ś ród heksoz ketozy. Disa-
charydy reaguj ą wolniej ni Ŝ monosacharydy, lecz szybciej od polisacharydów.
Furfural i 5-hydroksymetylenofurfural kondensuj ą z ró Ŝ nymi fenolami, chino-
nami lub aminami aromatycznymi, tworz ą c ró Ŝ nobarwne poł ą czenia, które wy-
korzystywane s ą do wykrywania, ró Ŝ nicowania i oznacze ń ilo ś ciowych cukrów.
H O
H
C H 2 O H
C H 2 O H
H C
C
H C
C
O H
O H
O
H C
C
3 H 2 O
H C
C
C
O
C
H
O
H O
H
H
he k s o za
5 - hyd ro k s ym e tyle no furfura l
1
W Ę GLOWODANÓW
20478025.018.png 20478025.019.png 20478025.020.png 20478025.021.png
1. Odró Ŝ nianie pentoz od heksoz – reakcja Taubera
Zasada:
Furfural, powstaj ą cy z pentozy pod wpływem lodowatego kwasu octowego,
kondensuje z benzydyn ą , daj ą c produkt o barwie czerwonej. Heksozy w tych
warunkach daj ą zabarwienie Ŝ ółte lub brunatne.
2
+
H 2 N
NH 2
O
C
H
O
3 H 2 O
furfural
benzydyna
O
C
H
N
N
C
H
O
czerwony kompleks
Wykonanie:
Przygotowa ć dwie probówki zawieraj ą ce po:
– 0,5 ml 4% roztworu benzydyny w lodowatym CH 3 COOH.
·
·
Doda ć :
– 1 kropl ę 0,5% roztworu ksylozy (lub rybozy) do pierwszej probówki,
– 1 kropl ę 0,5% roztworu glukozy do drugiej probówki.
·
Obie próby ogrza ć do wrzenia w ła ź ni wodnej, po czym natychmiast schłodzi ć
pod bie Ŝą c ą wod ą . Porówna ć wyniki reakcji w obu próbach.
2. Odró Ŝ nianie ketoz od aldoz – reakcja Seliwanowa
Zasada:
Ketozy w ś rodowisku 12% roztworu HCl i po 30 sekundach ogrzewania s ą
przekształcone w 5-hydroksymetylenofurfural, natomiast w tych warunkach
aldozy pozostaj ą niezmienione, pozwala to na zró Ŝ nicowanie heksoz. Wytwo-
rzony 5-hydroksymetylenofurfural kondensuje z rezorcyn ą , tworz ą c kompleks
o zabarwieniu czerwonowi ś niowym. Bardzo wa Ŝ ne jest utrzymanie powy Ŝ -
2
20478025.001.png 20478025.002.png 20478025.003.png 20478025.004.png 20478025.005.png 20478025.006.png 20478025.007.png 20478025.008.png 20478025.009.png 20478025.010.png 20478025.011.png
szych warunków do ś wiadczenia, zarówno st ęŜ enia kwasu solnego, jak i czasu
ogrzewania.
HO
HO H 2 C
O
C O
H
+
2
O H
5- hydroksymetylenofurfural
rezorcyna
O
H
HO
C
O
H 2 C O H
kompleks czerwonowi ś niowy
kompleks czerwono- wi ś niowy
Zwi ę kszenie st ęŜ enia roztworu HCl i wydłu Ŝ enie czasu trwania ogrzewania
mo Ŝ e spowodowa ć , Ŝ e aldozy ulegn ą podobnej przemianie, daj ą c dodatni wynik
reakcji.
Wykonanie:
Przygotowa ć dwie probówki, do których odmierzy ć :
– do pierwszej probówki 1 ml 0,5% roztworu galaktozy (lub glukozy),
– do drugiej probówki 1 ml 0,5% roztworu fruktozy.
· Do ka Ŝ dej próby doda ć dokładnie po 0,5 ml st ęŜ onego HCl (otrzyma si ę roz-
twór o st ęŜ eniu 12%).
·
Próby ogrzewa ć we wrz ą cej ła ź ni wodnej przez 30 sekund, nast ę pnie schło-
dzi ć pod bie Ŝą c ą wod ą .
·
Do ka Ŝ dej próby doda ć kryształek rezorcyny i ponownie ogrza ć do wrzenia.
·
Porówna ć wyniki reakcji w obu próbach.
3
·
20478025.012.png 20478025.013.png 20478025.014.png 20478025.015.png 20478025.016.png
ANALIZA JAKO Ś CIOWA SKROBI
Zasada:
Struktur ę skrobi tworz ą dwa glukany, amyloza i amylopektyna. W roztworach
liniowy ła ń cuch amylozy zwija si ę w przestrzeni, tworz ą c lewoskr ę tn ą heliks ę ,
w której na jeden skr ę t przypada 6 reszt glukozy. Helikaln ą struktur ę prze-
strzenn ą amylozy stabilizuj ą wi ą zania wodorowe, powstaj ą ce mi ę dzy wolnymi
grupami hydroksylowymi monocukrów.
3. Reakcja skrobi z jodem
Zasada:
Amyloza tworzy kompleks z jodem o barwie niebieskiej, któr ą zawdzi ę cza te-
mu, Ŝ e ma struktur ę uporz ą dkowanej helisy, z pustym wn ę trzem wypełnionym
jodem.
kompleks jodu z amyloz ą
Zabarwienie nie jest wynikiem reakcji chemicznej, lecz skutkiem uwi ę zienia
cz ą steczek jodu wewn ą trz helisy. Jod wewn ą trz helisy znajduje si ę w odmien-
nym otoczeniu ni Ŝ w roztworze i ma inn ą barw ę . Barwa wynika z ruchu elek-
tronów wzdłu Ŝ ła ń cucha cz ą steczek jodu, wypełniaj ą cego wn ę trze helisy amy-
lozy oraz z pochłaniania ś wiatła przez cały kompleks. Natomiast podczas
ogrzewania helisa amylozy rozwija si ę , skutkiem zerwania wi ą za ń wodoro-
wych, uwalniaj ą c uwi ę ziony jod i barwa zanika. Amylopektyna z jodem daje
barw ę fioletowoczerwon ą . Natomiast skrobia z jodem daje zabarwienie fioleto-
woniebieskie.
4
20478025.017.png
Wykonanie:
·
Do probówki odmierzy ć 1 ml 1% roztworu kleiku skrobiowego i doda ć 1 kro-
pl ę rozcie ń czonego roztworu jodu w jodku potasu (płynu Lugola o barwie
słomkowej). Zaobserwowa ć powstałe zabarwienie.
·
Nast ę pnie prób ę ogrza ć do wrzenia na ła ź ni wodnej, zaobserwowa ć , czy za-
barwienie znika.
·
Prób ę schłodzi ć pod bie Ŝą c ą wod ą , zaobserwowa ć , czy zabarwienie powraca.
ODCZYNNIKI
4% roztwór benzydyny w CH 3 COOH lodowatym; 0,5% roztwór ksylozy (lub
rybozy); 0,5% roztwór glukozy; 0,5% roztwór fruktozy; 0,5% roztwór galakto-
zy; st ęŜ ony HCl; rezorycyna in subst. ; 1% roztwór kleiku skrobiowego (1 g
skrobi zawiesi ć w 10 ml zimnej wody, po czym zawiesin ę t ę wla ć do 80 ml
wrz ą cej wody – po rozpuszczeniu ostudzi ć i uzupełni ć wod ą do 100 ml); roz-
twór jodu w jodku potasu (płyn Lugola – 2 g KJ rozpu ś ci ć w 5 ml H 2 O i w tym
roztworze rozpu ś ci ć 1 g jodu, po czym uzupełni ć wod ą do 300 ml – jest to roz-
twór macierzysty, który przed u Ŝ yciem rozcie ń cza si ę 150 razy).
NOTATKI
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin