7_Skladniki_bionieorganiczne.pdf

(76 KB) Pobierz
7
7. SKŁADNIKI
BIONIEORGANICZNE
Iwona ś ak
W płynach ustrojowych, poza omówionymi elektrolitami, obecne s ą inne fi-
zjologiczne pierwiastki nieorganiczne, odgrywaj ą ce istotn ą rol ę w procesach Ŝ y-
ciowych. Najwa Ŝ niejsze z nich to jony Ŝ elaza, cynku, miedzi, kobaltu, molibdenu,
selenu, jodu i fluoru. Obecne mog ą by ć te Ŝ pierwiastki toksyczne, takie jak kadm,
ołów, rt ęć i inne.
St ęŜ enia jonów musz ą by ć utrzymywane w odpowiednich granicach, ponie-
wa Ŝ zbyt małe st ęŜ enie danego niezb ę dnego jonu wywiera ujemny wpływ na pro-
cesy przebiegaj ą ce z jego udziałem i organizm cierpi na jego niedobór. Natomiast
wzrost st ęŜ enia danego jonu powy Ŝ ej normy mo Ŝ e uwidoczni ć toksyczne działanie
jonu.
MAGNEZ
W organizmie ssaków l ą dowych zawarto ść magnezu stanowi 0,1–0,47% ma-
sy ciała (dlatego nale Ŝ y do makroelementów), z czego 60% przypada na ko ś ci. Jo-
ny magnezu wyst ę puj ą we wszystkich płynach ustrojowych, stanowi ą c istotny
składnik puli kationów, szczególne znaczenie maj ą w przestrzeni wewn ą trzkomór-
kowej. S ą aktywatorami wielu enzymów i uczestnicz ą w metabolizmie.
W komórce jony magnezu tworz ą kompleksy metalonukleotydowe w di-
fosfo- i trifosfonukleozydach, przedstawionych na przykładzie ADP i ATP, lecz
dotycz ą wszystkich innych, mianowicie: GDP i GTP, CDP i CTP oraz UDP i UTP.
O
O
- O P O P O ADENOZYNA
- O
O -
Mg
2 +
Mg-ADP
Jony magnezu ulegaj ą skoordynowaniu wył ą cznie z atomami tlenu grup
fosforanowych, znajduj ą cych si ę w pozycjach
a
i
b
lub
b
i
g
.
96
1581308.011.png 1581308.012.png 1581308.013.png 1581308.014.png
O
O
O
- O
- O g
O P O P O
b
a
O
A D E NOZYNA
- O
O -
Mg
2 +
a, b-
Mg-ATP
-Mg-ATP s ą faworyzowane w roztworach wodnych. ATP w tej po-
staci wi ąŜ e si ę tak Ŝ e z centrami aktywnymi wielu enzymów.
b
,
g
O
O
O
- O P O P O P
g
b
a
O ADENOZYNA
- O
O -
O -
Mg
2 +
b, g-
Mg-ATP
Kompleksy Mg-ATP s ą substratami wymaganymi przez fosfotransferazy (kinazy),
nukleotydylotransferazy oraz ATPazy.
Jony magnezu, wraz z kationami Na + , K + , stabilizuj ą zwart ą struktur ę polia-
nionowych makrocz ą steczek, takich jak kwasy nukleinowe, pełni ą c rol ę przeciw-
jonów. Tworz ą one, podobnie jak kationowe poliaminy (np. spermina), mało spe-
cyficzne kompleksy z kwasami nukleinowymi, zoboj ę tniaj ą c ich ujemnie nałado-
wane grupy fosforanowe.
Zoboj ę tnienie ładunku zabezpiecza kwasy nukleinowe przed stanem, w któ-
rym odpychanie elektrostatyczne uzyskałoby przewag ę nad innymi czynnikami
stabilizuj ą cymi te makrocz ą steczki. Jony magnezu stabilizuj ą równie Ŝ struktur ę
rybosomów, zbyt niskie jego st ęŜ enie sprzyja rozpadowi rybosomów na podjed-
nostki. Maj ą te Ŝ znaczenie w tak wa Ŝ nych procesach dla komórki, jak replikacja
i transkrypcja informacji genetycznej.
Ponadto, jony magnezu reguluj ą procesy oksydoredukcji, maj ą wpływ na
gospodark ę lipidow ą , na poziom amin katecholowych oraz na przepuszczalno ść
błon komórkowych. Niedobór magnezu zaburza wymienione procesy, prowadz ą c
do dysfunkcji metabolicznej, głównie komórek mi ęś ni gładkich i mi ęś nia sercowe-
go, oraz sprzyja rozwojowi mia Ŝ d Ŝ ycy. Magnez spełnia istotn ą rol ę w profilaktyce
i terapii ró Ŝ nych chorób, w tym zapobiega nadpobudliwo ś ci nerwowej i depresji.
97
P
Kompleksy
O
1581308.001.png 1581308.002.png 1581308.003.png 1581308.004.png 1581308.005.png 1581308.006.png 1581308.007.png 1581308.008.png 1581308.009.png 1581308.010.png
ś ELAZO
ś elazo jest metalem niezb ę dnym w ka Ŝ dym organizmie. U dorosłego czło-
wieka całkowita zawarto ść Ŝ elaza wynosi 50–70 mmol/l, czyli 3–4 g. Znacz ą ca
cz ęść , 60–70% całkowitej puli Ŝ elaza organizmu, zwi ą zana jest z hemoglobin ą
i mioglobin ą . Zaledwie około 0,1% znajduje si ę w osoczu, gdzie Ŝ elazo transpor-
towane jest przez białko surowicy, transferyn ę . Natomiast do 25% Ŝ elaza jest zma-
gazynowane w komórkach, w poł ą czeniu z białkiem, ferrytyn ą lub w postaci bar-
dziej stabilnej hemosyderyny (fosforanu Ŝ elazowego), głównie w układzie siatecz-
kowo- ś ródbłonkowym w ą troby, ś ledziony i szpiku.
ś elazo wchodzi w skład wielu enzymów (np. katalaza, peroksydaza, akoni-
taza), zwi ą zków metaloproteinowych zawieraj ą cych klastery n Fe- n S (ferredoksyna
i inne przeno ś niki elektronów, akonitaza) lub zawieraj ą cych Ŝ elazo w poł ą czeniu
Ŝ elazoporfirynowym (hemoproteiny, w tym cytochromy). W organizmie Ŝ elazo
pełni rol ę w transporcie i metabolizmie O 2 oraz w ró Ŝ nych procesach oksydacyjno-
-redukcyjnych.
ś elazo wyst ę puje na dwóch stopniach utlenienia +2 i +3, odznacza si ę tak Ŝ e
szczególn ą aktywno ś ci ą w zmianach stopnia utlenienia, na jego zachowanie wpły-
wa wiele czynników, np. odczyn, potencjał redoks, substancja organiczna.
Wszystkie zwi ą zki Fe +2 s ą mobilne, ale na ogół mało stabilne. W oboj ę tnym
pH (około 7) Fe +3 jest nierozpuszczalne, dlatego bardzo mała liczba uwodnionych
jonów pozostaje w roztworze i bardzo niewielkie ilo ś ci Fe +3 mog ą zosta ć wchłoni ę -
te do organizmu. Dlatego praktycznie tylko dwuwarto ś ciowe Ŝ elazo mo Ŝ e ulega ć
wchłanianiu.
Wchłaniane Ŝ elazo do organizmu wi ąŜ e si ę z apoferrytyn ą , tworz ą c ferryty-
n ę ś luzówki jelita z jonami Fe 3+ . Ferrytyna ś luzówki przewodu pokarmowego jest
pierwszym magazynem Ŝ elaza ustrojowego, który pozostaje w równowadze z Ŝ ela-
zem osocza. Pojedyncza cz ą steczka ferrytyny o sferycznym i wydr ąŜ onym szkiele-
cie mo Ŝ e wi ą za ć do 4500 jonów Fe +3 . Wchłanianie Ŝ elaza ustaje, gdy apoferrytyna
jest całkowicie wysycona Ŝ elazem.
Białko osocza apotransferyna – po zwi ą zaniu jonów Ŝ elaza uwalnianych
z magazynów – przekształca si ę w transferyn ę , umo Ŝ liwiaj ą c w ten sposób solubi-
lizacj ę i transport Ŝ elaza w warunkach organizmu, gdzie wolne jony byłyby zupeł-
nie nierozpuszczalne. Pojedyncza cz ą steczka transferyny transportuje dwa jony
Fe 3+ .
Wprowadzanie Ŝ elaza do komórek odbywa si ę w kompleksie z transferyn ą ,
po zwi ą zaniu ze specyficznym receptorem na powierzchni komórki. Receptory dla
transferyny obecne s ą na powierzchni wszystkich komórek. Kompleks transferyna-
-receptor wnika do komórki drog ą endocytozy po ś rednio-receptorowej. W en-
dosomie, dzi ę ki działaniu pompy protonowej dochodzi do zakwaszenia ś rodowiska
(pH 5–6), które sprzyja uwolnieniu Ŝ elaza. W komórkach w ą troby, szpiku kostne-
go, ś ledziony i innych tkanek Ŝ elazo mo Ŝ e by ć wykorzystane lub zmagazynowane
98
w ferrytynie. Natomiast apotransferyna zwi ą zana z receptorem w cz ęś ci p ę cherzy-
ka endosomalnego powraca do błony komórkowej. Warunki zewn ą trzkomórkowe,
zwłaszcza pH~7,4 sprawiaj ą , Ŝ e apotransferyna jest uwalniana z receptora w for-
mie zdolnej do wi ą zania nast ę pnych jonów Ŝ elaza. Cały ten cykl kr ąŜ enia transfe-
ryny mi ę dzy wn ę trzem komórki a przestrzeni ą pozakomórkow ą trwa około 15
minut.
Niedobory Ŝ elaza u ludzi s ą cz ę ste, na ogół wynikaj ą z niskiej zawarto ś ci
przyswajalnych form tego pierwiastka w po Ŝ ywieniu lub zaburze ń w jego wchła-
nianiu. Niedobór Ŝ elaza powoduje niedokrwisto ść , ograniczenie wzrostu i ogólne
wycie ń czenie organizmu.
CYNK
Zawarto ść cynku w organizmie dorosłego człowieka wynosi od 1,5 do 2,0 g,
z czego do 80% przypada na mi ęś nie i ko ś ci. Wyst ę puje głównie wewn ą trzkomór-
kowo, natomiast w surowicy jego st ęŜ enie mie ś ci si ę w granicach 80–90
m
g/l,
gdzie niemal całkowicie jest zwi ą zany z białkami (albuminami,
a 2 -makroglobuli-
n ą , transferyn ą insulin ą ).
W komórkach cynk jest zwi ą zany z niskocz ą steczkowym białkiem, metalo-
tionein ą , które jest białkiem bardzo bogatym w reszty cysteinowe z wolnymi gru-
pami –SH, wi ąŜą cymi metale ci ęŜ kie, głównie kadm i ołów. Metalotioneina pełni
funkcj ę ochronn ą , detoksykacyjn ą , przeciwdziałaj ą c zatruciu metalami ci ęŜ kimi,
dzi ę ki temu, Ŝ e zwi ą zane z tym białkiem jony metali ci ęŜ kich niezdolne s ą do in-
nych oddziaływa ń .
Jony cynku znajduj ą si ę w centrach aktywnych wielu enzymów, np. w dy-
smutazie ponadtlenkowej wraz z jonem miedzi, w centrach enzymów hydrolitycz-
nych, np. peptydazach, esterazach, fosfatazach lub anhydrazie w ę glanowej katali-
zuj ą cej rozkład H 2 CO 3 . W hydrolazach wyst ę puj ą równie Ŝ kationy Mg +2 , Mn +2 ,
Ca +2 , Ni +2 , które w przewa Ŝ aj ą cych przypadkach s ą pierwiastkami nie ulegaj ą cymi
reakcjom redoks.
W enzymie zwanym transkarbamoilaz ą asparaginianow ą (katalizuj ą cym
pierwszy etap syntezy pirymidyn) znajduje si ę 6 jonów cynku, po jednym w ka Ŝ -
dym ła ń cuchu regulacyjnym. Pojedynczy jon cynku jest skoordynowany z 4 resz-
tami cysteinowymi, tworz ą c domen ę cynkow ą . Domeny cynkowe uczestnicz ą
w bezpo ś rednich kontaktach mi ę dzy podjednostkami regulacyjnymi i katalitycz-
nymi holoenzymu oraz maj ą znaczenie w efektach allosterycznych tego enzymu.
Syntaza porfobilinogenowa, katalizuj ą ca wczesny etap syntezy hemu jest
równie Ŝ enzymem zawieraj ą cym Zn +2 , którego aktywno ść hamuje ołów.
Cynk jest obecny w wielu białkach wi ąŜą cych kwasy nukleinowe i reguluj ą -
cych działanie genów (czynnikach transkrypcyjnych), w których pełni funkcje
strukturalne w tworzeniu domen cynkowych, zwanych „palcami cynkowymi” zdol-
nych do bezpo ś redniego oddziaływania z DNA.
99
Korzystny wpływ cynku na organizm uwidacznia si ę w ogólnej poprawie
metabolizmu, przyspieszaniu gojenia ran i poprawie sprawno ś ci umysłowej.
Niedobór cynku, wynikaj ą cy zazwyczaj z ograniczonego przyswajania z po-
Ŝ ywienia, powoduje zaburzenia rozwoju układu kostnego, funkcji rozrodczych,
stany zapalne skóry, łysienie, sprzyja procesom mia Ŝ d Ŝ ycowym.
MIED Ź
g/100 ml surowicy.
Wewn ą trzkomórkowa mied ź wyst ę puje głównie w mitochondriach i j ą drze
komórkowym. Wykazuje zdolno ść do tworzenia poł ą cze ń z kwasami nukleinowy-
mi, w których mo Ŝ e powodowa ć trwałe zmiany strukturalne. Szczególnie łatwo
tworzy poł ą czenia z ró Ŝ nymi białkami zawieraj ą cymi siark ę , szczególnie z nisko-
cz ą steczkow ą metalotionein ą .
Mied ź jest składnikiem ró Ŝ nych enzymów bior ą cych udział w procesach
oksydacyjno-redukcyjnych, m.in. oksydazy cytochromowej, oksydazy lizylowej,
oksydazy askorbinianowej, plastocjaniny, dysmutazy ponadtlenkowej, cerulopla-
zminy. Ceruloplazmina – białko osocza – pełni funkcj ę transportera miedzi.
Jony Cu +2 i Cu + zwykle skoordynowane s ą z atomem siarki cysteiny i atoma-
mi azotu pier ś cieni imidazolowych reszt histydyny ła ń cucha polipeptydowego.
Białka miedziowe transportuj ą ce elektrony maj ą barw ę niebiesk ą , wykazuj ą cha-
rakterystyczne intensywne pasmo absorpcji przy około 600 nm.
Mi ę dzy miedzi ą a cynkiem wyst ę puje antagonizm, natomiast mi ę dzy mie-
dzi ą i Ŝ elazem synergizm, co ma korzystny wpływ szczególnie przy syntezie he-
moglobiny.
Mied ź jest niezb ę dna do prawidłowego metabolizmu tkanki ł ą cznej, keraty-
nizacji włosów. Jej obecno ść jest tak Ŝ e konieczna dla aktywno ś ci oksydazy lizylo-
wej, która katalizuje oksydacyjn ą dezaminacj ę ła ń cuchów bocznych lizyn, prze-
kształcaj ą c je w allizyny bezpo ś rednio uczestnicz ą ce w tworzeniu wi ą za ń krzy Ŝ o-
wych w polipeptydach kolagenu i elastyny. Brak miedzi uniemo Ŝ liwia tworzenie
wi ą za ń krzy Ŝ owych i przekształcenie rozpuszczalnego tropokolagenu oraz tropo-
elastyny w dojrzałe białka tkanki ł ą cznej. Schorzenie to zwane jest latyryzmem.
Omawiany pierwiastek wpływa na metabolizm lipidów i cholesterolu oraz
na wła ś ciwo ś ci osłonek mielinowych włókien nerwowych.
Niedobór miedzi mo Ŝ e objawia ć si ę ograniczeniem wzrostu, płodno ś ci, za-
burzeniami układu nerwowego, krwiono ś nego, anemi ą , a tak Ŝ e mo Ŝ e mie ć wpływ
na rozwój osteoporozy.
m
100
Zawarto ść miedzi w organizmie dorosłego człowieka wynosi około 80 mg,
z czego najwi ę cej wyst ę puje w w ą trobie, a najmniej w mi ęś niach i ko ś ciach. We
krwi jest składnikiem stosunkowo stabilnym, st ęŜ enie miedzi najcz ęś ciej utrzymuje
si ę w granicach 100–130
Zgłoś jeśli naruszono regulamin