10_Weglowodany.pdf

(754 KB) Pobierz
10
10.
W ę glowodany to zwi ą zki powszechne w przyrodzie, np. celuloza stanowi
prawie połow ę masy wszystkich zwi ą zków organicznych na naszym globie.
Zawarto ść w ę glowodanów w tkankach ro ś linnych si ę ga 80% suchej masy, a u
zwierz ą t nie przekracza 2% suchej masy ciała. U ro ś lin s ą głównym materiałem
zapasowym, natomiast zwierz ę ta magazynuj ą je w niewielkim stopniu.
W ę glowodany s ą podstawowym ź ródłem energii niezb ę dnej dla procesów
Ŝ yciowych w organizmach ro ś linnych oraz zwierz ę cych. W organizmie ludzkim
zapasy glikogenu nie pokrywaj ą dobowego zapotrzebowania na energi ę .
Polisacharydy pełni ą ponadto funkcje strukturalne, celuloza jest rusztowaniem
wszystkich ś cian komórkowych u ro ś lin, chityna tworzy szkielet zewn ę trzny
bezkr ę gowców oraz ś cian ę komórkow ą u grzybów. Funkcj ę strukturaln ą u
kr ę gowców pełni ą glikozoaminoglikany, b ę d ą ce składnikami istoty podstawowej
tkanki ł ą cznej, w tym chrz ą stki i ko ś ci. W ę glowodany s ą składnikiem glikoprotein,
najliczniejszych białek zło Ŝ onych obecnych w organizmach Ŝ ywych. Cukrowce w
poł ą czeniu z białkami lub lipidami tworz ą na powierzchni zewn ą trzkomórkowej
wszystkich komórek w ę glowodanowy płaszcz, zwany glikokaliksem. Cukrowce
glikokaliksu ochraniaj ą powierzchni ę komórki przed uszkodzeniem
mechanicznym i chemicznym, uczestnicz ą tak Ŝ e w zjawiskach rozpoznawania
biologicznego oraz adhezji komórek. Oligosacharydy glikoprotein
wewn ą trzkomórkowych pełni ą rol ę „drogowskazów”, kieruj ą cych nowo
syntetyzowane białka do wła ś ciwych im miejsc przeznaczenia, zarówno w
transporcie ś ródkomórkowym, jak i pozakomórkowym. Składnik cukrowy gli-
koprotein pozakomórkowych okre ś la czas półtrwania białka w kr ąŜ eniu. W ę glo-
wodany, cz ę sto w poł ą czeniu z białkami, decyduj ą o swoisto ś ci antygenowej ma-
krocz ą steczek, komórek i tkanek, czego najprostszym przykładem mog ą by ć de-
terminanty antygenowe grup krwi układu AB0. Zwi ą zki te s ą równie Ŝ wa Ŝ nymi
składnikami wielu wydzielin, mucyn, którym nadaj ą charakter ś luzowaty.
131
W Ę GLOWODANY
Iwona ś ak
D
D
D
D
D
D
D
D
D
D
D
D
D
D
D
Ryc. 1 . Rodzina D - aldoz
20477352.010.png
MONOSACHARYDY I POCHODNE
Klasyfikacja i nomenklatura
Monosacharydy s ą cukrami prostymi, których nie mo Ŝ na rozło Ŝ y ć na inne
składniki cukrowe, maj ą cymi mas ę cz ą steczkow ą nie przekraczaj ą c ą 200 daltonów.
Klasyfikuje si ę je w dwie rodziny: wielowodorotlenowe aldehydy, czyli aldozy
( ryc. 1 ) i wielowodorotlenowe ketony, czyli ketozy ( ryc. 2 ). Nazw aldoza i ketoza
u Ŝ ywa si ę w sensie ogólnym dla odró Ŝ nienia monosacharydów, w których grupa
karbonylowa jest ko ń cow ą (aldehydow ą ) i jej atom w ę gla jest atomem numer 1,
lub nie jest ko ń cow ą (ketonow ą ), a jej atom w ę gla jest atomem numer 2. Ko ń ców-
ka –oza oznacza, Ŝ e przy atomach w ę gla, poza w ę glem grupy aldehydowej lub ke-
tonowej, znajduj ą si ę grupy –OH, tzn. Ŝ e zwi ą zek nale Ŝ y do w ę glowodanów.
W ka Ŝ dej rodzinie dalsza klasyfikacja opiera si ę na liczbie atomów w ę gla w cz ą -
steczce. Dla aldoz maj ą cych 3, 4, 5, 6 atomów w ę gla w ła ń cuchu nazwami podsta-
wowymi s ą odpowiednio: trioza, tetroza, pentoza, heksoza. Dla ketoz maj ą cych 4,
5, 6, 7 atomów w ę gla w ła ń cuchu nazwami podstawowymi s ą odpowiednio tetru-
loza, pentuloza, heksuloza, heptuloza.
CH 2 OH
C O
C OH
CH 2 OH
CH 2 OH
C
CH 2 OH
O
H
dihydroksyaceton
D-(-)-erytruloza
H
CH 2 OH
C O
C OH
HO
CH 2 OH
C O
C H
H
C OH
H
C OH
CH 2 OH
CH 2 OH
D-(+)-rybuloza
D
D-(+)-ksyluloza
H
CH 2 OH
C O
C OH
C
HO
CH 2 OH
C O
C H
C
H
CH 2 OH
C O
C OH
C
HO
CH 2 OH
C O
C H
C
H
OH
H
OH
OH
H
HO
H
H
C OH
H
C OH
H
C OH
H
C OH
CH 2 OH
CH 2 OH
CH 2 OH
CH 2 OH
D-(+)-psykoza
D
D-(-)-fruktoza
D-(+)-sorboza
D-(-)-tagatoza
Ryc. 2 . Rodzina D -ketoz.
133
D
D
D
D
D
20477352.011.png 20477352.012.png 20477352.013.png 20477352.001.png 20477352.002.png 20477352.003.png 20477352.004.png 20477352.005.png
Nadaj ą c nazw ę monosacharydom lub ich pochodnym, ła ń cuchowy cukier
macierzysty mo Ŝ na okre ś li ć nazw ą zwyczajow ą lub systematyczn ą . Nazwy zwy-
czajowe s ą dopuszczalne, u Ŝ ywa si ę ich cz ęś ciej ni Ŝ nazw systematycznych, rów-
nie Ŝ podczas tworzenia nazw pochodnych cukrowych. Monosacharydy i ich po-
chodne maj ą trójliterowe symbole mi ę dzynarodowe (niektóre zamieszczono na ry-
cinach 1 i 2). Symbole te wykorzystuje si ę do przedstawiania sekwencji oligosa-
charydowych.
Nazw ę systematyczn ą cukru prostego tworzy si ę za pomoc ą konfiguracyj-
nych symboli i przedrostków z odpowiedni ą nazw ą podstawow ą . W tabeli 1 poda-
no przykłady nazw systematycznych ła ń cuchowych aldoz i ketoz.
Tabela 1. Nazwy zwyczajowe i odpowiadaj ą ce im nazwy
systematyczne monosacharydów ła ń cuchowych
Aldozy ła ń cuchowe
Nazwa zwyczajowa
Nazwa systematyczna
D -erytroza
D - erytro -tetroza
D -treoza
D - treo -tetroza
D -arabinoza
D - arabino -pentoza
D -liksoza
D - likso -pentoza
D -ryboza
D - rybo -pentoza
D -ksyloza
D - ksylo -pentoza
D -alloza
D - allo -heksoza
D -altroza
D - altro -heksoza
D- galaktoza
D - galakto -heksoza
D -glukoza
D - gluko -heksoza
D -guloza
D - gulo -heksoza
D -idoza
D - ido -heksoza
D -mannoza
D - manno -heksoza
D -taloza
D - talo -heksoza
Ketozy ła ń cuchowe
D -erytruloza
D - glicero -2-tetruloza
D -rybuloza
D - erytro -2-pentuloza
D -ksyluloza
D - treo -2-pentuloza
D -fruktoza(lewuloza)
D - arabino -2-heksuloza
D -aluloza(psykoza)
D - rybo -2-heksuloza
D -sorboza
D - ksylo -2-heksuloza
D -tagatoza
D - likso -2-heksuloza
D -sedoheptuloza
D - altro -2-heptuloza
134
20477352.006.png 20477352.007.png 20477352.008.png
Konfiguracja monosacharydów
Monosacharydy, jako zwi ą zki optycznie czynne, wyst ę puj ą w dwóch szere-
gach konfiguracyjnych D i L , które mo Ŝ na wyprowadzi ć z odpowiednich enancjo-
merów aldehydu glicerynowego. Aldehyd glicerynowy posiada jeden w ę giel asy-
metryczny, dlatego jego dwa stereoizomery s ą enancjomerami, czyli antypodami
optycznymi. Enancjomery Ŝ ni ą si ę konfiguracj ą , tj. przestrzennym rozmiesz-
czeniem podstawników wokół asymetrycznego atomu w ę gla, w ten sposób, Ŝ e
jedna odmiana stanowi lustrzane odbicie drugiej i ich wzory strukturalne nie daj ą
si ę nasun ąć na siebie. Obie cz ą steczki aldehydu nie maj ą płaszczyzny symetrii, dla-
tego s ą cz ą steczkami chiralnymi. Konfiguracj ę monosacharydów ła ń cuchowych
mo Ŝ na przedstawi ć za pomoc ą wzorów rzutowych Fischera, tak jak je przedsta-
wiono poni Ŝ ej dla aldehydu glicerynowego.
H
H
C
O
C
O
H
C OH
HO
C H
CH 2 OH
CH 2 OH
aldehyd D - (+)-glicerynowy aldehyd L -(-)-glicerynowy
Oba enancjomery aldehydu glicerynowego stały si ę wzorcami konfiguracji
nie tylko dla wszystkich monocukrów, ale tak Ŝ e i innych zwi ą zków optycznie
czynnych, np. aminokwasów. Przyjmuje si ę , Ŝ e je ś li na drodze reakcji chemicz-
nych da si ę przekształci ć dany stereoizomer aldehydu glicerynowego w inny zwi ą -
zek optycznie czynny (lub odwrotnie), to zwi ą zek ten nale Ŝ e ć b ę dzie do szeregu
konfiguracyjnego D lub L , zale Ŝ nie od formy aldehydu glicerynowego, z której
powstał (lub do której został przekształcony), bez wzgl ę du na to, czy skr ę ca on
płaszczyzn ę ś wiatła spolaryzowanego w prawo, czy w lewo.
W monosacharydach zawieraj ą cych wi ę cej ni Ŝ jeden w ę giel asymetryczny
poło Ŝ enie grupy –OH przy ostatnim asymetrycznym atomie w ę gla (o najwy Ŝ szej
numeracji, który jest odpowiednikiem asymetrycznego atomu w ę gla w aldehydzie
glicerynowym) z prawej strony ś wiadczy o przynale Ŝ no ś ci cukru do szeregu D ,
natomiast z lewej strony klasyfikuje monocukier do szeregu L .
Enancjomery maj ą jednakowe własno ś ci fizyczne i chemiczne, gdy s ą ba-
dane w achiralnym ś rodowisku. Ró Ŝ ni ą si ę natomiast własno ś ciami optycznymi
oraz swym zachowaniem biologicznym. Ró Ŝ nice we własno ś ciach optycznych obu
enancjomerów polegaj ą na skr ę caniu płaszczyzny ś wiatła spolaryzowanego w prze-
ciwnych kierunkach, lecz o k ą ty o tej samej warto ś ci. Enancjomer, który skr ę ca
ś wiatło zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara oznacza si ę ( + ), czyli jest prawo-
skr ę tny, a enancjomer skr ę caj ą cy ś wiatło w kierunku przeciwnym oznacza si ę zna-
kiem ( - ), czyli jest lewoskr ę tny.
Ŝ nice w zachowaniu biologicznym enancjomerów wynikaj ą z faktu, Ŝ e
organizmy Ŝ ywe, jako układy chiralne, przyswajaj ą zwi ą zki optycznie czynne tylko
135
20477352.009.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin